En Sıcak Konular

15 bin mahkuma 'eve dönüş' yolu

6 Nisan 2012 11:54 tsi
Koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesine imkan tanıyan yasa TBMM'den geçti.

15 bin mahkumun denetimli serbestlik uygulamasıyla cezaevinden çıkarılmasını öngören "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı ile Denetimli Serbestlik Kanununda Değişik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Meclis'ten geçti. Düzenlemeye göre; açık cezaevinde bulunan veya açık cezaevinde kalma hakkını kazanan mahkumlardan salıverilmelerine 1 yıl kalanlar, belli şartları taşıma kaydıyla gündüzleri kamuya yararlı işlerde çalışıp, akşamları cezaevine dönmek yerine evlerine giderek cezalarını tamamlayabilecek.

Mahkumun çalışma koşullarına denetimli serbestlik büroları karar verecek. Bürolar evden çıkmama gibi yaptırım öngörmezse mahkum misafirliğe de gidebilecek. Düzenlemeden açık cezaevlerinde bulunan 6 bin, açık cezaevine gitme hakkı kazanan ancak geçiş yapamayıp kapalı cezaevlerinde olan 9 bin hükümlü yararlanacak. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar, örgüt ve terörden hüküm giyenler, iki kez hücre cezası alanlar ve firar edenler ile şartla salıverilmesini yakıp tekrar cezaevine girenler düzenlemeden yararlanamayacak.

 DOLULUK ORANI DÜŞECEK

 Düzenleme ile ilgili açklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Alternatif ceza infaz uygulalarını hayata geçirerek tutukluluk oranlarını aşağı çekeceğiz. Yine alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ile ilgili düzenleme ile filtreleme sistemi getirilerek mahkemelerin iş yükünü azaltacağız. Yüksek yargıdaki yığılmalarda hafifletilecek. Türkiye'de 1,5-2 yıla kadar uzun yargılama sorunu da en aza indirilecek" şeklinde konuştu.

Hayat boyu sabıkaya son

 Adli Sicil kayıtlarının 80 yıl arşivlenme süresi 15 ile 30 yıla indirildi. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Adli Sicil Kanunu ile Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Hakkında Kanunda değişiklik yapan yasa teklifi kabul edilerek yasalaştı. Sabıka kayıtlarının kaymakamlıklarca verilmesinin de önünü açan yeni düzenleme ile mevcut yasada 80 yıl olan mahkumiyetleri arşivde saklama süresi 15 yıla indirilecek. Ancak kişi memnu haklarını almamışsa bu süre 30 yıl olarak uygulanacak. Yasayla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, artık adli sicil belgesi istenmeyeceğini belirterek, bu konuda kişinin beyanının esas alınacağını söyledi.

yenişafak






Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,070 µs