En Sıcak Konular

'Anlaşma istemediği sürece anlaşma olmaz'

5 Nisan 2012 21:44 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Rum tarafının isteksiz ve anlaşma istemediğini belirterek, ''Benim muhatabım anlaşma istemediği sürece anlaşma olmaz'' dedi.



Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ulusal Halk Hareketi'ni (UHH) heyetini kabulünde, gazetelerde, anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi'nin, ''Eroğlu Rum tarafının isteksizliğinden faydalanarak müzakereleri koparmaması lazım. Eğer müzakereleri koparırsa biz şuna inanıyoruz ki kendisinin bir misyonu vardır. O misyon da burayı Türkiye'nin bir alt kuruluşu haline döndürmektir'' yönündeki kararını okuduğunu belirterek, CTP Parti Meclisi'nin kararını değerlendirdi.

Ülkede değişik görüşlerin olabileceğini, bunu normal karşıladıklarını ifade eden Eroğlu, karşı tarafın isteksizliğini tespit eden bir partinin kendisini suçlama hakkı olamayacağını söyledi.

Eroğlu, şöyle devam etti:

''(Rum yönetimi lideri Dimitris) Hristofyas'ın isteksizliğinden bahsettiklerine göre, demek ki bu adam anlaşma istemiyor. Anlaşma istemeyen bir adamla ben nasıl bir anlaşma yapacağım? Elbette benim de bazı stratejilerim ve planlarım olacak. Ama 'Rum anlaşma istemiyor, sen anlaş' diyorsun. Kiminle anlaşacağım, kiminle anlaşmaya imza koyacağım? Kendi kendimle gelin güvey olacak halim olmadığına göre, demek ki benim muhatabım var. Benim muhatabım anlaşma istemediği sürece anlaşma olmaz. 'Anlaşma olsun da nasıl isterse olsun. Rum'un istediğini veriniz, bu iş bitsin' düşüncesindeyseniz, orada biz yokuz. Bu mümkün değildir''

Anlaşmanın bir sınırı olduğunu, o sınırı aşmanın mümkün olmadığına işaret eden Eroğlu, ''O sınırı aştığınız zaman zaten siz yoksunuz. Ne egemenliğiniz kalır, ne ortaklığınız kalır, bir azınlıktan öteye gidemezsiniz. Müzakereleri benden önce de yürütenler olmuştur. Rum tarafının anlaşmaya niyeti olmuş olsaydı çoktan anlaşma olurdu'' diye konuştu.

Eski Rum yönetimi liderlerinden Tasos Papadopulos'un 24 Nisan 2004 referandumu öncesi televizyonda, ''Ben bir devlet aldım, toplum bırakmak istemem'' dediğini anımsatan Eroğlu, bugünkü Rum lider Hristofyas'ın da farklı düşüncesi olmadığını söyledi.

Eroğlu, ''Ben dünyaya Rumların uzlaşmazlığını anlatmaya çalışırken, bizdeki bazı çevrelere de uzlaşma istediğimi anlatmaya çalışıyorum. Hristofyas benim 'uzlaşmaz' olduğumu söylerken içimizdeki bazı çevrelerin de 'Eroğlu uzlaşmazdır' sözleri, Türk tarafına bir şey kazandırmaz. Bu gerçeği de bilmemiz gerekir'' diye konuştu.

Görüşmelerin ucu açık şekilde gitmesine halkın tahammülünün kalmadığını ve Kıbrıs Türk halkının anlaşmaya olan inancının her geçen gün azaldığını ifade eden Eroğlu, ''Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs Rum halkından çok daha fazla anlaşma ister. Ama müzakerelerdeki Rum tarafının tavrı, bizim halkımızı da usandırmış ve anlaşma umudunu da her geçen gün yitirmektedir. Rum'un bir 48 yıl daha müzakere masasına oturmaya tahammülü vardır. Çünkü sıkıntısı yok. Bu böyle olduğuna göre Rum'un uzlaşmazlığını dünyaya anlatarak ucu açık müzakerelerle bir yere varılamayacağını anlamamız gerek. Önce bizim anlamamız gerekir ki dış dünyaya anlatabilelim'' ifadesini kullandı.

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,038 µs