En Sıcak Konular

'Soydaşlarımız size emanet'

9 Nisan 2012 08:01 tsi
'Soydaşlarımız size emanet' Çin Komünist Partisi'ne önemli mesaj

Başbakan Tayyip Erdoğan, Çin'e gerçekleştirdiği tarihi ziyareti Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'den başlattı. Urumçi'de ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı gören Uygur Türkleri, Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunurken, Başbakan Erdoğan, bölgedeki yenilenebilir enerji sistemleri üretim merkezlerine gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye'ye yatırım sözü aldı. Pekin programı bugün başlayacak olan Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao tarafından resmi törenle karşılanacak. Urimçi'de üst düzey güvenlik önlemleri dikkat çekti. Erdoğan'ın yaklaşık 40 araçtan oluşan uzun konvoyunun uzun güzergâhı boyunca trafik akışı kesildi, caddelerde yaya akışı da donduruldu. Güzergâh boyunca elli metrede bir polis yerleştirilerek güvenlik önlemi alındı.

110 TONLUK DEV TÜRBİN

Erdoğan, dün ilk olarak Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki enerji şirketlerini ziyaret etti. TBEA isimli rüzgâr ve güneş enerji sistemleri fabrikasını gezen Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra uzunluğu 100 metre, çapı 113 metre, ağırlığı ise 110 ton olan dev rüzgâr türbinleri üreten Goldwind firmasını ziyaret eden eden Erdoğan, yetkilileri yatırım için Türkiye'ye davet etti. Erdoğan, "İnşallah kendilerinden yatırım sözü aldık, temenni ederim ki böyle bir yatırım gerçekleşir" dedi. Başbakan Erdoğan, fabrikayı dolaşırken kendisine maket rüzgâr türbinleri gösterildi. Erdoğan fabrika yetkilisine "Bunlardan bize verecek misin? Evde 3 torun var" diye espri yaptı. Erdoğan ve heyettekilere maket hediye edildi. Çıkışta hediye maketle gazetecilere poz veren Erdoğan, rüzgâr türbinleri için yerin belli olup olmadığı sorusuna da "Yer çok" karşılığını verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da "Tüm rüzgâr haritalarımız hazır" dedi. Daha sonra Büyük Cami'de namaz kılan Erdoğan, tarihi Büyük Pazar çarşısında yüzlerce Uygur Türkü'nün sevgi seliyle karşılandı. Satıcılarla sohbet eden Erdoğan, meyve kurusu satın aldı. Kızı Sümeyye ve bakan eşleriyle pazarı dolaşan Emine Erdoğan da gazetecilere organik ürün tüketmelerini önerdi.

'SOYDAŞLARIMIZ SİZE EMANET'

Başbakan, daha sonra Sincan Uygur Özerk Bölgesi Çin Komünist Partisi Sincan Komitesi Sekreteri Zhang Chunxian ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri ile görüştü. Erdoğan, Bekri'nin onuruna verdiği yemekte üç başlık altında önemli mesajlar verdi. Erdoğan, ilk olarak "Stratejik işbirliği düzeyine vardık. Ancak bunun hakkını veremiyoruz. Ekonomik ve siyasi işbirliğinin artması gerekiyor" mesajı verdi. Erdoğan'ın ikinci olarak İpek Yolu'nun trenlerle canlandırılmasını istedi. Son olarak Uygur halkının haklarının düzeltilmesinden duyduğu memnuniyeti belirten Erdoğan, "Soydaşlarımızı size emanet ediyorum" dedi.

KAŞGARLI MAHMUT'UN EVİ

Vali Bekri ile görüşmede bazı Uygur din adamlarının Türkiye'de eğitilmesi konusunda karara varıldı. Ayrıca Türkiye, Kaşgarlı Mahmut'un Sincan'daki evinin restorasyonunu da üstlendi. Çin ziyaretinin kritik bölümü ise bugün Pekin'de başlayacak. Erdoğan Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao ile görüşecek, iki nükleer anlaşmaya imza atacak. İki ülke nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ve nükleer işbirliği için mutabakat zaptı imzalayacak. Türkiye'nin Suriye yaklaşımını anlatacak olan Erdoğan Çin'den BM Güvenlik Konseyi'ndeki tutumunu gözden geçirmesini isteyecek.

İran'la nükleer zirve

Büyük Pazar'dan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan İran'dan gelen "nükleer müzakereler İstanbul'da yapılacak" şeklindeki haberlerin hatırlatılması üzerine "Teyit edilmeyen bir konu üzerinde herhangi bir açıklama yapmamız doğru olmaz. Teyit edildiği anda zaten bunu hemen sizlerle paylaşırız şu ana kadar teyit edilmiş değil" dedi. Erdoğan daha sonra Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Başbakan Erdoğan'a, Çin ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de eşlik ediyor.

2'nci santral kararı 2 ay içinde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İkinci nükleer santral ihalesine iki ay içinde karar vereceğiz" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Yıldız, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette Türkiye'de gerçekleştirilecek, ikinci nükleer santral ihalesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. "İkinci nükleer santral ihalesine iki ay içerisinde karar vereceğiz" diyen Yıldız, Türkiye'de yapılacak ikinci nükleer santral konusunda Güney Kore, Japon'ya Rusya ve Çin'in ön plana çıktığını belirterek, "İkinci nükleer santrali Çin'in yapıp yapmayacağına bu gezide karar verilecek" diye konuştu. Bakan Yıldız, konuyla ilgili olarak Çin Enerji Bakanı ile bir görüşme yapacağını da bildirdi.

Yahya Bostan - Sabah

Bu haber 1,332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,497 µs