En Sıcak Konular

Eurobank Tekfen, Kuveytli Burgan Bank'a satıldı

9 Nisan 2012 14:10 tsi
Eurobank, Eurobank Tekfen'deki hisselerini 641 milyon liraya Kuveyt merkezli Burgan Bank'a sattı. Bankanın temelini 23 yıl kadar önce atan Tekfen Grubu ise bankadaki yüzde 30 hissesini koruyor.

Eurobank'ın bu satışla sermayesini 300 milyon euro güçlendireceği ifade edildi. Satış haberi Eurobank Tekfen’den yapılan yazılı açıklama ile de doğrulandı. Banka açıklamasında " Eurobank EFG hisselerinin Kuveytli Burgan Bank’a satışı ile ilgili anlaşma bugün İstanbul’da imzalandı" bilgisine yer verildi.

Bu durum, Eurobank Tekfen'de yüzde 70 hissesi bulunan Yunan sermayedar Eurobank EFG'nin Türkiye'deki banka operasyonuna son verdiği anlamına geliyor. Tekfen Grubu'nun yüzde 30 dolayındaki hissenin satışı için ise şimdilik bir gelişme yok.

Reutears'a konuşan kaynaklardan biri, Burgan Bank’ın Tekfen’e ait olan yüzde 29.26’lık hisseyi alma opsiyonunun da olacağını ve resmi açıklamanın gelecek 1-2 hafta içinde yapılacağını belirtti.

Eurobank, 5 yıl önce Türkiye'ye girdi

Eurobank Tekfen, Tekfen Yatırım ve Finansman Bankası A.Ş. adıyla 1989 yılında kuruldu. Eurobank Tekfen, 2001 yılına kadar tek şubeyle müşterilerine hizmet verdi.

Banka 2001 yılında büyüme planlarını hayata geçirme ve birikimlerini ticari bankacılık alanına aktarma kararı aldı; bunun sonucu olarak aynı yıl içinde orta ölçekli bir ticari banka olan Bank Ekspres'i bünyesine kattı.

2006 yılında ise Tekfen Grubu bankanın stratejik bir ortak ile yoluna devam etmesi konusunda karar aldı ve bu karar ilişkin çalışmaların sonucunda Yunanistan'ın ikinci büyük bankası olan Eurobank EFG ile anlaşmaya varıldı.  Ocak 2008'den itibaren Eurobank Tekfen adı kullanılmaya başlandı.

Buna göre Eurobank EFG, Eurobank Tekfen'ın yüzde 70 hissesine sahip olurken, Tekfen Grubu yüzde 30'luk payla stratejik ortaklığını korudu.

Eurobank Tekfen'in Türkiye genelinde 60 kadar şubesi bulunuyor.

Kuveyt Emiri ortaklar arasında

Eurobank EFG, Yunanistan ekonomisinin içinde bulunduğu borç krizi nedeniyle Türkiye’deki birimi Eurobank Tekfen’de sahip olduğu çoğunluk hisselerinin satışı için ön görüşmeler yaptığını Temmuz ayında açıklamıştı.

Burgan Bank, Kuveyt’in en büyük yatırım şirketi olan KIPCO’nun ticari bankacılık faaliyetlerini yürütüyor. KIPCO’nun yaklaşık yüzde 44.63 hissesi ise Kuveyt Emiri ve ailesinin elinde bulunuyor. 

Hürriyet



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,368 µs