En Sıcak Konular

İnternet Andıcı Davası ile 2. Ergenekon Davası birleşti

5 Nisan 2012 17:33 tsi
İnternet Andıcı Davası ile 2. Ergenekon Davası birleşti Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un yargılandığı İnternet Andıcı davası, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçe gösterilerek İkinci Ergenekon davası ile birleştirildi.

Kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın davaya müdahil olma taleplerinin reddine karar verildi.

İnternet Andıcı davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Mart 2012 tarihinde görülen 60. duruşmasındaki taleplerine ilişkin ara kararını bugün yaptığı ara celsede değerlendirdi. Kararda, dava konusu İrticayla Mücadele Eylem Planı içindeki plan ve eylem konuları ile İnternet Andıcı davası arasında fiili ve hukuki irtibat oludğuna dikkat çekildi. Gölcük Donunma Komutanlığı aramalarında çıkan ve İnternet Andıcı dava dosyasını ilgilendiren tüm belge ve özellikle 'Proje' ve 'Kitleşim' isimli belge içerikleri, bunun yanında birleştirilmesi istenilen her iki dava arasındaki örgütsel bağlamdaki fiili ve hukuki irtibat iddiası ve her iki dosya eylemlerinin, iddida olunan Ergenekon Terör Örgütünün faaliyetleri kapsamında değerlendirildiği iddiasına da yer verildi.

İrticayla Mücadele Eylem Planı ve İnternet Andıcı davalarının da Ergenekon davası ile birleştirilme istemli olarak açılmış olmasının da dikkate alındığı belirtilerek, İlker Başbuğ'un da sanıkları arasında yer aldığı 16'sı tutuklu 29 sanıklı İnternet Andıcı davasının İkinci Ergenekon davası ile birleştirilmesine karar verildi. Kararda, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin, aynı örgütün kuruluşu ve terör örgütü olarak tespiti aşamasında görülmekte olan farklı dosyalar üzerinde yürütülen davaların bir arada yargılamaların yapılması gerektiği yönündeki yerleşik içtihatlarının da gözönünde bulundurulması gerektiği belirtildi.

13 Nisan 2012 tarihine kadar üst üste görülecek olan İkinci Ergenekon davasının erteleneceği tarihte, birleştirilen davaların birlikte görülmesine devam edeceği açıklandı. Böylece 118 sanıklı İkinci Ergenekon davasında sanık sayısı 147'ye tutuklu sayısı ise 33'e yükselmiş oldu. Ayrıca İlker Başbuğ davasının İnternet Andıcı davasıyla birleştirilmesinin ardından, kapatılan DTP milletvekillerinden Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Hasip Kaplan'ın davaya müdahil olarak katılmak talepleri konusunda da red kararı verildi. İsmi geçen kişilerin ve dilekçede belirttikleri DTP'nin, birlikte görülen dava dosyalarında herhangi bir taraf sıfatlarının bulunmadığı, mağdur ve müşteki konumunda olmadıkları, atılı suçlardan doğrudan zarar görmedikleri de gerekçe olarak gösterildi.

İrticayla Mücadele Eylem Planı davasında AK Parti adına müşteki olan avukat Süleyman Küçüksucu'nun, Halkın Avukatları Platformu sözcüsü sıfıtayla yaptığı müdahillik talebi de değerlendirilen talepler arasında yer aldı. AK Parti Genel Merkezi'ne yazı yazılarak Küçüksucu'nun halen parti temsilciliğinin devam edip etmediğinin sorulup, gelen cevap üzerine katılma talebinin değerlendirilmesine karar verildi.

(CİHAN)

Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,374 µs