En Sıcak Konular

'Kesinlikle öfke duyuyoruz'

9 Nisan 2012 22:31 tsi
'Kesinlikle öfke duyuyoruz' ABD yönetimi, Suriye rejimine bağlı güçlerce bugün Türkiye-Suriye sınırında ateş açılmasına çok kızmış...

ABD yönetimi, Suriye rejimine bağlı güçlerce bugün Türkiye-Suriye sınırında ateş açılmasını kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırında meydana gelen olaylara ilişkin haberlere işaret ederek, ''Suriye rejimince sınır ülkelerindeki sığınmacılara yönelik tüm saldırıları şiddetle kınıyoruz ve bugünkü olaylara dair haberlerden kesinlikle öfke duyuyoruz'' dedi.

''Suriye rejimine derhal ateşkesi hayata geçirmesi çağrısında Türk hükümetine katılıyoruz'' diyen Nuland, bu olayların Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'a verdiği taahhütleri yerine getirmeye hiç de niyetli olmadığının yeni bir göstergesi olduğunu, şiddetin azalmak bir yana son günlerde daha da vahim hale geldiğini belirtti.

Nuland, Esed rejiminin Annan'ın planı doğrultusunda 10 Nisan'a kadar ateşkesi yürürlüğe sokmaya hazırlandığına dair hiçbir işaret görmediklerini kaydederek, ''Tanklarını ve ağır silahlarını hareket ettirerek bir şeyler yaptılar ama bunu, onları başka yerlerde kullanmak için yaptılar'' diye konuştu.

Ülkeden ''korkunç'' saldırı haberlerinin gelmeye devam ettiğini ifade eden Nuland, ''Dolayısıyla Esed'in taahhütlerini yerine getireceğine dair iyimser miyiz, hayır ama tabii ki 10 Nisan'ı bekleyeceğiz ve sonrasında ne olacak göreceğiz'' dedi.

-''Türk muhataplarımızla istişare halindeyiz''-

Nuland, bir gazetecinin, Türkiye-Suriye sınırındaki olaylar NATO'da alarma neden oluyor mu?'' diye sorması üzerine, ''Türk muhataplarımızla istişare ediyoruz ve olaylara dair gerçeklerin neler olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Türklerin bu hususu Brüksel'de gündeme getirmesi beni şaşırtmaz ama şu anda böyle bir şey olduğuna dair duyum almadım'' diye konuştu.

Bir başka gazetecinin, ''Suriye rejim güçlerinin Türkiye'deki kişileri kasıtlı olarak hedef aldığına dair ikna oldunuz mu?'' sorusu üzerine de Nuland, ''Bize bilgi veren Türk yetkililerin görüşü bu, rejimin sınırdan ateş açtığının farkında olduğu, masum kişileri takip edip ateş açtığı ve bunların kasıtlı eylemler olduğu şeklinde ama tabii ki orada bulunan Türklerle istişarelerimize devam ediyoruz'' dedi.

Nuland, ''Bu olayların NATO'nun 5. maddesine etkisi olur mu?'' sorusu üzerine, ''Henüz bu aşamaya geldiğimizi sanmıyorum. Hala ortadaki gerçekleri belirlemeye çalışıyoruz. NATO'nun nasıl işlediği konusunda da 5. madde tüm NATO üyelerinin konsensüsüyle yürürlüğe konulur. Dolayısıyla NATO konseyinin herhangi bir üyesi ortaya bir teklif sunabilir ve daha sonra konseyin buna oy birliğiyle destek vermesi gerekiyor'' diye konuştu.

-Beyaz Saray: ''Esed'in taahhütlerini yerine getirdiğine dair hiçbir işaret yok''-

Öte yandan, Beyaz Saray da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin ateşkes taahhütüne saygı göstereceğine dair bugüne kadar hiçbir işaret olmadığını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Esad rejiminin taahhütlerini yerine getirdiğine dair bugüne kadar hiçbir belirti görmedik'' ifadesini kullandı.

A.A.



Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs