En Sıcak Konular

İnternet bağımlılığı 'ulusal sorun' olma yolunda

6 Nisan 2012 10:14 tsi
İnternet bağımlılığı 'ulusal sorun' olma yolunda Birçok ülkede 'ulusal sorun' ilan edilen internet bağımlılığı Türkiye'de de toplum sağlığını tehdit etmeye başladı.

Bilim insanları internet bağımlılığının çocuk ve gençlerde uyuşturucu ve kumar bağımlılığı kadar tehlikeli hale geldiğini belirtti. İnternetin sosyal etkilerini araştırmak amacıyla kurulanMeclis İnternetKomisyonu’naDr. Ömer Şenormancı ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Doç. Dr. Tuncer Okay’ın yaptığı sunumlar, internet bağımlılığı “profilini” ortaya koydu. Şenormancı sunumunda, internet bağımlısı bir kişinin gösterdiği fiziksel sıkıntıları, “Özbakımazalması, göz kuruması, sırt ve bel ağrısı, hareket azlığına bağlı kilo alımı, uyku ve yemek düzeninde bozukluk” şeklinde sıraladı.
 
KLAVYE SESİ MUTLU EDİYOR

Doç. Dr. Tuncer Okay’ın sunumunda ise, bağımlılık belirtileri, “İnternet kullanma süresinin giderek fazlalaşması ve uykusuzluk, evlilik problemleri ve işe geç kalma” şeklinde sıralanıyor. Bağımlı kişide, “İnternete bağlanma sesi ve klavye sesi”, olumlu duygulara neden oluyor.Kişi, internet dışında kendisini “değersiz” hissediyor, yanı sıra “Madde ve kumar oynamamdan iyidir, sadece bir kez daha girmemsorun yaratmaz, ben internet bağımlısı değilim” düşüncelerini tekrarlıyor.
 
SİGARA KULLANIMINI ARTIRIYOR

İnternette daha fazla kalmak için uyumayan bağımlı, uyku sorununu çözmek için ise kahve, kola ve sigara kullanımını artırıyor. Ayrıca “pornografi bağımlılarının” günlük hayatlarında “cinsel isteksizlik” görülüyor. Bu arada, Türkiye’de işsizlik ve internet kafelerin yaygınlaşmasının çocuklar ve gençler arasında internet bağımlılığını artırdığına dikkat çekiliyor.
 
ALKOL BAĞIMLISIYLA AYNI TEDAVİ
 
İnternet bağımlılığı tedavisinde, madde ve alkol bağımlılarına yönelik tedavi uygulanıyor. ABD, Çin, Güney Kore ve Tayvan, internet bağımlılığını ulusal sorun olarak tanımlarken, internet bağımlılığı tedavi kliniklerindeki artış dikkat çekiyor. Sadece Güney Kore'de 140'ın üzerinde klinik bulunuyor. İnternet bağımlılığının yaygınlığının yüzde 1.5-8.2 oranları arasında değiştiği bildiriliyor.
 
Aileler de fark etmiyor
 
İnternet bağımlıları genellikle durumlarının farkında olmuyor. Madde bağımlılığında ve kumar alışkanlığında aile durumu fark edip tepki koyarken, internet bağımlılığın da kişi ile birlikte aile ve yakınları da sorunu fark etmiyor. Çocuklar ve gençlerde genellikle anne sorunu algılıyor ancak baba aynı tepkiyi göstermediği için müdahale süreci gecikiyor.
 
Saatleri kaydırın önerisi
 
İnternette daha fazla kalmak için uyumayan bağımlı, uyku sorununu çözmek için ise kahve, kola ve sigara kullanımını artırıyor. Uzun süre yerinden kalkmayan kişide "kızgınlık ve huzursuzluk" görülüyor.

Uzmanlar, internet bağımlılığını azaltmak için "zıt saatlere kaydırma" yöntemini öneriyor. Sabah internete giriş yapılıyorsa "duşa girme ve kahvaltı etme", daha çok akşam giriş yapılıyorsa, "eve gelişi geciktirme", internete girişten sonra ise, "yarım saatte bir mola verme" öneriliyor.
 
Oyun oynamak için bebeğini öldürdü
 
Güney Kore'nin başkenti Seul'da bilgisayar oyunu bağımlısı kadın yeni doğan bebeğini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandı. Polis, neredeyse her gün oyun oynamak için internet kafeye giden 26 yaşındaki kadının kafenin tuvaletinde doğurduğunu ve bebeği plastik bir poşete koyduğunu belirtti. Kadının poşeti kafenin yakınındaki bir park yerine attığı bildirildi. Polis sözcüsü, son ana kadar kadının oyun oynamaya devam ettiğini vurguladı. Güney Kore hükümetinin tahminlerine göre 50 milyon nüfuslu ülkenin 2 milyonu internet ve bilgisayar oyunu bağımlısı.
 
bugün



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,541 µs