En Sıcak Konular

Meclis'te teknoloji çadırı kurulacak

5 Nisan 2012 17:14 tsi
Dünyada internet haftası olarak kutlanan 8-22 Nisan tarihleri arasında belirlenecek günlerde TBMM'de ''teknoloji çadırı'' kurulacak. TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'nun öncülük edeceği etkinlikte internete dayalı teknoloji sergisi düzen



Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın başkanlığında toplandı.

Uzmanların sunumuna geçilmeden önce, TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu komisyona gelerek, komisyon toplantısının bir bölümünü izledi. Komisyon üyeleri Neziroğlu'na, yapımı süren TBMM Yeni Halkla ilişkiler Binası'nı gezip incelemelerde bulunmak istediklerini söyledi.

Komisyonun Başkanvekili AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu da internet haftasında Meclis'te yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi verdi. Buna göre; dünyada internet haftası olarak kutlanan 8-22 Nisan tarihleri arasında belirlenecek günlerde TBMM'de ''teknoloji çadırı'' kurulacak. TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu'nun öncülük edeceği etkinlikte internete dayalı teknoloji sergisi açılacak.

Başbakanlık e-Devlet Danışma Grubu Başkanı Dr. Ramazan Altınok ile Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü e-Devlet Merkez Müdürü Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir, Komisyon üyelerine, ''Türkiye'de internetin aile içi ilişkilere etkisi'' konulu sunum yaptı.

Bensghir, internetin aile içi ilişkilerde yeni bir dönem açtığını belirterek, ''online hane'' şeklinde yeni bir kavram ortaya çıktığını söyledi.

Bensghir, 2001'de yüzde 5 olan evlerdeki internet oranının, günümüzde yüzde 50'lerin üzerine çıktığının tespit edildiğini vurgulayarak, gençlerin ve çocukların arasında ebeveynlerinin anlayamayacağı yeni bir ''internet dilinin'' geliştiğini anlattı.

Ailelerin internet teknolojisinin gelişmesi ve çeşitlenmesi konusunda korumacı bir tutum takındıklarını, bunun da gençler ve çocuklar üzerinde baskı oluşturduğunu dile getiren Bensghir, şunları söyledi:

''İnternet dilini bilmiyorsanız, mesela çocuklar arasındaki yazışmaları görseniz bile anlayamazsınız. Çünkü, özel bir jargon kullanıyorlar. 'Y Nesli' adı verilen yeni bir nesil yetişiyor. Yaşamdan çok yüksek beklentileri var. Yaşamı çok hızlı algılıyor ve hızlı bir yaşam talep ediyorlar. Kişisel gelişime ve yaratıcı olmaya çok önem veriyorlar.''

Bensghir, ABD'de evlerde internette güvenlik filtresi uygulama oranının yüzde 54 olarak ölçüldüğünü vurgulayarak, bu konuda gelişmiş toplumlarda da korumacı eğilimin ağır bastığına dikkati çekti.

-''Bilgisayarı çocukların odasından salona çıkarın''-

İnternetin yıkıcı etkilerinden çocukları korumak için devletin, eğitim kurumlarının ve ailenin ayrı ayrı alması gereken önlemler bulunduğunu anlatan Bensghir, ailelerin alabileceği önlemleri şöyle özetledi:

''Çocukların bilgisayarlarının çocuk odalarına değil, salona kurarak hem aile bireyleriyle iletişimi kesmemeleri sağlanabilir hem de zaman zaman çocuğa eşlik ederek zararsız ve faydalı kullanım konusunda yol gösterici rolü oynanabilir.

Zararlı web sitelerinden korunmak üzere 'family filter' türü özel programlar kullanılabilir. İşletim sistemi ve web tarayıcılarla gelen güvenlik ayarlarını kullanarak da belli ölçüde zararlı içeriğin kontrol altına alınması mümkün olabilir.''

Bensghir'in sunumunun ardından Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu yetkilileri, çocukların ve gençlerin zararlı içerikten korunması ile ilgili çalışmalar ve bu zararlı içeriklerin aile yapısı üzerindeki etkileri konusunda komisyon üyelerine sunum yaptı.

Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,294 µs