En Sıcak Konular

Arnavutluk Başbakanı Berişa TBMM'de

5 Nisan 2012 16:49 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''1 Temmuz'da Rumlar AB Başkanlığı'nı devraldığı takdirde Türkiye-AB ilişkileri donmuş olacak'' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'yı kabul ederek, bir süre görüştü.

Önceki görevleri sırasında tanıştığı Berişa'yı bu sefer TBMM Başkanı olarak görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Çiçek, Türkiye ile Arnavutluk'un dost ve kardeş ülke olduğunu söyledi.

''Dost ve kardeş'' sözünün çok şey ifade ettiğini belirten Çiçek, ''Bunlar samimi içten gelen duygularım. Nezaket cümlesi olarak söylemiyorum'' dedi.

Arnavutluk'un, Balkanlar'ın kilit ülkesi olduğunu kaydeden Çiçek, Türkiye-Arnavutluk ilişkileri ne kadar gelişip güç kazanırsa bunun hem Balkanlar'da huzur ve istikrara yol açacağını hem de iki ülkenin menfaatine olacağını söyledi.

Şartlar uygun olursa 15-17 Mayıs'ta Arnavutluk'u ziyaret etmeyi düşündüğünü bildiren Çiçek, ''Arnavutluk'u kendi seçim bölgemden daha iyi biliyorum'' diye konuştu.

Arnavutluk'tan alınan güzel haberlerin kendilerini özellikle mutlu ettiğini dile getiren Çiçek, ''Bu yıl Balkan Savaşları'nın yüzüncü yılı. Olup bitenlerden ders çıkarıp ikili ilişkilerde barışın ne kadar önemli olduğunu ve insanlara, ülkelere neler kazandırdığını göstermemiz gerekiyor. İki ülke arasındaki ilişkiler diğer ülkelere örnek ilişkiler olacaktır'' dedi.

-''Gelinim yüzde elli Arnavut''-

Berişa da TBMM'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, ''Burada bulunmamın başka bir sebebi, sizin Parlamentonuz'da diğer ülkelerden daha fazla Arnavut kanı var. Böylece dostluğumuzun derin bağlantıları var' diye konuştu.

Çiçek de araya girerek, ''O kan birazcık bizim evde de var. Gelinim yüzde elli Arnavut. Torunum da öyle tabi'' dedi.

İki ülke ilişkilerinin bütün alanlarda çok iyi geliştiği belirten Berişa, son 4-5 yılda ekonomik ilişkilerin de hızla ilerlediğini kaydetti.

Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının, 5-6 yılda 6 kat arttığını ve önemli alanlarda kendini gösterdiğini ifade eden Berişa, ''Yabancı yatırımcıların gelmesini teşvik eden mevzuatlarımız var. Arnavutluk'un her alanda potansiyeli var'' dedi.

Komşularla çok iyi ilişkilerinin olduğunu ifade eden Arnavutluk Başbakanı Berişa, şunları kaydetti:

''Makedonya ile çok iyi ilişkilerimiz var. Makedonya'daki barış ve huzur bütün bölgemiz için önemli. Ülkeniz, Kosava'nın tanınmasına önemli katkıda bulunmuştur. Bugün Kosova, bölgede barış ve istikrar üretmektedir. Kosova'nın daha da tanınmasını talep ediyoruz. Arnavutluk'un geleneksel dostu olan ülkeler Kosova'yı tanımamıştır ama beraber biz bu ülkeleri de Kosova'nın bağımsızlığını tanıması konusunda ikna etmeye çalışacağız.''

Arnavutluk'ta seçimlerde Avrupa entegrasyonun bloke edenlere vatandaşların oy vermediğini belirten Berişa, ''Muhalefetin tutumu nasıl olursa olsun sabırlı olmamız gerekiyor. Muhalefet şimdi parlamentoya döndü, her şey normal. Reformlar için çalışmalarımız sürüyor'' dedi.

Yunanistan ve İtalya'da krizden etkilendiklerini ama büyüme hızının, projelerin devam ettiğini dile getiren Berişa, ''Eğitim ve sağlık sistemini kökten değiştiriyoruz. Arnavutluk kendi hedeflerine doğru yürümektedir'' diye konuştu.

Berişa, Türkiye'nin Arnavutluk'a her alanda yardımı olduğunu söyledi.

-''Arzumuz, istikrarın ve huzurun devam etmesi''-

Bunun üzerine Çiçek, Arnavutluk'taki her olumlu gelişmeyi sevinçle takip ettiklerini belirterek, ''AB üyesi Arnavutluk bizim de arzu ettiğimiz bir husustur ama muhalefet her yerde muhalefettir, onları da toleransla karşılamak gerekir. Demokrasini icabıdır'' dedi.

Makedonya'da geçmişte üzücü durumlar olduğunu anımsatan Çiçek, ''Orada her olumsuz gelişme başka gelişmeleri de tetikliyor. Arzumuz, istikrarın ve huzurun devam etmesidir. Hepimize düşen sorumluluklar var'' diye konuştu. Çiçek, şunları kaydetti:

''Kosova ortak konumuz. Kurumsal yapılarını bir an evvel tamamlamış ve uluslararası camiada hak ettiği yeri alabilmesi noktasında yoğun bir çaba içeride olmamız gerekiyor. Türkiye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Kosova konusunda hükümetimizin yaptığı çalışmalar var. Biz de Parlamento olarak geçmişte iki konuyu ilave ederdik konuşmalarımıza, şimdi bu üçe çıktı. Bunlardan biri Kıbrıs konusudur. Maalesef orada Rumların anlaşmaz tutumu sebebiyle sorun çözülemedi. Maalesef Rumları şımartan AB ve bazı ülkelerdir. Bu yılın ilk altı ayı bu konu bakımından son derece önemli. 1 Temmuz'da Rumlar AB Başkanlığı'nı devraldığı takdirde Türkiye-AB ilişkileri donmuş olacaktır.

Diğeri Karabağ sorunudur. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal altında kalmaya devam ediyor. Şimdi bir konu daha gündeme getiriyoruz o da Kosova'dır. Endonezya'da İKÖ toplantısında Kosova konusunu gündeme getirdik. İslam ülkelerine Kosova'yı tanıma ve daha yoğun işbirliği noktasında çağrıda bulunduk. Kosava bizim önemli konumuz olmaya devam edecek.''

Çiçek, iki ülke ilişkilerin özellikle ekonomik olarak 5-6'ya katlandığını, ancak yapılacak epey iş olduğunu belirterek, ''Türkiye-Arnavutluk ilişkilerini ne kadar görünür hale getirebilirsek, Balkanlar açısından bunun önemli olduğunu düşünüyorum'' dedi.



AA

Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,201 µs