En Sıcak Konular

İnsansız savaş uçağı yapacağız!

8 Nisan 2012 13:20 tsi
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türk İnsansız Savaş Uçağının (TİSU) milli imkanlarla gerçekleştirilmesi için çalışma başlattı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, nın (TİSU) milli imkanlarla gerçekleştirilmesi için çalışma başlattı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonuyla Türk Silahlı Kuvvetleri, sanayi kuruluşları ve üniversitelerin işbirliği ile ''Türkiye İHA Sistemleri Yol Haritası'' çalışması gerçekleştirildi. 2011-2030 yılları arasındaki 20 yıllık süreci kapsayan bu yol haritası ile tedarik ve Ar-Ge projelerini yönlendirici, şirket ve devlet kaynaklarının maliyet etkin ve verimli kullanılmasını sağlamaya yönelik planlamalara yardımcı olacak bir başvuru kaynağına ulaşılması hedeflendi.

Türkiye İHA Sistemleri Yol Haritasından derlenen bilgilere göre, bu çalışmada, TSK'nın göreve yönelik muhtemel ihtiyaçları gözönüne alınarak buna yönelik temel sistem konseptleri ile gerekli teknolojiler ve kabiliyetler belirlendi ve kısa-orta-uzun vade hedefler öngörüldü. Yol haritası ile İHA'larla ilgili bilgi havuzu oluşturmak, bilgi karmaşıklığını önlemek ve bu suretle durum farkındalığı geliştirmek, terminolojide ortak bir lisan oluşturmak da amaçlandı. Özgün projelerde edinilen kabiliyet ve deneyimle gözlemlenen hataların tekrarlanmaması, bu projelerden çıkarılan derslerin paylaşılması da yol haritasının diğer hedefleri arasında yer aldı.

TÜRKİYE'NİN İHA'LARA İLGİSİ 20 YIL ÖNCE BAŞLADI
Türkiye'nin 1990'lı yıllarda, hazır alım projeleri ile başlayan insansız hava araçlarına (İHA) ilgisi, özellikle 2004 yılında alınan kararla Yurt İçi Geliştirme Modeli sayesinde hız kazandı.

İnsansız araçlar, askeri ve sivil alanda geleceğin sistemleri olarak görülürken, özellikle İHA sistemleri, monoton, insan odaklanmasının yitirileceği uzun süreli, aşırı dikkat sarf etmeyi gerektiren görevlerde, tehlikeli veya riskli ortamlarda 20'inci yüzyılın başından bu yana kullanılıyor. Hazırlanan çalışmaya göre, Gelecekte gelişmiş dünya ülkeleri silahlı kuvvetlerinin kullandığı sistemlerin büyük bir çoğunluğunun insansız sistemlerden oluşması söz konusu. Günümüzde de 40'tan fazla ülke tarafından İHA sistemi geliştirme ve üretimine yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Türkiye İHA Sistemleri Yol Haritasına göre, 2030 yılına kadar Türk İnsansız Savaş Uçağının (TİSU) milli imkanlarla gerçekleştirilmesi için gerekli teknolojik altyapının oluşturulması ve yakın zamanda kaynak planlamasının yapılarak fizibilite çalışmalarına başlanması amaçlanıyor. İHA Sistemleri Yol Haritası çalışmasının, insansız kara-deniz araçları da dahil tüm otonom sistemleri kapsayacak şekilde ''İnsansız Sistemler Yol Haritası''nın oluşturulmasına öncülük etmesi planlanıyor.

İHA sistemlerinde yurt dışına bağımlılığın getirdiği çeşitli sıkıntılar (ülkeler arası veya küresel krizler, çeşitli kısıtlamalara tabi alt sistemlerin temininde yaşanan sorunlar, bakım/işletmede bağımlılık, kritik yazılımlara hakimiyet) sebebiyle TSK'nın ihtiyaç duyduğu İHA sistemlerinin en kısa sürede ve en düşük maliyetle tedarik edilebilmesi amacıyla yaklaşık 10 yıldır yurt içi özgün sistem geliştirme çalışmalarına hız verildi.

HEDEF UÇAK VE GİHA GELİYOR
Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarının ihtiyacı olan eğitim atışları, hava savunma sistemleri eğitimleri ve ilgili silah sistemi performans kontrollerini yapmak amacıyla ''Hedef Uçak sistemi'' geliştirilecek. Söz konusu sistemin sözleşmesi bu yıl içinde imzalanacak.

GEMİYE KONUŞLU İNSANSIZ HAVA ARACI (GİHA) PROJESİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan deniz harekat alanında etkili su üstü keşfi yapabilecek, gemiye konuşlu ve dikey iniş-kalkış yapabilen insansız hava aracı tedarik edilecek. Bu projenin sözleşmesinin ise gelecek yıl imzalanması planlanıyor.

İHRACAT
Çalışmada, 2010 yılında 5 milyar dolara ulaşan İHA sistemleri küresel pazarındaki artışın katlanarak devam edeceği, önümüzdeki 10 yıllık süreç içerisinde dünya İHA sistemleri pazarının büyüklüğünün 50 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor.

aa

Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,913 µs