En Sıcak Konular

Ankara'nın yeni Suriye paketi hazır

9 Nisan 2012 08:17 tsi
Ankara'nın yeni Suriye paketi hazır Suriye'ye yönelik yaptırımlarım artırılmasını isteyen Türkiye'nin Paris'te toplanacak Suriye'nin Dostları Konferansı'nda sunacağı yeni plan hazır.

Şam rejimiyse ateşkes için yeni şart koşup 'Önce isyancılar yazılı garanti versin' dedi, muhalifler reddetti.

Suriye'nin Annan Planı'nı kabul etmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın '10 Nisan'a kadar bekleriz' sözlerinin ayrıntıları belli oldu. Ankara, Esad'ın vaat ettiği ateşkes sözünü tutmaması takdirde bu ay içerisinde Paris'te üçüncüsü gerçekleşecek Suriye Halkının Dostları Konferansı için 5 maddelik bir yaptırım paketi hazırladı.

Akşam'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Konferans kapsamında bir araya gelecek olan 'Yaptırımlar Komitesi'nde açıklanacak paketle Ankara Suriye Ulusal Konseyi'nin elini güçlendirmeyi amaçlıyor. Pakette yer alan en dikkat çekici maddelerden biri SUK'a yönelik her türlü dış yardımın serbest bırakılması. Zira, İstanbul'daki toplantıda Konsey temsilcileri Özgür Suriye Ordusu'nu maaşa bağlayacaklarını açıklamış Körfez ülkelerinden diplomatik kaynaklar da 'Katar ve Suudi Arabistan'ın SUK'a aktarılmak üzere yüz milyonlarca dolarlık bir para havuzu oluşturmaya hazırlandığını' iddia etmişti. Yaptırımlar Komitesi'nin bu öneriyi kabul etmesi durumunda, Suriye muhalefetinin silahlandırılması da gündeme gelecek. Türkiye'nin oylamaya sunacağı paketteki bir diğer maddeyse Konsey'in Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanınması. İstanbul'da bu konuda net bir karara varılamamış, 'Konsey Suriyelilerin meşru 'bir' temsilcisi ve muhalif yapıların tek çatı örgütü' olarak kabul edilmişti. Diplomatik kaynaklar Ankara'nın önerilerinin kabul görmesi durumunda, Esad yönetiminin tamamen köşeye sıkışacağını ve Rusya ile Çin'in de desteklerini yavaş yavaş çekmeye başlayacağını vurguladı.

ŞAM: MUHALİFLER DE SÖZ VERSİN
 

Suriye Dışişleri Bakanlığı, 'BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın henüz, silahlı grupların her türlü şiddetin sona erdiğini kabul ettiğine ilişkin yazılı güvence sunmadığı'nı belirtirken böyle bir açıklama olmadan ateşkesin sağlanmayacağı belirtildi. Ancak isyancıların kurduğu Özgür Suriye Ordusu Komutanı Riyad el Esad, yazılı garanti talebini reddetti. Annan Planı'nın başarısız olacağını kaydeden Esad 'Şam, planı uyguladığı takdirde biz de uygulayacağımıza dair söz verdik. Bizler dürüst insanlarız' dedi. Suriye yönetimi bazı kentlerden çekilmenin başladığını duyurmuştu.

 İşte maddeler

- Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK), Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi. 

- SUK'a yönelik her türlü dış yardımın serbest bırakılması.

- Esad'ın yurtdışındaki mal varlığının dondurularak, SUK'un kullanımına sunulması.

- Suriye'ye tüm uluslararası uçuşların durdurulması.

- Dost ülkelerin, diplomatik seviyelerini düşürmesi ya da büyükelçiliklerini kapatması.

akşam



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,541 µs