En Sıcak Konular

'Yeni Teşvik Sistemi çok olumlu bir adım'

6 Nisan 2012 14:40 tsi
'Yeni Teşvik Sistemi çok olumlu bir adım' İş dünyasından Yeni Teşvik Sistemi’ne dair yorumlar gelmeye devam ediyor. TÜSİAD, yeni sistemin oldukça olumlu bir adım olduğunu belirtti.

TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, “Küçükten ortaya ve ortadan büyük ölçeğe geçiş başta olmak üzere ölçek ekonomisi ve kümelenmeyi teşvik etmesi açısından Yeni Teşvik Sistemi çok olumlu bir adımdır” ifadesine yer verildi.

TÜSİAD'ın genel değerlendirmesi ise şöyle:  

"Yeni Teşvik Sistemi, ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir büyüme patikasına girmesinin önündeki yapısal sorunları gidermeye yönelik stratejik bir yaklaşım getirmektedir. Türkiye ekonomisinin eriştiği makro istikrar ortamı, ekonomimizin yapısal sorunlarını daha belirgin görebilmemize olanak sağlamıştır. Bu aşamada, Türkiye ekonomisinin, uzun ve başarılı bir büyüme evresine girmesini sağlayan makro reform sürecinin, mikro reformlarla desteklenmesi ihtiyacı daha da öne çıkmıştır.

Başta altyapı sektörleri olmak üzere, tüm sektörlerde üretkenliğin arttırılmasını, girişimciliği, ölçek ekonomilerini, Ar-Ge ve yenilikçiliği ve bölgesel kalkınmayı içeren yeni teşvik sisteminin bu ihtiyacı büyük ölçüde karşılayacak bir yapı arz ettiğine inanıyoruz.
 

Sürdürülebilir büyüme patikasına ulaşılmasının önündeki yapısal sorunları bertaraf etmeye katkı sağlayacağına inandığımız yeni teşvik sistemini, özellikle dört açıdan olumlu buluyoruz:

1) Küçükten ortaya ve ortadan büyük ölçeğe geçiş başta olmak üzere ölçek ekonomisi ve kümelenmeyi teşvik etmesi,

2) Bölgesel kalkınma ve gelişme açısından daha ayrımlı ve esnek bir yapıya dayalı olması,

3) Bölge ve il sınıflamasının dinamik ve objektif değerlendirmelere daha yatkın bir sistem üzerine inşa edilmiş olması,

4) Ar-Ge, yenilikçilik ve teknolojik gelişimi ve dönüşümü teşvik etmesi.

Yeni teşvik sisteminin, geçtiğimiz sene yeniden ivmelenen mikro reform sürecinin devamı ve yeni bir reform sürecinin başlangıcı niteliğinde olduğuna inanıyoruz. "

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Veli Sarıtoprak,  “Daha çok üretim ve daha çok istihdam, Türk ekonomisinin büyüme çıtasını yükseltecek bölgeler arası ekonomik farklılıkları azaltacaktır. İş dünyasının önünün açıldığını düşünüyor ve ertelenen yatırımlar için düğmeye basılmasını bekliyoruz. Bu sistemle ihracat potansiyeli olan üretime öncelik verilmesi şarttır. Çünkü Türk ekonomisi için en büyük tehdidi cari açıkta görüyoruz.

Cari açığın makul rakamlara inmesi için iş dünyasının hesabını kitabını çok iyi yapması ve Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın hedef gösterdiği ileri teknoloji, yüksek katma değer ve yüksek rekabet gücünü sağlayacak bir sanayi ve üretim stratejisini takip etmesi gerekmektedir. Yeni teşvik paketinde bizi sevindiren bir husus da KOBİ'lere özel önem verilmesi ve öne çıkarılması olmuştur. Türk ekonomisine can suyu veren yeni sistemin ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.”

Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim  Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert: “Açıklanan teşvik paketi,  Türkiye'de bugüne kadar açıklanan teşvik paketleri içerisinde en kapsamlısı. Türkiye'nin 2023'te  dünya şampiyonlar liginde olmasını bu teşvik paketi sağlayacaktır.
Bu teşvik yasasıyla birlikte yatırımlar artacak, ara mal  ihtiyacımızı başka ülkelere ihtiyaç duymadan içimizden karşılayarak yakın zamanda  Türkiye'nin cari açığı yok olacaktır.”

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci: “Bölgesel teşvikler, büyük ölçekli, stratejik yatırımlar öne çıkarılmaya  çalışılıyor. Bölgeler itibarıyla Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri daha çok destekleniyor. Çalıştırılacak işçinin sigorta primi ve stopajı dahi yatırımcıya ödetilmiyor. Sağlık, turizm, ulaşım hiç olmadığı kadar destek alır  konuma geliyor.

Nerede olursa olsun turizmcilerin 5. bölge kapsamında  desteklenmesi turizm sektörünün önemini ortaya koyuyor. Denizli'nin 2. bölgede  kalması üzücü. Ancak OSB'lere yapılacak teşvikten yaralanacak olmamız büyük bir şans. Bir diğer şansımız jeotermal enerjiyle ilgili olarak sağlık turizminin  Denizli'de daha çok gelişecek olması.”
   
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu: “Uygulamanın sağlıklı yapılması halinde Türk ekonomisinin gelişmesine ciddi katkı sağlanır. Yeni sistemle  yatırım yapacak olanlara; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi  indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği, yatırım yeri  tahsisi, gelir vergisi stopajı desteği ve KDV iadesi desteği sağlanacak."

Hür Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Sarıcı: “Yeni sistemde cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı  yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılması  hedefleniyor. Stratejik yatırımları destekleyecek olan hükümet, bu sayede  Türkiye'nin ithal etmek zorunda kaldığı malların Türkiye'de üretimini teşvik  edecek. Yatırımcıya vergi dahil pek çok konuda kolaylık sağlayan Yeni Teşvik  Sistemi'nin ülkemizin en önemli ekonomik sorunu olan cari açığı büyük oranda  kapatacağına inanıyoruz. Yeni sistem, ülkemizi üretim, istihdam ve ihracatta çok  iyi konuma taşıyacaktır.”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik: “Yeni teşvik sistemi, ekonominin ihtiyaçlarına dair analizlere  dayanması, girişimcileri yatırımdan caydıran en önemli sorunlara yönelik destek  tedbirleri öngörmesi, çok boyutlu niteliği ve çeşitli teşvik araçlarına yer  vermesi nedeniyle, ülke kalkınmasını hızlandıracak, ulusal hedeflere varılmasını  kolaylaştıracak, son derece önemli bir gelişmedir.
         İşveren kesimi, yeni teşvik sisteminin, Türkiye'nin dünya ülkeleri  arasında bir üst lige yükselmesine katkı sağlayacağı inancını taşımaktadır.  Hükümetimizi, sanayiye ivme kazandıracak bu çalışma nedeniyle kutluyoruz.”


Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,471 µs