En Sıcak Konular

Erdoğan'ın önerisine Mısır sıcak bakmadı

6 Nisan 2012 15:44 tsi
Erdoğan'ıın laiklik mesajı, Müslüman Kardeşler’de kabul görmedi. Bilhassa Müslüman Kardeşleri tarafından hiç de makbul karşılanmadığını dile getirildi.

Mısır önümüzdeki ay yapacağı seçimler ile devlet başkanını seçecek. Arap dünyasının en etkili ülkesi olan Mısır’daki seçimler öncesinde Birleşmiş Milletler’deki (BM) Mısır Daimi Temsilcisi yardımcısı Usame Abdülhalik oldukça içten konuştu. Başbakan Erdoğan’ın Mısır ziyaretinde sarf ettiği laiklik ile ilgili mesajın ülkelerinde fazla modern bulunarak Müslüman Kardeşleri tarafından hiç de makbul karşılanmadığını dile getirdi.

Mısır’ın geleceği konusunda da yürütülen tartışmaları dile getiren Mısırlı diplomat, devlet başkanının yetkileri, anayasanın içeriği, güçler paylaşımı gibi son derece önemli konuların hala konuşulup-müzakere edildiğini ifade etti. Yine ülkenin nasıl bir sosyal modeli örnek alacağı konusunun da sıcak gündem maddelerinden olduğunu vurgulayan Usame Abdülhalik sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Mısır halkının örnek alabileceği şuan Türk, Malezya ile İran gibi bazı ülkelerin modelleri var. İran modelinin Mısır halkına uyarlanması uzak ihtimal. Zira bizim insanlarımız Sünni mezhebine bağlıdır, İran ise Şii bildiğiniz üzere. Yine Lübnan’daki gibi bir model de bizim toplumun karakterine uygun bir yapı göstermiyor. Türk modeli ise oldukça ilham verici Mısırlılar için. İki milletin yapısındaki en büyük fark ise, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attığında oldukça seküler bir anlayışla bunu yapmış olmasıdır. Sayın Başbakan Erdoğan da ülkemizi ziyaret ettiğinde son derece modern mesajlar verdi. Laiklik konusunda söyledikleri Müslüman Kardeşler tarafından kabul görmedi ve ‘Türkiye Başbakanı Mısır’daki konjonktürü etkileme gayretinde”

MISIR’DA ERDOĞAN DENGE İSİM OLMAKTAN UZAKLAŞTI

Erdoğan’ın Mısır’da oldukça bilinen ve sevilen biri olduğunu anımsatan Abdülhalik, ‘‘Kendisi oldukça pragmatik ve karizmatik bir lider. Sayın Erdoğan Müslüman Kardeşler ile diğer partiler arasında bir uzlaşının kurulması konusunda son derece önemli bir isimdi ama ‘şeriat ve laiklik’ ile ilgili açıklamaları ters etki yaptı’’ dedi.

Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute) tarafından “Büyükelçiler serisi” programı kapsamında dün New York’un Manhattan adasındaki etkinlikte konuşan Abdülhalik, Mısır ve Arap ülkeleri hakkında bilgi verdi. Mısır’ın Arap aleminde dominant ülke olduğuna işaret eden Abdülhalik, ‘‘Araplar dediğimiz zaman 300 milyon insan ve 22 farklı ülkeden bahsetmiş oluyoruz. İslam dini çoğunluğun benimsediği dindir. Dinin etkin olduğu bir millettir Araplar. Muhafazakardırlar. Ancak bu muhafazakarlık bu ülkede algılandığı şeklinde değil aksine bugün Mısır’da modernizmi isteyenlerin başında muhafazakar kesim gelir. Yani muhafazakarlar modernizmin toplumda itici gücüdür’’ diye konuştu.

‘‘ARAP BAHARI YILLARIN BİRİKİMİ’’

‘Arap Baharı ve Ortadoğu’ya Etkileri’’ başlıklı bir konuşma yapan Mısırlı diplomatın katıldığı programın moderatörlüğünü de New York Devlet Üniversitesi (SUNY) öğretim üyesi Maryalice Mazzara yönetti. Arap baharının neden geçen yıl patlak verdiği sorusuna Abdülmalik şöyle yanıtladı: ‘‘Yılların bir beklentisi ve dikta yönetiminin akıl almaz uygulamalarının bir sonucu. Mısır için ifade edecek olursam bizim ülkede son 30 yıldır yalnızca bir siyasi parti vardı. Gerçek bir anlamda seçimler yoktu. Şimdi burada ben rahat rahat rejim hakkında konuşuyorum ancak o dönemde mümkün değildi. Halkın sokaklara dökülmesinin bir nedeni olarak da internetin daha yaygın şekilde kullanılması. İnternet ile gelen şeffaflaşma Mısır’daki rejimin de ne kadar siyasi yasakların çok olduğu, insan haklarının ne boyutlarda ihlal edildiğini gösterdi. İnsan Hakları konusunda eski rejimin dosyası o kadar kötü idi ki biz bürokratlar dahi bunu savunmakta çok zorluk çekiyorduk. Mübarek rejiminin son yıllarında özellikle artan güvenlik önlemleri öyle boyutlara ulaşmıştı ki, birçok sosyal aktivist hiçbir gerekçe dahi gösterilmeden işkenceye maruz kalıyordu.’’

Türkiye’nin yanı sıra programa İsrail, İran gibi bazı ülkelerin diplomatları ile çok sayıda akademi ve sivil toplum temsilcileri, Birleşmiş Milletler’de (BM) görevli üst düzey yöneticiler katıldı. Program öncesi katılımcılara yemek ikramı yapılır iken, dinleyicilerin hemen hepsinin farklı ülke ve milletten insanlar olması dikkat çekti.

Mısır’ın 1 Haziran itibariyle yeni devlet başkanının görevine başlayacağını aktaran Abdülhalik, belirsizlikle geçen onca zaman sonunda ülkenin ekonomik olarak ciddi kayıplar yaşadığını söyledi. Bugüne kadar yapılan iki meclis seçiminin de demokratik ve özgürce yapıldığını aktaran Abdülmalik, Müslüman Kardeşler ile diğer İslami kökene sahip olan Selefilerin Meclis’te üçte iki çoğunluğu temsil ettiklerini söyledi. Meclis’te liberal partilerin de bulunduğunu aktaran Büyükelçi yardımcısı, aynı şekilde halkta da bu düşüncenin güçlü şekilde var olduğunu anlattı.

‘‘MÜSLÜMAN KARDEŞLERİN SEÇİM ZAFERİ SÜRPRİZ DEĞİL’’

Müslüman Kardeşlerin seçimlerden galip çıkmasının sürpriz olmadığını aktaran Abdülhalik, bu organizasyonun Mısır’da 1927 yılından bu zamana kadar faal olduğunu kaydetti. ‘‘Bu sosyal hareket üyeleri ülke genelinde kapı kapı dolaşarak insanların yardımına koştu. Geçen seneye kadar da Müslüman Kardeşler hiçbir politik çıkar beklemeden yardımlarını sürdürdü’’ diyen Büyükelçi yardımcısı, devletin ellerinin uzanamadığı bölgelere dahi Müslüman Kardeşlerin gittiğini, sağlık dahil olmak üzere birçok alanda hizmet götürdüğünü söyledi.

Mısır’da ülke yönetim şeklinin nasıl olacağı yönünde tartışmaların sürdüğünü aktaran Abdülmelik, kurulacak hükümette Müslüman Kardeşler ile Selefilerin ittifakına liberallerin de katılıp katılmayacağı gibi meseleler ülke gündemini meşgul ettiğini bildirdi.

  

CİHAN

Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,571 µs