En Sıcak Konular

Suriye'de şok gelişme

6 Nisan 2012 16:41 tsi
Aylardır siyasi karışıklığın sürdüğü Suriye'den yeni haberler gelmeye devam ediyor...

Esad güçleri Şam'da sivillere ateş açtı, çok sayıda ölü var...

Suriye'deki olaylarda 19 kişi öldü:

"Şam'da camiler kuşatma altında"

Suriye'de bugün Cuma namazından sonra çıkan yönetim karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 19 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi, ülke genelinde Cuma namazının ardında çıkan yönetim karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu Humus'ta 8, Halep'te 3, Deyr Ez Zor, Dera ve İdlib'te 2'şer, Hama ve Şam'da da birer kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Öte yandan yerel aktivistler, Şam'daki Ali Bin Talib, Abddullah Bin Huzafe Es Sehmi, Enes Bin Malik camilerinin güvenlik güçlerince kuşatıldığını ve cemaatin dışarı çıkmasına engel olduğunu ifade etti.

Doğuda yer alan ve Irak sınıra yakın olan Deyr Ez Zor kentinde ordu ile Özgür Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalarım çıktığını, çıkan çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını kaydeden aktivistler, Şam'ın Duma ve Haresta semtlerinde de orduyla çatışmaların meydana geldiğini belirtti.

Kuzeydeki İdlib kentinde güvenlik güçlerinin çatılardan göstericilere ateş açtığını dile getiren aktivistler, Şam'ın birçok semtine ordunun baskınlar düzenlediğini ve tankların semtlere konuşlandırdığını vurguladı.

Humus'un Der Bealbe semtinde tankların rastgele evlere ateş açtığını, açılan ateşte birçok evin hasar gördüğünü belirten aktivistler, kentte güvenlik güçlerinin büyük hasar verdiğini anlattı.

Lazkiye'nin Raml El Cenubi semtinde patlamaların meydana geldiği ve patlamalarda ölü ve yaralıların olduğu kaydedildi.

İsveç, Suriye'deki yardım kuruluşlarına 3,5 milyon avro gönderiyor

İsveç Kalkınma ve Yardım Bakanı Gunilla Carlsson, Suriye'deki yardım kuruluşlarına ilk etapta 3,5 milyon avro gönderileceğini açıkladı.

Kalkınma ve Yardım Bakanlığın'dan yapılan duyuruda, İsveç'teki yardım kuruluşu Sida aracılıyla yapılacak 3,5 milyon avro tutarındaki yardımın Suriye'deki çocuklara yardım yapan kuruluşlara ulaştırılacağı bildirildi.

Hama ve Humus'ta şiddetli patlama

Hama Devrim Konseyi üyesi Abu Adnan, kentin Asi meydanında saat 02.00 ila 04.00 sularında büyük patlamaların meydana geldiğini ve ordunun ağır silahlarla çevreye rastgele ateş açtığını söyledi.

Abu Adnan, Hama'da 60 askerin birliklerinden ayrıldığını ve nizami orduyla çatıştığını, çıkan çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğunu ifade ederek, "Hama kentinde uzun bir zamandan beri operasyonlar düzenleniyor. Askerler yerleşim birimlerine rastgele ateş açıyorlar. Halk, binaların tepelerinde yer alan keskin nişancılardan dolayı dışarıya çıkmaktan korkuyor" dedi.

Öte yanda yerel komiteler, Humus kentinde de şiddetli patlamaların meydana geldiğini kaydetti.

Komite, patlamalara ilişkin detaylı bilgi vermedi.

Türkiye'de bulunan Suriyeli sayısı 23 bin 835'e ulaştı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada, Suriye'den Türkiye'ye yönelik nüfus hareketiyle ilgili olarak, çadır ve konteyner kentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verildiği belirtildi.

Açıklamada, dün ve bugün, 2 bin 741 Suriye vatandaşının Türkiye'ye geldiği, 4 kişinin ise kendi istekleriyle Suriye'ye döndüğü ifade edilen açıklamada, Türkiye'ye bugüne kadar toplam 37 bin 699 Suriye vatandaşının giriş yaptığı bildirildi.

Bugün itibarıyla; Hatay'da 8 bin 299, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 5 bin 494, Kilis'te 9 bin 80 ve Şanlıurfa'da 905 olmak üzere toplam 23 bin 778 Suriye vatandaşının Türkiye'de barındırıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ayrıca, 28'i refakatçi, 29'u hasta ve yaralı olmak üzere toplam 57 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 23 bin 835 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.

Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 34 sınıfta okul çağındaki 404'ü kız, 364'ü erkek olmak üzere toplam 768 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir.

Ülkemize giriş yapan Suriye vatandaşlarına günlük olarak 3 öğün sıcak yemek verilmeye devam edilmektedir.''

(AA)

Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs