En Sıcak Konular

IMF: Portekiz ekonomisinde riskler var

6 Nisan 2012 12:52 tsi
Uluslararası Para Fonu (IMF), Portekiz ekonomisinin toparlanması programının planlandığı gibi ilerlediğini, ancak ''aşılması zor güçlüklerin'' sürdüğünü bildirdi.

IMF'nin Portekiz ile ilgili raporunda, Lizbon yönetiminin toparlanma programının uygulanmasının ''tatmin edici olduğu'', ancak Almanya ile Portekiz'in 10 yıl vadeli tahvil faizleri arasındaki farkın hala ''yüksek ve kırılgan'' kalmayı sürdürdüğüne işaret edildi.

Portekiz'in başarısının, ''Avrupa'nın güçlendirilmiş krizle mücadele fonlarına önemli oranda bağlı olduğuna'' dikkat çekilen raporda, ülkenin piyasaya girişindeki toparlanmanın gecikmesi durumunda, Avrupalı liderlere program yolunda gittiği sürece Portekiz'e destek vermeye devam edecekleri taahhütlerinin hatırlatılması gerekebileceği ifade edildi.

Raporu açıklayan IMF'nin Portekiz temsilcisi Abebe Aemro Selassie, ''siyasi patinajdan ne pahasına olursa olsun kaçınmak gerektiğini, yardım taahhütlerinin önemli olduğunu'' söyledi.

IMF, ekonominin toparlanmasının duraksaması halinde daha fazla tasarrufun çok az fayda sağlayacağı ve siyasi desteğin erimeye başlayacağı uyarısında da bulundu.

Piyasada devam eden belirsizlik, Yunanistan gibi Portekiz'in de daha fazla mali yardıma ihtiyacı olabileceği beklentilerini artırıyor.

Portekiz'in Eylül 2013'de tahvil itfası için 9,7 milyar avro, 2014 yılında 15,9 milyar avro, 2015 yılında 14,5 milyar avro ve 2016 yılında da 25,4 milyar avroya ihtiyacı bulunuyor.

Portekiz Merkez Bankası, geçen yıl çift dipli resesyondan sonra bu yıl ekonominin yüzde 3,4 daralacağını tahmin ediyor.

IMF ise ülkenin gelecek yıl yüzde 0,3 ve 2014 yılında yüzde 2 büyümesini bekliyor.

İşsizlik oranının yüzde 15'e yükseldiği Portekiz'de, 2010 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 9,8'i seviyesindeki bütçe açığı geçen yıl GSYH'nin yüzde 4,2'sine geriledi.

Hükümet bu yıl ise bütçe açığını GSYH'nin yüzde 4,5 seviyesinde olmasını hedefliyor.

Şu anda GSYH'nin yüzde 107'si seviyesindeki kamu borcunun 2013 yılında yüzde 115'e çıkması ve daha sonra kademeli olarak düşmesi bekleniyor.

Portekiz, geçen yıl mayıs ayında Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 78 milyar avroluk kurtarma paketini kabul etmişti.





Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,198 µs