En Sıcak Konular

Tüm malını Suriye halkına bağışladı

6 Nisan 2012 13:38 tsi
Dün İstanbul’da Suriye halkına destek için düzenlenen toplantıda katılımcıların sunduğu bağışlar göz doldurdu. Birçok hayır kurumunun yüklü miktarda yardım sunduğu oturumda bir şahıs tüm malvarlığını Suriyeli mültecilere bağışladığını açıkladı.

İstanbul’da dün, Müslüman Alimler Birliği ve Şam İslami Heyeti’nin düzenlediği Suriye’ye Yardım İçin İslami Kampanya Konferansı’nın ikinci gün faaliyetleri toplantısı düzenlendi. Mühendis Riyad El Hasan’ın sunduğu konferansın ikinci oturumunda içteki durum ve mültecilerin hali konu edildi. Konferansa Müslüman Alimler Birliği üyesi Dr. Alaaddin Zaki, Suriyeli Gurbetçiler Tabipler Birliği Sekreteri Dr. Hasan Mağribiye, Ürdün’deki Kitap ve Sünnet Cemiyeti Başkanı Üstaz Zayid El Hamad ve Lübnan’daki Garas Hayır Vakfı Başkanı Üstaz Adnan Umaamah katıldı.

Toplantının başında Dr. Alaaddin Zaki, devrim ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemli bazı stratejik yönlere değindi. Aynı zamanda şu anda insani ve yardımsal yönlerden kullanılan bazı mekanizmaların, rejimin süresinin uzaması, uluslararası borçlanma, kamplarda yaşanan sıkıntıların artması, bu kampların yükümlülüğünü üstlenenlerin tutuklanıp işkence görmesi gibi daha başka sorunlara da neden olabileceği uyarısında bulundu.

Çeşitli önerilerde bulunuldu

Dr. Zaki, ihtiyaçların karşılanması için yüksek bir komite kurulması, imkanlar çerçevesinde çeşitli ülkelerde banka hesapları açılması, hiçbir ayrımcılık yapılmadan tüm İslami hayır cemiyetleri ile temasa geçilmesi, her ülkede şube konumunda komiteler kurulması ve bu komitelerin Suriyeli üyeleri bulunmasını önerdi. Ayrıca ihtiyaçların ve bu ihtiyaçlar arasındaki önceliklerin doğru bir şekilde belirlenmesi, uluslararası, hükümet ya da resmi düzeyde karşılanması mümkün ihtiyaçların tespiti için planlama mekanizmaları kurulmasını, istenen destek şekillerinin saptanmasını, görevlerin ülkelere dağıtılmasını tavsiye etti. Her ay aylık ödenmesi, ailelerin bakımlarının üstlenmesi, yaralıların tedavi edilmesi gibi projeler sundu.

Ürdün’deki Kitap ve Sünnet Cemiyeti Müdürü Üstaz Zayid El Hamad ise Ürdün’de Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamayı üstlenen bazı kesimler bulunduğunu ancak bu kesimlerin imkanlarının, her gün artan ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını belirtti.
Üstaz El Hamad Kitap ve Sünnet Cemiyetinin 20 binin üzerinde Suriyeliye baktığını, her bir aileye 200 dinar aylık verdiğini, aylık kira bedellerinin 1 milyon dinarı bulduğunu söyledi. Bununla birlikte yaralıların tedavilerinin ise büyük sorun olduğunu zira çoğunun büyük ameliyat olması gerektiğini ancak Ürdün hastanelerinin Libya’dan gelen yaralılarla dolu olduğunu açıkladı. Üstaz El Hamad’ın ifadesine göre cemiyet müzmin hastalığı bulunanların ayda toplam 10 bin dinarlık ilaç faturasını ödüyor.

‘Zaferin gecikmesinin sebebi masiyetlerdir’

Öte yandan konferansın başkanı Şeyh Nasır El Ömer de toplantının sonunda yaptığı konuşmasında şöyle dedi: ‘Şu anda yaşanan savaş ümmetle Batıni partiler arasında bir savaştır. Suriyeli kardeşlerimiz bizim adımıza orada savaşmaktadır. Bizler ise kendilerine ancak çok az şey sunabilmekteyiz. Bu nedenle kendilerinden özür dileriz. Orada kadınlar, çocuklar ve erkekler bizim adımıza kendilerini feda ederken bizler ailelerimizin arasında bulunuyoruz.’

Zaferin gecikmesinin en önemli sebeplerinden birinin masiyet ve ihtilaf olduğunu vurgulayan Şeyh El Ömer düşmana karşı galip gelebilmek için masiyetleri terk ederek Allah’a dönme çağrısında bulundu. Ayrıca Allah Resulü’nün ‘kim bir savaşçının (Allah yolunda) ailesine bakarsa savaşa katılmış gibi olur’ hadisini hatırlatarak Allah yolunda infakta bulunmaya davet etti. Savaşın uzun olduğuna ve ihtiyaçların sürekliliğine dikkat çeken Şeyh El Ömer, tüm ailelerden verebilecekleri kadar sadakayı toplayıp Şam İslami Heyeti gibi güvenilir kurumlara vermelerini istedi.

Çeşitli kurum ve şahıslardan bağışlar

Konuşmaların ardından bazı hayır kurumları ve zengin hayırseverler Suriye halkına destek ve mültecilerin bakımı için milyonlarca riyal bağışta bulundu. Bunlardan bazıları ise şöyle:
Katar’daki İ’d Hayır Kurumu 10 milyon dolar bağışladı. Bin dul ve bin yetimin bakımını üstlendi. Müslüman Alimler Birliği yarım milyon riyal bağışladı. Ayrıca devrimi destek amaçlı medya programına katkı adına bir milyon riyal sundu.

Bahreyn’deki İslami Terbiye Cemiyeti 2000 yetimin ve 500 ailenin aylık masraflarını üstlendi.

Sınırsız doktorlar 6 milyon riyal değerinde meydan hastaneleri inşa etme sözü verdi. Suudi Arabistan’dan bir grup doktor da Türkiye ve Ürdün’de birer meydan hastanesi kurulması için bir milyon riyal bağışladı.

Müslim Sitesi Suriye Devrimi’nin medyasal programını desteklemek için yarım milyar riyal bağışladı.

Sudan’dan Zünnureyn Kurumu 50 Suriyeli ailenin masraflarını üstlendi. Sudanlı alimler ve ilim öğrencileri de 50 bin dolar bağışlama vaadinde bulundu. Mısır’dan reformcu akımlar yardım çabalarının desteklenmesi için 100 bin cüneyh sundu.
Konferansa katılan tüccarlardan biri yarım milyon riyal, Riyad’dan bir aile 100 bin riyal bağışladı. Şam İslami Heyeti Kadın Komitesi

Ürdün’deki mültecilere 50 bin dolar tahsis etti.

Bu hayır yarışında en etkileyici olanı ise konferansta hazır bulunanlardan birinin Suriyeli mültecilere yardım amacıyla tüm mal varlığını bağışlaması oldu. Bağış sahibi şöyle konuştu: ‘Bu dünyada sahip olduğum tüm şeyler iki ev ve bir tarladır. Önce Allah’ı sonra da sizleri şahit tutarım ki tüm malvarlığımı Suriye’ye yardım için bağışlıyorum.’

Suudi Arabistan’dan da birçok aile telefon aracılığıyla Suriye halkına bağışta bulundu. Bağış merasiminin sonunda Şam Heyeti sorumluları bağışta bulunan tüm kurum ve bireylere teşekkürlerini sundu. 

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,651 µs