En Sıcak Konular

Günay, Türkiye'nin yarışacağı ülkeleri açıkladı

6 Nisan 2012 21:21 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizmde artık Tunus, Mısır ve çevre ülkelerle değil, İtalya, İspanya ve Fransa ile yarışacağını söyledi.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesindeki bir otelde düzenlenen ''Kapadokya Turizminin Bugünü ve Geleceği'' konulu çalıştaya katılan Bakan Günay, turizme başladıklarında Yunanistan seviyesine gelebilmenin büyük hayal olduğunu, ancak bugün Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının neredeyse Yunanistan'ı ikiye, üçe katladığını belirtti.
 
Daha önce Mısır'ın bir turizm ülkesi olarak göründüğünü ancak şu anda Türkiye'ye gelenlerin sayısının bu ülkeyi tercih edenlerin üç katına çıktığını vurgulayan Günay, şöyle devam etti:
 
''İtalya'ya bakın, İtalya'ya gidenlerin, Roma'ya gidenlerin aklına denize girmek gelmiyor herhalde. Floransa, deniz kıyısında değil. İnsanlar bu bölgelere akın akın gidiyor. Nedir bu? Oradaki tarihsel ve kültürel varlıkları çok daha şık bir zarf içinde sunma konusunda önemli bir beceri elde etmiş bu ülkeler. 'Bu ülkeler' derken altını çiziyorum, bu ülkeler artık turizmde bizim yarışmamız gereken ülkeler. Biz turizme başladığımız zaman Yunanistan seviyesine gelmek bizim için büyük bir hayaldi. Mısır bize büyük bir turizm ülkesi olarak görünüyordu. Şu anda Türkiye'ye gelenlerin sayısı, Mısır'a gelenlerin üç katına çıktı. Mısır 10 milyon civarında dolaşıyor, Türkiye 30 milyonlar civarına çıktı. Yunanistan'ı 2'ye, 3'e katlıyor neredeyse Türkiye. Bizim şu anda yarışmamız gereken ülkeler artık Tunus, Mısır, çevre ülkeler falan değil. Yarışmamız gereken İtalya, İspanya, Fransa.''
 
''Bizim artık yapacağımız İtalya'da ne oluyor, İspanya'da ne oluyor, Fransa'da ne oluyor, bakıp aynısını Türkiye'de yapmaya çalışmak'' diyen Günay, bu çerçevede işin içine tarihsel ve kültürel varlıkları daha fazla katma ihtiyacı olduğunu vurguladı.
 
Kültürel varlıklar, geleneksel el sanatları, yeme-içme zenginliği ne kadar çok işin içine katılırsa ülke turizminin o kadar farklı hale geleceğine dikkati çeken Günay, böylece daha yüksek gelir elde edebilir hale gelinebileceğini söyledi.
 
Bakanlık olarak ören yerlerinde tarihsel ve kültürel varlıkların özenle korunması konusunda yeni bir bilinç geliştirmeye çalıştıklarına değinen Günay, deniz kıyısında ''Ağaç boyunu geçmeyen bir yatırım konsepti'' geliştirmeye çalıştıklarını bildirdi.
 
Günay, bunun güzel örneklerinin oluşmaya başladığını dile getirerek, ''Anadolu içinde de çevrede bir tarihsel ve doğal bir varlık varsa, tarihsel ve doğal varlığın yüksekliğini, görüntüsünü bozmayan bir biçimde, tarihsel bir mekanı kullanacaksanız, onun doğasına, dokusuna uygun malzeme kullanarak, uygun bir yerleşim düzeni içinde yapalım diye uğraşıyoruz. Böyle bir yeni anlayışı da geliştirmeye çalışıyoruz'' dedi.
 
-''Kültür ve turizm bölgeleri teşvikte 5. bölge''
 
Kültür ve turizm bölgelerindeki teşviklere de değinen Günay, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, turizm yatırımı yapanların, kalkınmada çok öncelikli bölgelerdeki bütün yatırım teşviklerinden, imkanlardan yararlanacaklarını belirtti.
 
Günay, ''Kültür turizm bölgesinde, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, turizm yatırımı yapanlar, 5'inci bölgedeki, yani kalkınmada çok öncelikli bölgelerdeki bütün yatırım teşviklerinden, yatırım imkanlarından yararlanacak. Bu, iyi bir gelişme. Bu çerçevede mesela Nevşehir 4'üncü bölgede şu anda. Nevşehir'deki öteki yatırımlar 4'üncü bölgeden yararlanırken, Kapadokya'da kültür turizm koruma geliştirme bölgesinde turizm yatırımı yapanlar 5'inci bölgeden yatırım imkanlarından yararlanmış olacak'' diye konuştu.
 
Yerel yönetimlerden de daha dikkatli ve duyarlı olmalarını isteyen Günay, şunları söyledi:
 
''Her şeyin Ankara'ya gelmesi, her şeyin basına çıkması, her şeye bakanın, müsteşarın, genel müdürün buraya koşup gelmesi gerekmez. Buradaki yerel yönetici arkadaşlardan da, buradaki tüm etkili, yetkili arkadaşlardan da bu alanlarda biraz daha dikkat, biraz daha duyarlılık istemek gibi hakkımız var. Derinkuyu ve Kaymaklı'daki yer altı şehirlerine 200-300 bin insanın gelip gittiğini söylediler bana. Kaymaklı Yer altı Şehri'nin girişinde, orada kahvehanemsi bir mekanın önünde oturan turistlerden utandım. Derinkuyu'da da şehrin ortasında 10 yıl önce bizim bakanlık bir çarşı yapmış. Şu anda ne olduğu belirsiz. Doğru düzgün kullanılmıyor. Böyle bir şey olmaz. Yani ilgili arkadaşlarım şimdiye kadar bu dosyayı alıp, Ankara'nın yoluna düşmemişlerse çok teessüf ederim.''
 
-Nevşehir Valisi Savaş-
 

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da Kapadokya bölgesinin kendini dünyada doğal varlığıyla iyi tanıttığını, ancak altyapı konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
 
Brezilyalıların Kapadokya'yı tanıdığı ancak Türkiye'de bulunduğunu bilmedikleri örneğini veren Vali Savaş, bölgenin, dünyanın kabul ettiği kültür hazinesine sahip olduğu bilinciyle çalıştıklarını ifade etti.
 
Çalışmaların çoğunluğunun koruma amaçlı olduğunu vurgulayan Savaş, doğal ve insan eliyle tahribata karşı koruma çalışmalarının da önemine dikkati çekti.
 
Çalıştayda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Zeki Can da Kapadokya bölgesiyle ilgili birer sunum yaptı.
 
Konuşmaların ardından Vali Savaş, Bakan Günay'a yöreye özgü Hitit testisi ile halı hediye etti. Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız da Günay'a, kendi resminin bulunduğu özel bir tablo takdim etti.
 
Bakan Günay, Nevşehir'e bağlı Çardak köyündeki kiliseden dönüştürülen cami ile Ürgüp'te yapımı tamamlanan Turgut Özal Kültür Merkezi'ni de ziyaret etti.

aa


Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,749 µs