En Sıcak Konular

Çiçek: Yeni anayasa mecburiyet oldu

6 Nisan 2012 15:45 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin davayla birlikte ''yeni bir anayasa yapmanın, artık ihtiyaç olmaktan çıkıp mecburiyet haline geldiğini'' ifade etti.

Çiçek, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) 29. Yüksek İstişare Konseyi'nde yaptığı konuşmada, demokrasinin kökleşmesinin, bir kültür meselesi olduğunu, demokrasinin sadece sandık, seçim ve hukuki düzenlemeler bütünü olmadığını dile getirdi. Demokrasi için öncelikle bir kültür ve ahlaki altyapının olması gerektiğini belirten Çiçek, bu alanlardaki zayıflıkların yasal düzenlemelerle çözmenin mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye'de toplum olarak hangi sorunla karşılaşılsa kanun çıkarıldığını, bunun sonucunda dünyada en fazla kanun çıkaran ülkelerden birisi olduklarını ifade eden Çiçek, Meclisin neredeyse ''kanun çıkarma fabrikasına dönüştüğünü'', bunun da demokrasinin kültür ve ahlak altyapısındaki zayıflıklardan kaynaklandığını belirtti.

Çiçek, anayasaların, aslında topumun kendi devletinden beklentilerini içeren bir metin olduğunu ve bir ülkenin nasıl bir ülke olduğunun, anayasasına bakılarak anlaşılabileceğini dile getirdi.

-''Anayasa yazmıyoruz, anayasa yapmak istiyoruz''

Yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi aktaran Çiçek, 19 Ekim'den bu yana ülkedeki sıcak gündem maddelerine rağmen hafta içi hafta sonu demeden Türkiye'yi dolaşarak, düzenlenen toplantılarla halkın anayasadan neler beklediğine ilişkin görüşleri almaya devam ettiklerini kaydetti.

Çiçek, bu sürece herkesin katkı vermesi gerektiğini, bu anayasanın geçmiştekiler gibi elit bir grup tarafından değil, vatandaş tarafından belirlenmesi gerektiğine inandıklarını ifade ederek, ''Biz anayasa yazmıyoruz, yazmak üzere oluşmuş bir kurul değiliz. Biz anayasa yapmak istiyoruz. Geçmişte anayasalar yazıldı, şimdi yapmak istiyoruz'' dedi.

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacının ortada olduğunu, mevcut Anayasanın 30 yılda 17 defa değiştiğini ve ortalama her onüç ayda bir değişiklik yapılmak zorunda kalındığına işaret eden Çiçek, ''Bir bina düşünün ki, 13 ayda bir temelinden su sızdırıyor, duvarda çatlama var, çatı uçmuş. Siz hiç durmadan binayı tamir etmeye uğraşıyorsunuz, bütünlüğü bozulmuş'' diye konuştu.

-Artık ihtiyaç olmaktan çıktı''-

Cemil Çiçek, 1982 Anayasa'nın, 12 Eylül askeri darbesi sonrası bu anlayışla oluşturulmuş bir anayasa olduğunu ve 4 Nisan itibarıyla bu dönemin sorumlularının yargılanmasına başlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

''4 Nisan'dan itibaren artık yeni bir anayasa yapmak, ihtiyaç olmaktan çıktı, mecburiyet haline geldi. Neden, çünkü bu anayasayı yapanlarla ilgili yargı süreci başladı. 'Siz anayasal düzeni değiştirdiniz, siz demokratik usullere uymadınız, demokrasiyi inkar ettiniz, Meclisi kapattınız, hükümeti düşürdünüz, demokraside olmaması gereken her şeyi yaptınız, gelin hesabını verin' diye bir süreç başladı. Bunu soğukkanlılıkla kendi mecrasında götürmemiz gerekiyor. Şimdi böylesine yargı sürecine getirdiğimiz bir işin, yargılamakta olduğumuz insanların yaptığı bir anayasayla Türkiye'yi yönetmenin çelişkisini evvela siyaset kurumunun anlaması lazım.

Yeni bir anayasa yapmak ihtiyaç değil, 4 siyasi parti bakımından ve 24. dönem parlamento bakımından mecburiyet vardır. Kimse bir taraftan kaçamaz, minderden kaçamaz, oyunbozanlık yapamaz, ne yapıp yapıp 4 siyasi parti bir araya gelecek, bir uzlaşı ortamında, sizlerin de katkısı, desteği ve izlemesiyle yeni anayasayı yapacaktır. Yapamadığı taktirde siyasete güven kalmaz, 'her sorunu Mecliste çözeriz' lafı havada kalır. Bir anayasayı yapamamış, darbe anayasasıyla çağdaşlaşma, modernleşme mücadelesi veren bir ülke, dışarıda da ciddi zorluklarla karşı karşıya kalır.

Biz diyoruz ki: 2023'de dünyanın ilk 10 ülkesinden birisi olacağız. Ekonomik göstergelerin yanında, demokratik göstergeler de önemlidir. Halkın iradesine dayalı, halkın katılımıyla temsilcilerin yaptığı bir anayasayı bu dönemde millete armağan edemediğimiz taktirde, siyaset ciddi manada güven kaybeder. Bu işi öteleme lüksü de yoktur. Yeni bir anayasa, bu millete lütuf filan değil borçtur. Meclisteki 4 siyasi parti borçludur. Bu dönemin parlamentosu borçludur. Siz de bunun birinci derecede alacaklısınız, alacağınızı takip edin.''

-''Mecliste rahatsız edici tutum varsa tavır koyun''

Çiçek, konsey toplantısında dile getirilen Meclisteki kavga görüntülerine de değinerek, halkın siyasete müdahil olması gerektiğini ifade etti.

Siyaset kurumundan şikayetler, Meclisin saygınlığına, yüceliğine yakışmayan tavırlar, konuşmalar, tutumlar olması halinde, toplum olarak bunlara karşı da bir müeyyidenin ortaya konması gerektiğini dile getiren Çiçek, Meclis Başkanı olarak kendisinin de kavga görüntülerden rahatsız olduğunu belirtti.

 

AA

Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs