En Sıcak Konular

Portekiz'den Türkiye'ye üyelik desteği!

28 Haziran 2007 23:01 tsi
Portekiz'den Türkiye'ye üyelik desteği! Altı aylığına bu koltukta oturacak ve bir bakıma Avrupa Birliği’ne yön verecek olan Portekiz, öncelikleri arasında Türkiye’yi göstermese de üyelik konusunda tam destek vermesiyle dikkat çekiyor.

Türkiye’yle müzakerelerde ahde vefa ilkesine sadık bir şekilde hareket eden Almanya, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini 1 Temmuz’da Portekiz’e devrediyor. Altı aylığına bu koltukta oturacak ve bir bakıma Avrupa Birliği’ne yön verecek olan Portekiz, öncelikleri arasında Türkiye’yi göstermese de üyelik konusunda tam destek vermesiyle dikkat çekiyor.

1992 ve 2000’den sonra üçüncü. kez Avrupa Birliği Dönem Başkanı olan Portekiz’in altı aylık programında Türkiye’ye özel bir yer verilmedi ancak genişleme başlığı altında yer alan “Mevcut taahhütlere saygı gösterilmeli” ifadesi Lizbon’un müzakere sürecine bakışını net bir şekilde ortaya koyar nitelikte. Portekiz, hedefini “Türkiye’yle müzakereleri rayına oturtmak ve kabul edilen kurallar çerçevesinde devamını sağlamak” olarak belirlemiş durumda.

Portekiz’in bir önceki Dönem Başkanı Almanya ve bir sonraki Dönem Başkanı Slovenya’yla koordinasyon içinde hazırladığı programı Brüksel’de Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Lobo Antunes tarafından açıklandı. Antunes, Lizbon’un Türkiye’nin üyeliği konusundaki yaklaşımının gayet açık olduğunu belirtti ve gerekli kriterleri karşıladığında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımını istediklerini söyledi. Antunes, Portekiz hükümetinin Dönem Başkanı olduktan sonra tavır değişikliğine gitmesinin söz konusu olmayacağının altını çizdi.

Türkiye’yle ilgili müzakere kurallarının Avrupa Birliği tarafından konulduğunu hatırlatan Antunes, katılım müzakerelerinin nihai amacının, öngörülen kriterlerin karşılanması şartıyla, üyelik olduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin, müzakereleri iyi niyet ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde sürdürmesi ve taahhütlerine bağlı kalması gerektiği de Portekizli bakanın altını çizdiği unsurlar arasında yer aldı.

Portekiz, Fransa’nın müzakerelere yeni ve üyelik hedefinden sapma sonucu doğuracak bir yön verme girişiminin yanı sıra aralık zirvesinde Türkiye konusunun Paris’in isteği doğrultusunda tartışılmasına da karşı. Antunes, Fransa’nın, zirve sırasında Türkiye ve genişleme konusunu gündeme getirme hakkına sahip olduğunu, ancak Dönem Başkanı olarak bunu öncelikli ve acilen tartışılması gereken bir konu olarak görmediklerini ifade etti. Genişlemenin coğrafi olmaktan çok siyasi bir konu olduğunu herkesin bildiğini söyleyen Antunes, bu tartışmada tam anlamıyla açık ve net bir sonuca varılmasının kolay olmayacağını belirterek Portekiz’in önceliğinin reform antlaşmasını hazırlamak olduğunu söyledi.

AMERİKANIN SESİ



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs