En Sıcak Konular

Meral Okay yaşamını yitirdi

9 Nisan 2012 09:46 tsi
Kanser nedeniyle tedavi gören oyuncu, senarist Meral Okay, 53 yaşında yaşamını yitirdi.

Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Meral Okay'ın, bu sabah saatlerinde evinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Meral Okay, 20 Eylül 1959 tarihinde Ankara'da doğdu. Beş yıl devlet memurluğu yapan Okay, bu süreçte Toprak Mahsülleri Ofisi'nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM'nin Atatürk'ün 100. yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı.

Okay, 1984 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay'la evlendi. Yaman Okay, henüz 41 yaşındayken kanserden yaşamını yitirdi.

İstanbul'a taşınarak Günaydın Gazetesi'nde çalışmaya başlayan Meral Okay, dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı, şarkı sözleri yazdı.

''İkinci Bahar'' dizisiyle ünlenen Meral Okay, bir filmde yapımcılık denemesinde de bulundu.

Meral Okay, ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisinin senaristliğini yapıyordu.

Yaman Okay da kansere yenilmişti
 
Bu sabah bir süredir tedavi gördüğü kanser nedeniyle hayatını kaybeden senarist ve oyuncu Meral Okay'ın eşi Yaman Okay da 1993 yılında henüz 42 yaşındayken pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti.

"Bir Yol" adlı oyunla amatör olarak tiyatroya başlayan Yaman Okay, "El Kapısı", "Leipzig Duruşması", "Ana", "Komün Günleri", "Sakıncalı Piyade" oyunlarda uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı.

Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten'in yönettiği Sürü isimli filmle 1978 yılında sinemaya geçti. 1981'de 18. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki rolüyle, "En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.

Son olarak "Bizimkiler" adlı dizide oynayan Yaman Okay, yakalandığı pankreas kanseri nedeniyle 1993 yılında 42 yaşındayken hayata veda etti.

MERAL OKAY KİMDİR?

20 Eylül 1958 tarihinde, Ankara'da doğdu. Sanat dünyasıyla ilgilenmeden önce beş yıl süresinde devlet memurluğu yaptı. Bu süreçte Toprak Mahsülleri Ofisi'nin düzenlediği Dünya Bankası projelerinde yer aldı.

12 Eylül döneminde İşçi Partisi'nin üyesi ve işyeri temsilcisiydi; bu dönemde yaşadığı olayları daha sonra yapım koordinatörü ve oyuncusu olduğu Beynelmilel filminde izleyicilerine aktardı.

1984] yılında, sinema ve tiyatroya büyük emeği geçmiş olan usta oyuncu Yaman Okay ile evlendi. Bu evlilik, eşinin pankreas kanseri yüzünden vefat ettiği 1993 yılına kadar devam etti.

Ankara'dan İstanbul'a taşınması sanat ve yayın hayatına geçişini kolaylaştırdı. İlk olarak Günaydın gazetesinde çalışan Okay, dergi yayıncılığı, yapımcılık gibi farklı işlerde çalıştı. Sezen Aksu ile birlikte şarkı sözleri de yazan Okay, 1992 yılında, Seni Seviyorum Rosa filmindeki rolü ile oyunculuk hayatına başladı.

Propoganda filminde basın danışmanlığı, Asmalı Konak dizisinde senaryo yazarlığı, İkinci Bahar, Yeditepe İstanbul dizileri ve O Şimdi Asker filminde oyunculuk yaparak kariyerini güçlendiren Okay, popüler dizi Bir Bulut Olsam'ın senaryosunu yazmakta ve dizide İnci Batur karakterini canlandırmaktadır.

Rol Aldığı Film ve Diziler; Bir Bulut Olsam (2009) , Alia (2008), Beynelmilel (2006) , O Şimdi Asker (2002), Hiçbiryerde (2001), Koltuk Sevdası (2001), Yeditepe İstanbul (2001), İkinci Bahar (1998), Seni Seviyorum Rosa (1992)

Senaryo Yazarlığı Yaptığı Film ve Diziler; Muhteşem Yüzyıl (2010), Bir Bulut Olsam (2009), Fedai (2007), Asmalı Konak (2002), Yasemince (1997)

Aldığı Ödüller; 14. Adana Altın Koza Film Şenliği – 2007 [En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Beynelmilel], 24. Siyad Türk Sineması Ödülleri - 2002 [En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Hiçbiryerde]

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,175 µs