En Sıcak Konular

Mermide plastik dönemi

9 Nisan 2012 08:37 tsi
Mermide plastik dönemi Polis, Haziran 2012'den itibaren izinsiz gösteri ve yürüyüşlere plastik mermiyle müdahale edecek.

Terör örgütünün provoke ettiği gösterilerde kullanmak üzere 5 bin adet plastik mermi siparişi verildiği öğrenildi. Mermiler, 2010'da alınan ve seri biber gazı atabilen 2 bin dolarlık FN 303 tüfeklerinde kullanılacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) yaşanan Nevruz olayları sonrasında aldığı kararla toplumsal gösterileri terör eylemine çeviren grupları dağıtmak ve durdurmak için plastik mermi kullanma kararı aldı. Haziran 2012'de kullanılması planlanan plastik mermilerin ilk etapta 5 bin tane alınmasına karar verildi. Plastik mermiler Ocak 2010 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Çevik Kuvvet ekiplerine seri gaz atışı sağlanması için aldığı FN 303 tipi silahlarda kullanılacak. FN303 tipi silahın attığı plastik mermi Emniyet Genel Müdürlüğü'nün envanterinde ilk defa yer alacak. FN 303 tipi silahlar seri biber gazı, boyalı mermi veplastik mermi atabiliyor. Çevik kuvvet artık 2 yıldır kullandığı FN 303 tipisilahları bundan sonra terör gösterisine dönüştürülen eylemlerde plastik mermi atmak için kullanabilecek. İzinsiz Nevruz gösterilerinde Yüksekova'da ve Cizre'degöstericiler arasından polise uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu 3 polis yaralandı 1 polis de şehit olmuştu. Cizre'de nevruz olaylarında şehitolan polis memuru sivillere zarar vermemek için silahını kullanmamıştı.

BİBER GAZIYLA ATILABİLİYOR

Toplumsal olayların yoğun yaşandığı 30 ilin çevik kuvvet ekiplerine gönderilen Amerikan yapımı ve hava basıncı ile çalışan FN 303 model 'plastik mermi atar' silahların tanesi yaklaşık 2 bin dolar. 100 metre menzile sahip ve 50 metre tesirli mesafesi olan silahın mermisi aynı zamanda boya maddesi de içeriyor. Boya özelliği gözaltı konusunda polisin elini de güçlendiriyor. Kullanım esnasında yüz özellikle de göz çevresine dikkat edilmesi gerekiyor. Plastik mermi, gösterileri yasa dışı eyleme çevrilmesini engellemek için 150 ülke tarafından kullanılıyor. 2011 yılında İngiltere'de başkent Londra'dan sonra 6 şehre daha sıçrayan yağma ve kundaklama olaylarında da insanların hayatını kaybetmesi sonucu İngiltere Başbakanı David Cameronpolise plastik mermi kullanma izni vermişti. Ardından kısa bir süre sonra olaylar yatıştırıldı.

Vücuda çarpınca dağılıyor

Mermi vücuda çarpınca patlayarak dağılıyor. Göstericilerarasındaki silahlı, bombalı ve molotoflu kişilerin yakalanmasında, etkisiz hale getirilmesinde dünyada kullanılan en etkili yöntem plastik mermi ile müdahale. Merminin içinde çekirdek olmadığı ve kauçuktan yapıldığı için kişiye zarar vermiyor. Fakat mermi baş, göz ve kulak gibi hassas organlara isabet ettiği zaman ağır yaralanmalara yol açabiliyor. Merminin öldürücü etkisi yok. İsabet mesafesine göre vücutta geçici morluk ve yaralanma meydana getirebiliyor. Gerek iç hukuk, gerekse Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmaların içtihatlarından dolayı kendisine yasal zemin bulan bu silahın tek olumsuz yönü ise fiyatının biraz pahalı olması.

Polis taştan yana dertli

 * Mart 2012: Cizre'de Nevruz'da Molotof ve taş atan gösterici 3 polisi yaraladı.

 * Mart 2012: Cizre ve Hakkari Yüksekova'da gösterilerde kalabalığın içinden uzun namlulu silahla ateş açan şahıslar 3 polisi silahla yaraladı, 1 polis şehit oldu. Gösterilerin attığı taşla 2 vatandaş yaralandı.

* Mart 2012: Antalya'da izinsiz gösteri-lerde kafasına gelen taş sonucu 1 polis yaralandı.

 * Mart 2012: Batman'da yapılan korsan gösterilerde 31 polis yaralandı.

 * Mart 2012: İstanbul ve ilçelerinde korsan gösterilerdeki atılan taşlarla 22 polis ve 15 sivil yaralandı.

 * Nisan 2011: Şırnak İdil'de YSK protestolarında 6 polis atılan taş ve molotoftan yaralandı.

 * Nisan 2011: Mardin Nusaybin'de 4 polis 1 sivil atılan taş ve molotoftan yaralandı.

 * Ekim 2011: Hakkari'de çıkan gösterilerde 1 polis memuru kafasına gelen taş sonucu ağır yaralandı.

 * Ekim 2011 Adana Seyhan ilçesinde göstericilerin çöp konteynırına koyduğu el yapımı patlayıcıda 5 polis 2 vatandaş yaralandı.

sabah

Bu haber 1,453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,466 µs