En Sıcak Konular

Bağış ''vize kolaylığı'' ile ilgili konuştu

8 Nisan 2012 11:41 tsi
"TC vatandaşlarının Avrupa ülkelerine vizesiz gidebilmesi en doğal haklarıdır."

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne karşı beklentilerini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, ''Biz vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istiyoruz.
 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Avrupa ülkelerine vizesiz gidebilmesi en doğal haklarıdır'' dedi.
 
AA muhabirine, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, 26 Nisan'daki toplantı öncesi Türklere getirilecek ''vize kolaylığı''nın çerçevesini belirleme yönünde aldığı kararı değerlendiren Bağış, vize konusunda herhangi bir taviz vermediklerini söyledi.
 
Vize kolaylığı konusunda Avrupa Birliği yetkililerinin yaptığı açıklamaları önemsediğini belirten Bağış, şöyle konuştu:
 
''Biz Avrupa Birliği'ne beklentilerimizi çok net bir şekilde ortaya koyduk. Biz vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Avrupa ülkelerine vizesiz gidebilmesi en doğal haklarıdır.
 
Müzakere eden başka hiçbir ülkenin vatandaşı vize almak zorunda değildir. Keza biz, Gümrük Birliği üyesi olarak, 1963'te İnönü'nün imzaladığı Ankara Antlaşması gereğince vizesiz olarak Avrupa Birliği ülkelerine gidebileme hakkına sahiptik.
 
Maalesef 80 darbesini yapan zihniyetin bazı haklarımızdan feragat etmesi nedeniyle bugün vatandaşlarımıza bu haksız ve mantıksız vizeler uygulanmaktadır. Biz şu anda Avrupa Birliği Komisyonu'nun üye ülkelerden Türkiye ile vize muafiyetine başlayabilmek için yetki almasını bekliyoruz.''
 
Bağış, 26 Nisan'da AB ülkesi İçişleri Bakanlarının Lüksemburg'da bir araya geleceğini hatırlatarak, zirvede, Türkiye ile vize muafiyet müzakerelerinin başlaması kararının çıkmasını ümit ettiklerini söyledi.
 
''Eğer AB böyle bir karar alırsa biz de AB'nin bizden beklentisi olan geri kabul antlaşmasını imzalayıp, Türkiye üzerinden AB üyesi ülkelere yasa dışı yollarla giden göçmenlerin sayısını azaltmak için gerekli önlemleri almaya başlarız'' diyen Bağış, Gürcistan, Moldova, Rusya gibi ülkelerle vize muafiyet görüşmeleri yapan bir Avrupa'nın Türkiye ile bu görüşmeleri yapmamasını kabul edilemez bulduklarını kaydetti.
 
Bağış, Bu çerçevede Türkiye'nin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''diklenmeden dik durma'' politikasını uyguladıklarını ifade etti.



 

Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs