En Sıcak Konular

İnsanlı istihbarat uçağı geliyor

6 Nisan 2012 09:49 tsi
İnsanlı istihbarat uçağı geliyor İsrail'le yaşanan kriz ve yer kontrol istasyonu eksikliği nedeniyle aynı anda üçten fazla Heron'un uçamaması devleti harekete geçirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı, terörle mücadeledeki istihbarat zafiyetini ortadan kaldırmak için insanlı keşif ve gözetleme aracı kullanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yürütülen çalışmada ABD'den 2 yıllığına 5 adet son teknoloji istihbarat sistemleriyle donatılan King Air 350 tipi uçak kiralanacak.

İsrail'le yaşanan kriz ve yer kontrol istasyonu eksikliği nedeniyle aynı anda üçten fazla Heron'un uçamaması devleti harekete geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan proje kapsamında, TSK, Emniyet ve MİT'e insanlı Heron'lar geliyor. Terörle mücadeledeki istihbarat zafiyetini ortadan kaldırmak için, ABD'den 5 adet insanlı keşif ve gözetleme aracı kiralanacak. Son teknoloji istihbarat sistemleriyle donatılan King Air 350 tipi uçaklar, 2 yıl boyunca Güneydoğu'da terörist kovalayacak. Teröristin elindeki silahın markasına kadar odaklanma özelliği taşıyan kameralarıyla dikkat çeken King Air, topladığı istihbaratı kriptolu hatlarla yer kontrol istasyonlarına iletecek. Türk İnsansız Hava Aracı ANKA Projesi tamamlanana kadar, kiralanan bu uçaklar istihbarat toplama açığını kapatacak. 5 uçaktan 3'ü 24 saat havada kalacak. 30 bin feet yani yaklaşık 10 km yüksekliğe kadar çıkacak. Projenin toplam bedeli 70 milyon dolar. Öte yandan uçağın testleri için Genelkurmay ve Emniyet'ten bir ekip ABD'ye gitti.

Projeyle ilgili olarak uzun süredir Genelkurmay, Emniyet ve MİT üçgeninde gizli görüşmeler yapılıyor. Irak sınırında, Heron'lardan alınan görüntünün ardından başlatılan hava harekatı sonrası 35 vatandaşın terörist sanılarak vurulmasıyla süreç hızlandı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen ve gizli tutulan ihale 70 milyon dolara sonuçlandı. Bu ay içinde sözleşmenin imzalanması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emrine verilecek uçaklardan Emniyet Genel Müdürlüğü de faydalanabilecek. Proje başarıya ulaşırsa, MİT için de King Air kiralanması gündeme gelecek. Uçaklar geldikten sonra Batman'a veri iletişim hatları kurulacak. Uçakların topladığı görüntüler bu hatlar aracılığıyla hem bölgedeki üslere hem de Ankara'ya iletilecek. Genelkurmay Harekat Başkanlığı, baharın gelmesiyle birlikte teröristlerin faaliyetlerini artıracağını belirterek, uçakların teslimatının acilen yapılmasını istedi.

SATIN ALMA BEDELİ 35 MİLYON DOLAR

Öte yandan ihalenin nihayete erdirilmesinin ardından savunma çevrelerinde başka bir tartışma başladı. İhaleye önce 'kiralama' için katılan şirketler daha sonra SSM'ye "Bu uçakları satın alın, daha ucuza gelecektir." teklifiyle geldi. Fakat bu teklif kabul görmedi. Bir uçağın bedelinin yaklaşık 7 milyon dolar olduğu, 5 uçağın toplam 35 milyon dolara alınabileceği belirtildi. Yani kiralama bedelinin yarısına Türkiye'nin uçaklara sahip olabileceği savunuldu. Fakat konuyla ilgili Zaman'a konuşan bir savunma yetkilisi, söz konusu fiyata istihbarat sistemleri ve bakım maliyetlerinin dahil olmadığını, bu yüzden kiralama seçeneğinin daha uygun olduğunu söyledi. Söz konusu yetkili şu bilgileri verdi: "İhaleyi kiralama yöntemiyle kazanan şirket, uçakların 2 yıl boyunca tüm bakım masraflarını üstlenecek. Toplam 200 kişinin eğitimini sağlayacak. Motor ve pervane değişimlerini sağlayacak. Elektronik istihbarat ekipmanları ve yedek kameraları da tedarik edecek. Bu yüzden kiralama seçeneği daha makul. Ayrıca satın alma teklifiyle gelen firma, uçakları bu yaz için yetiştiremiyor. Genelkurmay da terörle mücadelenin yoğunlaşacağı bahar aylarında istihbarat uçaklarını bir an önce devreye sokmak istiyor."

zaman


Bu haber 1,239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,777 µs