En Sıcak Konular

Sandık için yeni tarih

10 Nisan 2012 10:00 tsi
Sandık için yeni tarih Seçimler 5 yılda bir olursa, hesaplar nasıl değişir?

AKP, yerel seçim tarihinden sonra milletvekili seçimlerinin süresini de değiştirmeyi düşünüyor. Normal süresi 5 yıl olan genel seçimler cumhurbaşkanını halkın seçmesine imkan sağlayan referandumla 4 yıla inmişti. AKP 4 yılın kısa olduğu gerekçesiyle şimdi bu süreyi yeniden 5 yıla çıkarmak istiyor. Böylece, görev süresi 7 yıldan 5 yıla inen cumhurbaşkanı ve belediye başkanları ile milletvekillerinin görev süreleri 5 yıl olarak eşitlenecek.

Belediye seçimlerinde olduğu gibi milletvekili seçim süresini değiştirmenin yolu da anayasa değişikliğinden geçiyor. İktidar, kendi anayasa değişiklik paketine 5 yıllık süreyi koyacak. AKP kanadının hedefi ilk seçimde olamasa bile önümüzdeki seçimlerde ‘çifte sandık’la belediye başkanı ve milletvekillerini aynı gün seçtirmek.

‘Keşke yapmasaydık’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı konuşmada milletvekili seçim süresini değiştirmekle yanlış yaptıklarını söylerken, “Tek bir hata yaptık. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bir partiye söz verdiğimiz için seçim süresini 5 yıldan 4 yıla düşürdük. Keşke yapmasaydık ama söz vermiştik sözümüzü tuttuk” demişti.

Mumcu’nun teklifiydi
Normalde 5 yıl olan milletvekilliği seçimi süresi 2007 yılında kabul edilen referandum paketiyle 4 yıla inmişti. Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi, seçimlerin 4 yılda bir yapılması teklifini o zamanlar ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu yapmıştı. AKP, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığına destek sağlayabilmek için Mumcu’nun önerisine destek vermişti.


AKP, Mart 2014’te yapılacak yerel seçimin ise altı ay öne alınmasını istiyor. Normal koşullarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 yıllık görev süresi 2014 Ağustosu’nda doluyor. Yerel seçim tarihi de Mart 2014. AK Parti istediği değişikliği yaparsa yerel seçimler ekim veya Kasım 2013’te yapılacak. Milletvekilliği seçimlerinin tarihi de 2015 yılının haziran ayı. Yerel seçim tarihiyle ilgili düzenlemenin ayrı bir anayasa değişikliği olarak Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Erdoğan Köşk’e çıkarsa…
Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı seçilmesi ve erken seçime gidilmemesi halinde ilginç bir tablo ortaya çıkacak. Eğer tahmin edildiği gibi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başbakan olacaksa, bunun için iki yıla yakın bir süre beklemesi veya acil erken seçime gidilmesi gerekecek.

Radikal



Bu haber 1,203 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs