En Sıcak Konular

12 Eylül davasında önemli gelişme

6 Nisan 2012 16:41 tsi
12 Eylül davasında önemli gelişme 12 Eylül Davası'nda görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, kararını açıkladı.

Çetin, müdahillik taleplerinin kabulünü, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanması taleplerinin ise "sağlık durumları ve yaşlılıkları gözetildiğinde, daha önce verilen adli kontrol kararı yeterli olduğu" gerekçesiyle reddini istedi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Cumhuriyet Savcısı Çetin'den görüşü soruldu.

Savcı Çetin, davaya müdahillik talebinde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, özel kurum ve kuruluşlar, bunların temsilcileri ve gerçek kişilerin yargılama konusu eylemden ve sonuçlarından zarar görme ihtimalleri bulunduğu gerekçesiyle, müdahillik taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi.

Ceza usul kanununa göre, yargılamada istenilen amaca tutukluluk dışında bir tedbirle ulaşıldığı takdirde, sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmemesi gerektiği yönünde düzenleme bulunduğunu ifade eden Çetin, sanıkların sağlık durumları ve yaşlılıkları gözetildiğinde, daha önce verilen adli kontrol kararının yeterli olduğu görüş ve kanaatinde olduğunu bildirdi ve tutuklama isteklerinin reddini talep etti.

Ancak sanıkların savunmalarının alınmasına yönelik olmak üzere, duruşmada hazır bulunmaları halinde sağlıkları açısından hayati tehlike oluşturup oluşturmayacağı konusunda İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor aldırılmasını isteyen Çetin, duruşmada tanıklık yapacaklarını belirten kişilerin tanık olarak dinlenmek üzere davetiye çıkarılması talebinde bulundu.

İŞTE GÜN BOYU YAŞANAN DİĞER GELİŞMELER:

FLAŞ! Müdahil avukatları Arkara'da görülen 12 Eylül davasında Deniz Baykal ile Süleyman Demirel'in de dinlenmesini talep etti.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 3. duruşması görülüyor.

- Avrupa Birliği, önceki gün başlayan 12 Eylül davasına kuvvetli destek verdi. AB Komisyonu'ndan Cihan Haber Ajansı'na yapılan açıklamada davanın "adaletin tesisi için fırsat" olduğu vurgulandı.

AB Komisyonu’nun Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti’nden sorumlu komiseri Stefan Füle’nin basın ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bu gelişme, 1980 darbesinin trajik neticelerine ilişkin adaletin tesis edilmesi, Türkiye tarihinin bu kısmının tamamen kapatılması ve demokratik reformların sürdürülmesi için bir fırsat sunacaktır."

- Başbakanlık ve TBMM'nin müdahillik talebi kabul edildi.

- Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, 12 Eylül Davası'ndaki müdahillik taleplerinin kabulünü, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tutuklanması taleplerinin ise ''sanıkların sağlık durumları ve yaşlılıkları gözetildiğinde, daha önce verilen adli kontrol kararı yeterli olduğu'' gerekçesiyle reddini istedi.

-Müdahil avukat, kozmik odada arama yapılmasını ve bazı Ergenekon ve Balyoz sanıklarının tanık olarak dinlenmesini istedi

-Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, iddianamede adı geçen ''mağdur ve müştekiler'', katılma talebinde bulunanlar, avukatlar ve izleyiciler ile basın mensupları katıldı.

-Evren ve Şahinkaya'nın avukatları da duruşmada hazır bulundu.

-Müdahil avukatlar, sanıkların işkence suçundan da yargılanmalarını talep etti.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na işkence iddialarıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmalar ile Evren ve Şahinkaya hakkında ayrıca işkence ve kötü muamele ile ilgili yürütülen soruşturmalar hakkında 59 il ve ilçe savcılıkları tarafından yetkisizlik-görevsizlik kararları gönderildi.

-Ayrıca görevsizlik kararıyla gönderilen dosyalarda ilgili cumhuriyet savcılıkları Evren ve Şahinkaya hakkında tespit edilecek kötü muamele, işkence ile adam öldürmü, işkence altında gözaltında kaybolma hakkında soruşturma yapılacağı, belge bilgi tanık gibi delillerin söz konusu görevsizlik kararı verilen dosyalara sunmaları faydalı olacağı üst yazıda belirtildi.

-Milli Savunma Bakanlığı'na 1979-1980 döneminde yapan komutanlara ilişkin yazılan yazıya olumlu cevap verildi. MİT'e yazılan yazıya olumlu cevap verildi ve Maraş, Çorum ve Sivas olaylarına ilişkin 1 klasör dosya gönderildi.

Darbe davasının ilk günü, 32 yıllık siyah gömleği maviye döndü
   
12 Eylül darbesine ilişkin dava, ilginç bir protestoyu da sona erdirdi. Gördüğü işkenceleri ve cuntayı protesto etmek amacıyla 32 yıldır siyah renk kıyafet giyinen Malatyalı Şeyho Karakoç (74), davanın başladığı gün özgürlüğü simgeleyen mavi gömlek giydi.

12 bin gündür şapkasından çorabına kadar karalara bürünen Karakoç, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya mahkemeye gelip sanık sandalyesine oturursa bu kez de baştan ayağa beyazlara bürüneceğini söyledi.

Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,868 µs