En Sıcak Konular

'Suriye Bosna olmasın!'

7 Nisan 2012 10:09 tsi
Haksöz Dergisi, Nisan 2012 tarihli 253. sayısında Suriye konusunu kapağa taşıdı: “Suriye Bosna Olmasın!” Suriye’nin yanı sıra dergide öne çıkan bir diğer konu Sivas davası ve zaman aşımı tartışmaları…

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren ve bu ay 22. yayın yılına giren Haksöz Dergisi, 252. Sayısıyla okurlarının karşısına çıktı. Dergide bu ay da Suriye konusu ağırlıklı işlenen konular arasında.

Bir yılı geride bırakan Suriye direnişinin geldiği noktanın değerlendirildiği Gündem’de Suriye’de yaşananlar ile 1990’lı yılların ortalarında Bosna’da yaşananlar kıyas ediliyor.

Bahadır Kurbanoğlu, Ortadoğu’daki intifadalar üzerinden yapılan tartışmaları değerlendiriyor. “Suriye İmtihanımız” başlığıyla merceği Türkiyeli Müslümanlar üzerine tutan Kurbanoğlu, Suriye halkının direnişinin kimliğine dikkat çekerken bizlere düşen sorumlulukları da gündeme getiriyor.

Bülent Şahin Erdeğer, Adem Özköse ve Hamit Coşkun’un Suriye’deki durumlarını ve bu kardeşlerimizin Suriye’ye gitmelerinin verdiği mesajı konu ediniyor. Dergide Suriye İntifadasının 1. Yılı etkinliklerine de yer veriliyor.

Dikkat çekici iki çeviri yazıda Basil Kudat, Suriye’nin İsrail karşıtlığının gerçek olmadığını ortaya koyarken; Osman eş-Şarnubi Mısırlı doktorların Suriye ile ilgili Türkiye’dekine benzer tartışmalarını ve yardım seferberliklerini anlatıyor.

Haşim Ay, Suriyeli Kürtlerin intifada sürecine yaklaşımlarını irdelediği inceleme yazısında, bölgedeki Kürt grupların yapısına ilişkin doyurucu bilgiler sunuyor.

İade edilen mültecilerin de gündemleştirildiği dergide konuyla ilgili 4 oğlunu, eşini ve babasını Çeçen cihadında şehit veren ve kalan tek oğlu da iade edilmek istenen Kesirat Teyze ile röportaj yapılmış.

Dergide öne çıkan bir diğer konu Sivas Davası… Aranan 5 kişi hakkında verilen zaman aşımı kararının nasıl bir linç kampanyasına dönüştüğünü; Sivas Davasıyla ilgili çelişkilerini, sol-sosyalist, Alevi ve Kemalist çevrelerin tutarsızlıklarını ve Sivas’ın tümüyle nasıl yakılmak istendiğini Bahadır Kurbanoğlu ve Süleyman Ceran’ın kalemlerinden okuyacaksınız.

Hasip Yokuş, Irak Kürdistanındaki İslami hareketler hakkında bilgi verdiği yazısında, Kürdistan’daki İslami hareketlerin geleceğine de projeksiyon tutuyor. Ayrıca Halepçe katliamı tanıklarından Güney Kürdistan İslami Hareketi liderlerinden İkram Kerim’le Halepçe üzerine yaptığı röportajı Haksöz okuyucularıyla paylaşıyor.

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve 4+4+4 sistemini değerlendiren Ersoy Göveç, konuyu tüm yönleri ve detaylarıyla tartışıyor.

Bir diğer çeviri yazılarda Şeyh Gazi et-Tevbe başta Mısır olmak üzere Ortadoğu’daki son gelişmeler sonrası İhvan-ı Müslimin ve Selefilerde yaşanan değişimi; Mustafa Ziyab bin Garbiyye ise Libya özelinden hareketle anayasalarda “şeriat” ifadesinin geçmesinin neye tekabül ettiğini irdeliyor.

Kur’an çalışmalarına her sayıda olduğu gibi bu sayıda da yer verilmiş. Mustafa Siel, “Şeytan Hayatımızın Neresinde?” başlıklı yazısında özellikle İslami kimlikli şahsiyetlerin şeytan ve şeytani vesveselerle imtihanını; "Murat Kayacan ise “Kur’an Yolu” adlı tefsirde “adalet” kavramının nasıl ele alındığını yorumluyor."

M. Yunus Gezer ve Bünyamin Doğruer’in birer şiirlerinin yayınlandığı dergide Gülşen Demirkol Özer ve Sezai Arıcıoğlu’nun Suriye özelinde kaleme aldıkları denemeleri ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz.

Derginin arka kapağı ise İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında şehit edilen Halk Direniş Komiteleri lideri Zuheyr el-Kaysi ve 25 Filistinliye ayrılmış.

Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,047 µs