En Sıcak Konular

BDP: 'Silah konusunda' yetkimiz yok

9 Nisan 2012 14:23 tsi
BDP: 'Silah konusunda' yetkimiz yok PKK'nın silah bırkması konusunda kendilerinin yapacağı bir şey olmadığını belirten Demirtaş, kendilerinin sadece siyasi konularda müzakere edebileceklerini söyledi

Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e konuşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önemli açıklamalarda bulundu.

Selahattin Demirtaş, son günlerde sıkça dillendirilmeye başlanan "müzakere"yle ilgili net bir tablo çizdi ve şartlarını ortaya koydu.

Demirtaş, hükümetin silah bırkma konusunda kendileriyle görüşmek istediklerini ancak kendilerinin bu konuda kesinlikle yetkili olmadığını söyledi ve muhatap olarak bir kez daha PKK ve Öcalan'ı işaret ederken, siyasi müzakereler konusunda ise kendilerinin muhatap olabileceğini söyledi.

"KÜRT SORUNUNU BİZİMLE,  SİLAHI ÖCALAN'LA..."

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın "iradeniz varsa konuşuruz" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine "Başbakan "aslında benim konuşmak istediğim şey silah meselesi" diyor. Yoksa Başbakan, Kürt sorununu konuşmak istiyorsa, BDP'yle her şeyi konuşabilir." dedi.

"Anadilde eğitimi, yeni anayasayı, anayasal vatandaşlığı, yasal değişiklikleri her şeyi konuşabilir. Bizim bu konuların tamamında irademiz de var, karar alma gücümüz de var." diyen Demirtaş, "Ama Başbakan'ın derdi, Kürtlerin hakları ve özgürlükleri değil! Bu yüzden de "ben, BDP'yle ne konuşacağım? Onların karar alma güçleri ve yetkileri yok" diyor. Çünkü o, hep silahı konuşmak istiyor. Onun kafasındaki Kürt sorunu sadece silah sorunu!" diye konuştu.

"SADECE ARACI OLABİLİRİZ"

Kendilerinin sadece silah bırakma konusunda PKK ile başlayacak müzakerelerde aracı olabileceklerini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: "Koşullar oluşursa ve müzakereye inanç gelişirse görüşmeler yeniden başlayabilir. BDP bu konuda katkı sunabilir. Şöyle söyleyeyim... Hükümet, Kürt sorununun siyasi ağırlığını bizimle konuşsun. Biz, siyasi muhatabız. Seçmenlerden bunun için oy, destek ve yetki aldık biz. Meşruiyetimiz var. Bizim, Kürt halkının haklarının ve özgürlüklerinin anayasa ve idari yasalar düzeyinde nasıl teminat altına alınacağı, eşitlik sorununun nasıl çözüleceği konularında çözüm önerilerimiz, takvimlendirilmiş programımız ve projemiz var. Hükümet, siyasi konuları bizimle rahatlıkla konuşabilir."

"YETKİMİZ OLMADIĞINI BAŞBAKAN İYİ BİLİYOR..."

"Silah ve ateşkes konularını bizimle doğrudan görüşemez: Bu konuda bizim yetkimizin olmadığını Başbakan çok iyi biliyor. Silah konusunda doğrudan biz karar veremeyiz. O makamlar bize bağlı örgütler ve kurumlar değil. Eğer taraflar kabul ederlerse, biz silah konusunda ancak arabuluculuk rolü oynayabiliriz. Ama Başbakan gene de silah konularını bizimle görüşmek istiyor! Sonra da kalkıp, "Bu konularda karar alma yetkiniz yoksa, ben sizinle neyi konuşacağım" diye soruyor."

Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs