En Sıcak Konular

DSİ'den çöken köprü ile ilgili açıklama

9 Nisan 2012 17:32 tsi
DSİ Genel Müdürlüğü, Filyos Çayı üzerindeki köprünün çöküşünün, yukarı havzadaki HES ve baraj işletme etkilerinden meydana gelmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

DSİ Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 6 Nisan'da, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Filyos Çayı üzerinde bulunan köprünün yıkılması olayının sebeplerinden birinin de hidroelektrik santraller olduğuna dair basında bir takım haberler yer aldığı anımsatıldı.

Açıklamada, 13 bin 300 kilometre kare yağış havzasına sahip Filyos ırmağının yıllık ortalama akımının 3 milyar metreküp civarında bulunduğu, emniyetli yatak kapasitesi bin 70 metreküp/saniye, 500 yıllık taşkın tekerrür debisinin ise 4 bin 11 metreküp/saniye olduğu belirtildi.

Çaycuma ilçesindeki köprü yıkılması sırasında yataktan geçen suyun debisinin ise yaklaşık 750 metreküp/saniye olarak tespit edildiği kaydedilen açıklamada, Filyos Çayı'nın membasında, Köprübaşı HES ile özel sektör tarafından inşa edilen ve şu an işletmede bulunan Yanlızca HES ve Tefen HES işletmelerinin yer aldığı ifade edildi.

Açıklamada, ''Yanlızca HES ve Tefen HES işletmeleri regülatörlü tesisler olup depolamaları yoktur. Bu tesisler işletilmeleri için gerekli olan suyu iletim kanalları aracılığı ile santral ünitesine ulaştırmakta ve sonrasında aldıkları suyu aynı ırmak yatağına bırakmaktadırlar. Yani bu iki tesisin Filyos Çayı'nın normal akış debisine her hangi bir etkileri söz konusu değildir'' denildi.

Köprübaşı HES İşletmesi'nin ise enerji üretimi için gerekli olan 45 metreküp/saniye'lik suyu baraj depolamasından alarak üretim sonrası çay yatağına bıraktığı bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Filyos Çayı'nın emniyetli yatak kapasitesinin bin 70 metreküp/saniye olduğu dikkate alındığında bu rakamın taşkına sebep olacak boyutta olmadığı görülmektedir.

Malum olduğu üzere, bu yıl kış mevsimi normallerin üzerinde kar yağışlı geçmiş bulunmaktadır. Nisan ayı olması itibarı ile havalar ısınmaya başlamış ve kar erimeleri hızlanmıştır. Hızlı kar erimesi sonucunda Filyos Çayı'nın debisi, yatak kapasitesini zorlayıcı boyutlara ulaşmış olmasına rağmen taşkına sebep olacak boyutlara ulaşmamıştır.

Köprü proje tasarımları için Karayolları ile Özel idarelere ve belediyelere DSİ olarak verdiğimiz görüşlerde 500 yıllık tekerrürlü taşkın debilerinin dikkate alınması kaydıyla izin verilmektedir. Dolayısıyla buradaki köprü çöküşünün yukarı havzadaki HES ve baraj işletme etkilerinden olması mümkün değildir.''

AA

Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,476 µs