En Sıcak Konular

Kanadoğlu, Haşim Kılıç'a tazminat ödeyecek

9 Nisan 2012 11:51 tsi
Kanadoğlu'nun sözleri Kılıç'ın kişilik haklarına saldırı saydı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç hakkındaki ''Layık olmadığı mevkiye getirilen, bulunduğu makamın ağırlığını bilmeyen bir zat. Bu doğrudan doğruya, kılavuz, istikamet ve sonuç meselesidir'' sözlerini, Kılıç'ın kişilik haklarına saldırı saydı.
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Sabih Kanadoğlu'nun 2008'de Denizli'deki bir konferansta yaptığı konuşmada, ''Haşim Kılıç, gerçekte layık olmadığı bir mevkiye getirilen, hukukçu da olmayan, bulunduğu makamın ağırlığını ve sorumluluğunu bilmeyen bir zat. Şimdi bir atasözünü hatırlatmakta yarar vardır. Bu doğrudan doğruya, kılavuz, istikamet ve sonuç meselesidir...'' şeklindeki sözleri nedeniyle Kanadoğlu aleyhine 10 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.
 
Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sabih Kanadoğlu'nun, Haşim Kılıç'a yasal faiziyle birlikte 5 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, ''Yapılan konuşmalarda özle-biçim arasındaki denge bozulmuş, eleştiri ve yorum yapma sınırları aşılarak doğrudan davacının kişiliğine yönelen suçlayıcı ve aşağılayıcı sözler ile kişilik hakları ihlal edilmiştir'' sonucuna vardı.
 
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu. Davacının ülke sorunlarıyla ilgili görüşlerini açıklaması doğal olduğu gibi, bu düşüncelerin davalı tarafından eleştirilmesinin de olağan kabul edilmesi gerektiğini belirten Daire, Kanadoğlu'nun sözlerini ''sert eleştiri'' olarak kabul etti.
 
Yargıtay'ın bozma kararına uymayan Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, ilk kararında direndi.
 
Direnme kararının da temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul, oy çokluğuyla yerel mahkemenin direnme kararını yerinde buldu.

aa


Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,739 µs