En Sıcak Konular

Norveçli general Şam'da

5 Nisan 2012 15:49 tsi
Norveçli general Şam'da Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın isteğiyle, gözlemler yapmak üzere Suriye'ye gönderilen öncü heyetin Şam'a vardığı açıklandı.

 Bu arada, Suriye'nin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin ülke çapında insani yardımlara başlamasına izin verdiği bildirildi.

Kofi Annan'ın sözcüsü Ahmet Fevzi, Reuters'a yaptığı açıklamada, öncü heyete Norveçli Tümgeneral Robert Mood'un önderlik ettiğini söyledi. Fevzi, "Planlama ekibi şu anda Şam'da bulunuyor. Bu ekip 10-11 kişiden oluşuyor" dedi.

Cenevre ve New York'tan bugün Şam'a geçen ekip, Suriye'nin askerlerini ve ağır silahlarını kentlerden çekmesi için öngörülen son tarih olan 10 Nisan'dan sonra 200-250 kişilik silahsız gözlemci heyetinin konuşlandırılmasıyla ilgili temaslarda bulunacak.

Bu açıklamayla aynı saatlerde, Suriye'nin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) ülke çapında insani yardımlara başlamasına izin verdiği bildirildi. Kızılhaç ve Suriyeli yetkililerin tutuklulara yapılacak yardım ziyaretlerine Halep'teki merkez cevaevinden başlanması konusunda hemfikir olduğu açıklandı.

Fevzi, bugün daha erken saatte yaptığı açıklamada, gözlemci misyonu için bazı ülkelerden asker istediğini söylemişti. Anadolu Ajansı'na konuşan Dışişleri kaynakları ise "Türkiye'ye iletilmiş henüz herhangi bir asker talebinin bulunmadığını" belirtti.

ORDU, ÇEKİLMEYİ ÜÇ ŞEHİRDEN BAŞLATTI

Fevzi ayrıca, Suriye hükümetince dün öne sürülen "Ordunun bazı şehirlerden çekildiği" iddiasının, kendilerine de hükümet yetkilileri tarafından bildirildiğini belirtti.

Sözcü, aldıkları bilgiye göre, ordunun çekilmeye başladığı ilk şehirlerin Dera, İdlib ve Zabadani olduğunu söyledi.

11 NİSAN'DA TAHRAN'A GİDECEK

Annan'ın 11 Nisan'da Tahran'a gideceğini de açıklayan Fevzi, bu İran ziyaretinin amacına ve kimlerle görüşeceğine ilişkin bilgi vermedi.

Suriye'de ateşkesin, Annan'ın altı maddelik barış planına uygun şekilde, 10 Nisan'dan sonra en az 48 saat içinde başlayacağını umduklarını dile getiren Fevzi, hem rejime bağlı güçleri hem silahlı muhalifleri bu tarih itibarıyla şiddete son vermeye çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bugün, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yönelik ültimatomlar içermediği müddetçe Suriye konusundaki bir BM Güvenlik Konseyi teklifini destekleyebileceklerini ifade etti.

ANNAN'IN ALTI MADDELİK PLANI

Annan'ın planı şu maddelerden oluşuyor:

- Suriye yönetimi, "halkın meşru istek ve kaygılarına yanıt vermek için başlatılacak olan ve Suriyelilerin liderlik edeceği kapsamlı siyasi süreç" için Annan'la işbirliği içinde çalışmayı taahhüt etmektedir.

- Suriye, çatışmaları durdurmayı ve insanların yaşadığı bölgelerde görülen askeri hareketliliği ve ağır silahların kullanılmasını derhal durduracağını taahhüt eder. Bu adımlar atılırken Suriye, şiddeti sonlandırmak için BM gözetimi altında Annan'la birlikte çalışacaktır. Annan, muhalefetten de bütün çatışmaların sona erdirilmesi için benzer taahhütler beklemektedir.

- Suriye insani yardımın iletilmesi ve yaralıların tahliye edilmesi için günlük iki saatlik "insani duraklama"yı kabul etmekte ve uygulamaktadır.

- Suriye "rastgele tutuklanan kişilerin serbest bırakılma hızını ve kapsamını" ve bu kişilerin tutulduğu yerlerin bir listesini sunmayı taahhüt etmektedir.

- Suriye ülke genelinde gazeteciler için hareket özgürlüğünü sağlamayı ve "ayrımcı olmayan bir vize politikası uygulamayı" taahhüt etmektedir.

- Suriye "yasalarca garantilenen çerçevede toplanma özgürlüğü ve barışçıl gösteri yapma hakkına saygı duyacağını" taahhüt etmektedir.

Hürriyet



Bu haber 854 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,261 µs