En Sıcak Konular

AK Parti 132. madde için tüzük değiştiriyor!

6 Nisan 2012 08:59 tsi
AK Parti 132. madde için tüzük değiştiriyor! AK Parti, önümüzdeki ekim veya kasım ayında yapılması beklenen büyük kongrede, tüzük değişikliğine gidecek.

Değişiklik, 3 dönemden fazla seçilememeyi hükme bağlayan 132. maddede olacak. Ancak yapılacak rötuş, ilk anda akla gelen 3 dönem sınırını ortadan kaldırmaya yönelik değil; 3 dönem görev yaptıktan sonra bir dönem ara verip tekrar Parlamento'ya dönebilmenin önünü açacak bir düzenleme olacak. Başbakan Erdoğan, çeşitli konuşmalarında, bir dönem ara verdikten sonra tekrar aday olunabileceğini dile getirdi. Fakat hukukçu kurmaylar, tüzüğün ilgili maddesinin bunun önünü kapattığını fark etti. Kongrede yapılacak değişiklik de bu noktada olacak.

Tüzüğün 132. maddesi, "AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir." diyor. Madde, genel başkanı da kapsadığı için bu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın son dönemi. Bu nedenle, siyasî kulislerin en hararetli konularından birini tüzükte değişiklik yapılıp yapılmayacağı oluşturuyor. Şu ana kadar gerek Erdoğan gerekse parti kurmayları, böyle bir değişikliğin olmayacağını kesin bir dille deklare ettiler. Bu da Başbakan'la birlikte kabinenin ve Meclis grubunun büyük bir kısmının Parlamento'ya veda edeceği anlamına geliyor. Çünkü söz konusu madde, mevcut haliyle buna da imkân vermiyor. Bunu fark eden partinin hukukçu kurmayları, tüzüğün seçilebilme kabiliyetini 3 dönemle sınırladığını, bağlayıcı bir hüküm koyduğunu ve ara verdikten sonra tekrar seçilebilme durumuna yer vermediğini belirtiyor. Dolayasıyla olağan kongrede yapılacak tüzük değişikliği ile söz konusu madde, Başbakan Erdoğan'ın bu söylemiyle uyumlu hale getirilecek.

Şu anda kabinenin büyük bir kısmı, 3. dönemini yaşayan bakanlardan oluşuyor. Erdoğan'la birlikte 17 isim, son kez Parlamento'da. Söz konusu isimler şunlar: Bülent Arınç, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Fatma Şahin, Egemen Bağış, Nihat Ergün, Faruk Çelik, Taner Yıldız, Suat Kılıç, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, İdris Naim Şahin, Recep Akdağ, Binali Yıldırım. Bunlardan bazılarının önümüzdeki dönemde belediye başkan adayı olacağı, bazılarının AK Parti Genel Merkezi'nde görevlendirileceği, bazılarının da dışarıdan 'bakan' olarak atanabileceği ifade ediliyor.

zaman


Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,138 µs