En Sıcak Konular

Suriye İhvan lideri: İran, katliamların ortağıdır

7 Nisan 2012 10:04 tsi
Suriye İhvan lideri: İran, katliamların ortağıdır Suriye Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) lideri Muhammed Riyad el Şakfa, İran'ı, Beşşar Esed'in yaptığı katliamlara destek vermekle suçladı.



Zaman'a mülakat veren el Şakfa, "İran, Suriye'deki katliamların asıl ortağıdır." dedi. Tahran'ın, Irak üzerinden Suriye'ye mühimmat sevkiyatı yaptığını savunan İhvan lideri, ellerinde bu konuda birçok delil olduğunu söyledi. Katliamları gerçekleştirenler arasında çok fazla İranlı askerler olduğunu ileri süren el Şakfa, şöyle konuştu: "İran mazlumun değil, bir zalimin yanında yer alıyor. Hz. Hüseyin'i seviyorlarsa böyle davranmamalılar."

Riyad el Şakfa, ateşkes ve siyasi diyalog süreci başlatılmasını öngören BM ve Arap Ligi Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın barış planının da başarıya ulaşmasını temenni ettiklerini söyledi. Annan planında öngörüldüğü şekilde uluslararası gözetim altında gerçekleşecek bir demokratik seçimin, rejimin sonu olacağını vurguladı. Ancak rejimin, zamana oynayarak planı başarısız kılmak için uğraşacağını sözlerine ekledi. Batı ülkelerinin ve BM'nin Suriye'deki durumla ilgili ciddi tavır almamasından yakınan El Şakfa, rejimin iki şekilde son bulabileceğine dikkat çekti. Birinci yolun askerî müdahale, diğerinin ise Özgür Suriye Ordusu'nun yönetimi devirmesi olduğunu belirtti.

Esed rejimine karşı olan bütün muhalif grupları 'Suriye Milli Meclisi' adı altında bir çatı altında topladıklarını belirten İhvan lideri, muhalifler arasında bir bütünlüğün geçiş dönemini kolaylaştıracağını ve garanti altına alacağını dile getirdi. Sadece Kürt bir grubun meclise henüz dâhil olmadığını ifade ederken, "Kürtlerin bazı talepleri var ama bunlar olabileceğin çok üstünde. Biz onlara tüm hakları vermeye hazırız ve veriyoruz. Fakat bazı grupların özerklik talepleri var ve bunlar da Suriye'yi bölmeye götürecek talepler. Yalnız bu bütün Kürtlerin görüşü değil. Şu anda çok ciddi bir Kürt nüfusu Milli Meclisi'mizde temsil ediliyor." diye konuştu.

PKK HARİÇ TÜM SURİYE KÜRTLERİ ESED KARŞITI

El Şakfa, şu anda terör örgütü PKK haricinde bütün Kürtlerin Esed rejimine karşı olduğunu belirtti. Esed'in PKK'ya çeşitli kamplarda eğitim imkânı sağladığını ve bunu da Türkiye'ye karşı kullanmak istediğini vurguladı: "Suriye rejimi komşu ülkelere hep zarar vermiştir. Lübnan'da mezhepsel bir savaş ortaya çıkarmak istemiştir. Ürdün'de siyasetçilere suikastlar düzenlemiştir. Şimdi de, PKK'lıları eğitiyor." Suriye'de bir iç savaş ihtimalini değerlendiren El Şakfa, "Şu anda böyle bir tehlike görmüyorum. Esed rejimi, iç savaş olsun diye uğraşıyor. Bunu gerçekleştirmek için bazı istihbarat kuvvetlerini Humus'taki Alevi ailelerini vurmaları için gönderdi. Aynı zamanda Sünni ailelerini öldürmek için de aynısını yaptı. Peki, bunu niye yaptı? Çünkü dünyaya Suriye'de mezhep çatışması olduğunu göstermek istedi. Şu anda Özgür Suriye Ordusu ve muhalif silahlı gruplar arasında anlaşma var. Sivil hedeflere ve hükümet binalarına saldırmayacaklar. Sadece sivilleri koruyacaklar." dedi.

Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs