En Sıcak Konular

'Moskova ve Bakü, radar üssünde anlaşmaya yakın'

7 Nisan 2012 12:04 tsi
'Moskova ve Bakü, radar üssünde anlaşmaya yakın' Rusya'nın Rosiskaya gazetesi, Bakü ve Moskova arasında Gebele radar üssü ile ilgili kira anlaşmanın kısa sürede imzalanabileceğini bildirdi.



Gazetede çıkan habere göre; konunun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un hafta başında Azerbaycan'a resmi ziyareti sırasında da gündeme geldiğini ve tarafların uzlaşma adına ilerleme kaydettikleri belirtildi. Lavrov'un bölgeye ziyaretiyle ilgili en önemli gelişmenin bu konudaki ilerleme olduğunu belirten gazete, Rusya'nın anlaşma şartlarıyla ilgili tekliflerini ortaya koyduğunu, Azerbaycan tarafının da şartları değerlendirerek, nihai bir karar verilebileceğini yazdı.

Taraflar arasında radar üssü ile ilgili yapılan 10 yıllık anlaşmanın süresi, bu yılın sonunda bitiyor. Azerbaycan tarafı yıllık kira bedeli olan 7 milyon doları artırılarak 300 milyon dolara yükseltilmesini istiyor. Rusya tarafı ise kiraya yapılacak zammın makul ölçülerde olması halinde itiraz etmeyeceklerini bildiriyor.

Deniz seviyesinden 637 metre yükseklikte konuşlanan radar üssü, 1976 yılında inşa edildi. Bulunduğu bölgeden 6 bin kilometre çapında bir bölgeyi kontrol edebilen radarın menzilinde; İran, Türkiye, Hindistan ve Ortadoğu'nun tamamı bulunuyor.

ERİVAN ÜSSÜ İSTEMİŞTİ

Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan ın Moskova'ya, " Bakü ile anlaşamasınız üssü Ermenistan'a taşıyın." teklifini hatırlatan gazete, bunun 'hayal' olduğunu yazdı. Gazete, bu konuda kendi arazilerinin daha elverişli olduğunu iddia eden Ermeni Başbakan Sarkisyan ın yanıldığını belirtti. Rus gazetesine göre, bu tip bir radar üssünün taşınması milyarlarca dolara mal olacak ve bu da Rusya çıkarlarına uygun değil.

(CİHAN)



Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,129 µs