En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan mülteci akını için uyarı

6 Nisan 2012 19:18 tsi
Davutoğlu'ndan mülteci akını için uyarı Dışişleri Bakanı Davutoğlu Ban Ki-mun'dan Birleşmiş Milletler'in Suriye ve mülteci konularında çok daha aktif bir rol üstlenmesi talebinde bulunduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, artık uluslararası toplumun Suriye'den gelen mülteci akınıyla ilgili olarak çok net bir tutum almasının önemli olduğunu belirterek, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Birleşmiş Milletler'in bu konuda çok daha aktif bir rol üstlenmesi talebinde bulunduğunu bildirdi.
 
Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'nda İstanbul'a hareketinden önce Türkiye'ye gelen Suriyeliler konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye'ye gelenlerle Suriye'deki operasyonların artmış olduğunun açık bir şekilde ortaya çıktığını, bu gelişmeler üzerine dün gece BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştüğünü ifade etti. Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Kendisine, özellikle Halep ve İdlib civarındaki tek tek çatışmaların olduğu alanları da zikrederek, buralarda sivil halka karşı yürütülen operasyonların ve bu operasyon korkusuyla kaçan halkın sınırımızda gittikçe artan bir yoğunluk oluşturmakta olduğunu söyledim. Bu konuda gerekli girişimlerin yapılmasını ve derhal bu çatışmaların durdurulmasını beklediğimizi ifade ettim. Şu anda bir BM heyeti Suriye'de bulunuyor. Kendisi de onlarla temas ederek bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını söylediler."
 
Suriye'deki insanlık dramı karşısında Türkiye'nin seyirci kalmayacağını her zaman söylediğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
 
"Oradan gelen kardeşlerimize her türlü desteği vermeye hazırız, vereceğiz, veriyoruz. En iyi şartlarda onları ağırlayabilmek için, evlerini, barklarını, yurtlarını, köylerini terk edip canlarını korumak için ülkemize gelenlere her zaman kapımız açık oldu. Ancak uluslararası toplumun da artık bu gerçeği görmesi lazım. Onun için Sayın Ban Ki-mun'a, bu konudaki çabalarımızı aktardıktan sonra, uluslararası toplumdan beklentilerimizi ifade ettim. Artık uluslararası toplumun da bu mülteci akınıyla ilgili olarak çok net bir tutum alması önemli.
 
Biz elimizden gelen bütün imkanlarımızla zaten Suriye halkının, kardeşlerimizin yanında yer almaya devam edeceğiz. Ancak Birleşmiş Milletler'in de bu konuda çok daha aktif bir rol üstlenmesi talebinde de kendisinden bulundum. Bu konuda teknik çalışmaları da BM ile birlikte yapmaya devam edeceğiz.
 
Ümit ederiz ki en kısa zamanda vaat edildiği şekilde operasyonlara son verilir. Bütün şehirlerden ağır silahlar, askeri birlikler çekilir. Suriye halkının özlediği barış ortamına kavuşacağı ilk aşama gerçekleşir. Ama maalesef sınırımıza dönük olarak yaşanan bu son gelişmeler bu konuda hepimizin çok dikkatli olması ve gelişmelerin yakından takip edilmesini gerektiren bir durum ortaya çıkarmıştır. Bunları bütün zeminlerde yakından takip ediyoruz. BM daimi temsilcimiz de bu konuda gerekli girişimlerde bulunuyor."
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısının son bir haftada artan bir ivme ile 23 bin 825'e ulaştığını söyleyerek, "Daha çok sığınmacı akını olursa tabi bu artık BM ve bütün uluslararası toplumun devreye girmesini gerektiren bir konjonktür ortaya çıkartır" dedi.
 
Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı'nda İstanbul'a hareketinden önce Türkiye'ye gelen Suriyeliler konusunda yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar konusunda BM ve uluslararası toplumdan somut beklentilerin ne olduğunun sorulması üzerine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bu konuyu detaylı olarak görüştüklerini söyleyerek, şunları kaydetti:
 
"Suriye rejimine sürekli süreler verilmesi ve bu sürelerde söz verilen şeylerin yapılmaması halinde ortaya çıkabilecek tabloyu başta BM Güvenlik Konseyi ve BM olmak üzere bütün uluslararası toplumun değerlendirmesi lazım. Sayın Annan'ın çalışmalarına destek verdik, veriyoruz ve temkinli bir iyimserlik havası da oluşmuştu ancak bu gelişmeler bizi ciddi şekilde tedirgin etmektedir. Öncelikle beklentimiz olarak, Sayın Annan'a verilen sözlerin tutulması, operasyonların derhal durması ve askeri birliklerin meskun mahallerden çekilmesi esastır. Bu olmadan operasyonlar sürerken, sürekli hayata geçirilmeyen sözler ifade edilmesi halkta daha da tedirginliğe yol açmakta ve Suriye halkında uluslararası topluma olan inanç sarsılmaktadır."
 
Bakan Davutoğlu, bu nedenle Suriye halkının bütün bu operasyonların devam edeceği düşüncesiyle kendisini Türkiye gibi en yakın ülkeye attığını belirterek, "Bu da bizim üzerimizde bir baskı oluşturuyor. Çok net bir tutum takınılmalı ve bu çatışmaları durduracak somut adımlar atılmalı" diye konuştu.
 
Bütün uluslararası toplumun Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili aldığı tedbirleri takdir ettiğini belirten Davutoğlu, "Çünkü hiçbir Suriyeli girdikten sonra aç açıkta kalmadı. Hepsini en uygun şartlarda çadırlara, şimdi konteyner kentlere yerleştiriyoruz. Hiçbir mülteci akınında bu şekilde organize, bu derece gelenlere iyi imkanlar sağlanan çalışma yapılmadı" dedi. Ban Ki-mun'un da bunun için teşekkürlerini ifade ettiğini söyleyen Davutoğlu, gelen bütün BM temsilcileri ve diğer yetkililerin bu çalışmaları takdir ettiğini kaydetti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Biz bunu bir komşuluğumuzun, kardeşliğimizin gereği olarak yapıyoruz. Ancak tabi sayı şu anda 23 bin 825 civarına ulaştı ve son bir hafta yani Sayın Annan'a verilen sözden sonra neredeyse sayı ikiye katlanır hale geldi. Hepimizin tabi bu trendi takip etmesi gerekir. Hızlı bir artış trendi var, onun için ben dün gece acil bir notla Sayın Ban Ki-mun'la konuştum. Bunun devam etmesi durumunda, biz elimizden geleni yapmakla birlikte artık ortada uluslararası bir sorun olduğunun herkes tarafından, Suriye'ye süre tanıyan çevreler tarafından algılanması bakımından da tabi ki girişimlerimizi yapacağız ve insani yardım ile mülteciler konusunda BM'nin devreye girmesini isteyeceğiz."
 
Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyleyerek, şunları kaydetti:
 
"Başka örneklerde de olduğu gibi Türkiye bütün mazlumların vatanıdır, bütün mazlumlara kucak açmıştır. Komşu ve kardeş halklar da ne zaman başları sıkışsa, Saddam'ın Kürt kardeşlerimize saldırma örneğinde olduğu gibi, 80'li yıllarda Bulgaristan'da, 90'lı yıllarda Bosna Hersek'te, Kosova'da yaşanan gelişmeler üstüne gelen kardeşlerimiz gibi, hatta Afganistan'dan gelen kardeşlerimiz gibi, Türkiye'yi sığınacakları bir ana kucağı gibi görürler. Biz de Türkiye'nin mazlumların zor durumlarında sığınabilecekleri ana kucağı gibi görülmesinden iftihar ederiz, bütün imkanları seferber ederek bunun da hakkını veriyoruz. Ama ortada bir vaka da var, bunun da uluslararası toplum tarafından görülmesi lazım."
 
Davutoğlu, bunun için bütün girişimleri yapmaya devam edeceklerini söyleyerek, gelişmeleri artan bir tempo ile izleyeceklerini bildirdi. Bakan Davutoğlu, "Daha çok sığınmacı akını olursa tabi bu artık BM ve bütün uluslararası toplumun devreye girmesini gerektiren bir konjonktür ortaya çıkartır" diye konuştu.
 
aa

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,943 µs