En Sıcak Konular

Barzani'nin şartı

7 Nisan 2012 08:22 tsi
Barzani'nin şartı "Barzani, çetin bir döneme girilirken Erbil’in pozisyonunu taraflara net biçimde duyurdu. "

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İran’ın dış siyasetinde zaman zaman dalgalanmalar yaşandığını ve bunun PKK konusu için de geçerli olduğunu ifade etti. AA’nın dünkü haberine göre Arınç şöyle konuştu: “PJAK’ı sona erdirdiler onlar ama sona erdirirken Kandil ile nasıl bir anlaşma, sözleşme yapıldığı konusunda rivayetler var. PJAK’a karşı çıktılar, bombalamalar başladı, bulundukları bölgelerde neredeyse yok etme durumuna gelmişlerdi ama şimdi onların bir başka yöne doğru gittiğini duyuyoruz. Kendileri mi gitti, yönlendirildi mi bilemiyoruz.”

...


KUZEY IRAK

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kürt sorununun çözümü için Türkiye ve PKK’ya yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. AA’nın dünkü haberine göre ABD’deki düşünce kuruluşu Washington Institute’da konferans veren Barzani “Türkiye’de önemli değişimler olduğu kuşkusuz. Ama gerek Türkiye’de gerekse diğer yerlerdeki Kürt sorunu, şiddet yoluyla çözülemez. Dolayısıyla ne Kürtler amaçlarına şiddet yoluyla ulaşabilirler ne de Kürtler şiddet yoluyla yok edilebilir. Bu nedenle, sorun sadece barışçı yollarla çözülebilir” dedi. PKK’ya sorunları çözmek için şiddete ya da silaha başvurmaması için baskı uygulamaya ve çağrıda bulunmaya devam edeceklerini belirten Barzani, “Ama savaş ya da kavgayı seçerlerse o halde biz başka bir yön izleyeceğiz” diye konuştu. Barzani şunları söyledi: “Köklü tarihimiz ve deneyimimiz bize şunu gösterdi ki, PKK sorunu savaş ve şiddet yoluyla çözülemez. İster Türk hükümeti ister PKK olsun barışçı bir yaklaşım seçtikleri takdirde işbirliğimiz ve yardımlarımızda hiçbir sınırlama olmaz. Ama herhangi bir taraf farklı bir yolu, şiddeti seçerse o zaman bu sürecin parçası olmayacağız.”

...

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Ankara ile Tahran arasında 2011 yazında kurulan, sonbaharda İran’ın PJAK ile Barzani’nin arabuluculuğuyla varılan anlaşma ile sona eren PKK/PJAK’a ortak harekât planlamasının akamete uğramasına gönderme yapan Arınç, PJAK güçlerinin PKK saflarında Türkiye’ye yönelmesinden Tahran’ın sorumlu olduğunu ima ediyor.
...
Barzani, Washington’da yaptığı açıklama ile Erbil’in çatışmanın sürmesi halinde PKK’ya karşı Ankara’nın yanında yer almayacağını ilan ederken PKK’nın Kuzey Irak’taki siyasi ve lojistik faaliyetlerini zorlaştıracağını ima ediyor.
Barzani, böylelikle çetin bir döneme girilirken Erbil’in pozisyonunu taraflara net biçimde duyurmuş oluyor.

Cevdet Aşkın / Radikal (İlgili kısım)



Bu haber 1,151 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,295 µs