En Sıcak Konular

'Kıbrıs uluslararası toplumun dışında tutulamaz

7 Nisan 2012 16:43 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Kıbrıslı Türklerin sonsuza kadar uluslararası toplumun dışında tutulamayacağını söyledi. İhsanoğlu, "İTT, Kıbrıslı Türkler üzerindeki haksız izolasyonları kaldırmak için bir öncelik ol



İTT Genel Sekreteri İhsanoğlu KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, İİT'nin her zaman KKTC halkına haklı mücadelesinde destek olmaya çalıştığını ifade etti. Görüşmenin çok yararlı ve verimli geçtiğini ifade eden İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, görüşmede, İİT'ye üye ülkelerin bakanları düzeyinde yapılan toplantılarda, KKTC ile ilgili siyasi, ekonomik ve eğitim faaliyetleri alanında alınan kararların gözden geçirildiğini söyledi.

İhsanoğlu, İİT'nın 2008 yılından beri Birleşmiş Milletler (BM)Genel Sekreteri Ban Ki - mun'un himayelerinde devam eden Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmeleri yakından takip ettiğini aktardı. İhsanoğlu, İİT'nin, Kıbrıs'ta, iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı iki kurucu devletin oluşturduğu federal bir çözümü desteklediğini ifade etti.

"ÇÖZÜMSÜZLÜK KIBRISLI TÜRKLERİ MAĞDUR EDİYOR"

Müzakerelerin önü açık olmaması gerektiğini, çünkü çözümsüzlükte mağdur tarafın Kıbrıslı Türkler olduğunu kaydeden İhsanoğlu, 4 yıldır devam eden sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını temenni ettiklerini belirtti. Ekmeleddin İhsanoğlu, Kıbrıs'taki her iki tarafa da çözüm için çaba göstermeleri yönündeki çağrısını yeniledi.

"ÇÖZÜM HEM KIBRISLI TÜRKLER HEM DE RUMLAR İÇİN KABULEDİLEBİLİR OLMALI"

İhsanoğlu, Eroğlu'nun Haziran ayı sonuna kadar başarılı bir şekilde sonuçlanması için elinden geleni yapacağını vurguladı. 1 Temmuz'un müzakere tarihi açısından önemli bir tarih olduğunu dile getiren İhsanoğlu, Rum Tarafı bu tarihten itibaren 6 aylık bir süre için Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı devralacaktır. 1 Temmuza kadar bulunacak çözüm, AB Dönem Başkanlığı'nı, birleşik Kıbrıs'ın devralması anlamına gelir" dedi.

Kıbrıs'ta bulunacak çözümün adil ve kalıcı olmasının önemine işaret eden İİT Genel Sekreteri "Bulunacak çözüm hem Kıbrıs Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul edilebilir olması gerekmektedir" diye konuştu.

Kıbrıslı Türk halkının adada barışçıl bir çözümden yana olduğunu gösterdiğine işaret eden İhsanoğlu, bu bağlamda Kıbrıs Türk halkı üzerinde devam eden haksız izolasyonlarının kaldırılması gerektiğini vurguladı.

İHSANOĞLU HAFTAYA KKTC'DEKİ SEMPOZYUMA KATILACAK

KKTC'nin, haftaya İİT ve İslam Kalkınma Bankası ile işbirliğinde yatırım alanında bir sempozyuma ev sahipliği yapacağını belirten İhsanoğlu, "Bu toplantı tüm İTT üye ülkeleri ve KKTC'deki Müslüman kardeşlerimiz için yeni ufuklar açacaktır." şeklinde konuştu.

İİT'DE KKTC DAİMİ MİSYON AÇILABİLİR

İhsanoğlu, KKTC'nin İİT bünyesinde gözlemci statüsünde daimi misyon açmak yönünde öneride bulunduğunu, kendisinin de İİT ve KKTC arasındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olacak öneriye sıcak baktığını belirtti ve ev sahibi Suudi Arabistan Krallığı nezdinde çalışmaların başlatılacağını ifade etti.

Son olarak İhsanoğlu, ayrıca Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hayatının büyük bir bölümünü Kıbrıs Türk halkı için mücadele vererek geçirdiğini belirtti ve merhumu andı.


Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,078 µs