En Sıcak Konular

Suriye'de bir gazeteci daha hayatını kaybetti

9 Nisan 2012 16:59 tsi
Suriye-Lübnan sınırında çıkan çatışmada bir Lübnanlı kameramanın öldüğü açıklandı...

Lübnan'ın El Cedid televizyonunun haber müdürü Mariam Bassam, kanalda görev yapan kameraman Ali Şaban'ın Vadi Halid bölgesinde çıkan çatışmada öldüğünü belirtti.

Bassam, Şaban ve iki meslektaşının çapraz ateşte kaldığını söyledi.


KOFİ ANNAN TÜRKİYE'YE GELİYOR

BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, yarın Hatay'a gelerek Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı kamplarda incelemelerde bulunacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yarım gün sürecek ziyaretin ardından Annan'ın Suriye ile ilgili temaslar çerçevesinde İran'a geçmesi bekleniyor.

Bugünkü olaylarda 62 kişinin öldü

Suriye ordusunun bugün düzenlediği operasyonlarda 7;si çocuk ve 2;si kadın toplam 62 kişinin öldüğü bildirildi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, bugün Suriye;nin Dera, Deyri Zor, Hama, Cisr Eş-Şugur, İdlib, Humus ve Halep kentleri yoğun top saldırılarına maruz kaldı.

Edinilen bilgiye göre, Suriye ordusunun bugün düzenlediği operasyonlarda Halep;te 32, Humus;ta 23, Hama;da 2, Lazkiye;de 1, Dera;da 1, İdlib;te 1 kişi hayatını kaybetti. Sınırdaki çatışma ardından Kilis'e getirilenler arasındaki 2 can kaybıyla birlikte ölü sayısı 62 kişiye ulaştı.

Operasyonların özellikle Halep;in Tel Rıfat bölgesinde yoğunlaştığı, top saldırılarında birçok kişinin yıkılan evlerin altında kaldığı, 30 kişinin öldüğü, onlarca da yaralının bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Humus'un Deyr Baalba Mahallesinde evlerinin önüne çıkartılan sivillerin kurşuna dizildiği en az 22 kişinin katletildiğini bildirdi. Bugün Suriye güvenlik güçlerinin uyguladığı infazlarla ilgili uluslararası İnsan Hakları Örgütünün yayımladığı rapor, son dört ayda bu tür katliamların arttığını gösteriyordu.

Şam'ın Dariye, Kefersusa, Rukneddin mahallelerinde baskınlar ve tutuklamaların yaşandığı, Beşşar Esed;in evinin bulunduğu Maliki bölgesinden de çatışma sesleri geldiği iddia edildi.

Suriye Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, Suriye hükümetinin Annan planına ilişkin görüşlerinin yanlış anlaşıldığı, silahlı gruplar ateşkes ilan ettiklerine dair yazılı bir güvence vermediği sürece, orduyu kentlerden çekme gibi bir planlarının olmadığı ifade edilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: "Suriye askerleri çoğu sivil 100'den fazla kişiyi idam etti"

 Uluslararası İnsan Hakları İzleme örgütü, çoğu sivil olmak üzere 100'den fazla kişinin Suriye askerleri tarafından idam edildiğini bildirdi.

Merkezi New York'taki örgütün raporunda, Suriye'de kitlesel idamların yapıldığı yerler arasında Humus ve İdlib gibi muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı vilayetlerin de bulunduğu belirtildi.

Açıkladıkları idam vakalarının sadece görgü tanıklarının teyit ettiği rakamlar olduğunu bildiren örgüt, ancak benzer olaylarla ilgili çok sayıda haber aldıklarını, çoğu Mart ayında olmak üzere idamların son 4 ayda yapıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Muallim, Rusya'ya gidiyor

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in yarın Rusya'ya gideceği bildirildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid Muallim'in yarın heyetle Rusya'ya gideceği ve Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendireceği belirtildi.

Haberde, Muallim'in Rusya'da BM ve Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın misyonuna ilişkin gelişmeleri de görüşeceği kaydedildi.

Türkiye'ye bulunan Suriyelilerin sayısı 24 bin 246'ya ulaştı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Suriye'den Türkiye'ye yönelik nüfus hareketiyle ilgili olarak, çadır kentlerde ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal etkinlik, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verildiği belirtildi.

Hafta sonu 76 Suriyelinin sınırdan girdiğinin ifade edildiği açıklamada, bunlardan 20'sinin kendi isteği ile geri döndüğü belirtildi.

Türkiye'ye bugüne kadar toplam 38 bin 560 Suriye vatandaşının geldiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bugün itibarıyla Hatay'da 7 bin 934, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 5 bin 504, Kilis'te 9 bin 159 ve Şanlıurfa'da (Ceylanpınar) bin 594 olmak üzere toplam 24 bin 191 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır. Ayrıca, 28'i refakatçi, 27'si hasta ve yaralı olmak üzere toplam 55 kişi hastanede bulunmaktadır.

Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 34 sınıfta okul çağındaki 388'i kız, 350'si erkek olmak üzere toplam 738 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir.

Ülkemize giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir.''

(AA)



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,561 µs