En Sıcak Konular

Müslüman Kardeşler kendini ABD’li yetkililere anlattı

5 Nisan 2012 12:09 tsi
Gelecek mayıs ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylar ortaya çıkarken Müslüman kardeşler teşkilatı hem kendini hem de adayları olan Hayrat El Şatırı tanıtmak için ABD'ye gitti.

Mısırın önemli ve en eski politik hareketi olan Müslüman Kardeşler teşkilatı demokrasi ve hukukun üstünlüğünde kararlı olduklarını anlatmak için ABD’ye giderek kendilerini tanıtmaya başladılar.

Kurulduğu 1928 yılından beri yasaklı olan (İhvani Müslimün) Müslüman Kardeşler’in siyasi partisi olan Hürriyet ve Adalet Partisi yaklaşmakta olan Mısır Cumhurbaşkanlığı için adayını açıkladı.

Hüseyin El Kazzaz ve Abdul Mawgud Darderi başkanlığındaki heyet ABD’ye giderek Müslüman Kardeşler yaptıkları açıklamada“ Biz burada ABD ile iyi anlayışa dayanan yeni köprüler kurmak istiyoruz” dediler.

Geçen yıl Hüsnü Mübarek’in devrilmesi sonucunda yasaklı olmaktan çıkan Müslüman Kardeşler hareketi ülkenin en güçlü siyasi parti konumunda oldu. ABD ve diğer çevrelerce kendilerine mesafeli yaklaşılan Müslüman Kardeşler yeni stratejilerini anlatmak ve demokrasi hakkındaki görüşlerini paylaşmak için kendini tanıtmaya başladı.

Hayrat El Şatır mayıs ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı için adayını uzun bir süreçten ve tartışmalardan sonra resmen açıkladı. Evrensel insan haklarına saygılı, Hukukun üstünlüğüne inanan ve sivil devlet’ten yana olduklarını ve herkes için adalet fikirlerine inandıklarını ifade ettiler.

Makul ve olumlu bir görüşme

Georgetown üniversitesinde, Ulusal Güvenlik Konsey’inde Beyaz saray sözcüsü Jay Carney ve dışişleri bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldiler. Carney yaptığı açıklamada, Hürriyet ve Adalet Partisinin yetkilileri ile görüştüklerini ve fikirlerini kendilerinden dinlediklerini dile getirdi. Fikirlerinin ana temelinin Kur’an olduğunu ifade eden Carney, Washington ziyareti sırasında makul, esnek ve olumlu bir görüşme olduğunu bildirdi.

Ekonomik ve sosyal konularda bir sunum yapan Müslüman Kardeşler grubu, Mısır’daki diğer bazı gruplara göre daha çok kabul gördüğü ve olumlu bulunduğu bildirildi. Darderi yaptığı açıklamada “herkese ve saygılı ve tüm vatandaşları kapsayıcı bir politika izlemek istiyoruz. Kadınların toplumsal hayattaki rolünün önemine inanıyor, seçme ve seçilme özgürlüğünün herkes için olmasını istiyoruz” dedi.

Hayrat El Şatır’ın kisa öz geçmişi

Müslüman Kardeşler Cemaati Genel Mürşid Yardımcısı olan Hayrat El Şatır cemaat içerisinde plan¬lama ve eğitimden sorumlu olan kişidir. Cemaatin “esas beyni” olduğu ileri sürülüyor. 1950 yılında doğdu. İskenderiye Üniversitesi’nden 1974 yılında mühendis olarak me¬zun oldu. El Mansure Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Aynı zamanda “Ayn Şems Üni¬versitesi” Sosyoloji Bölümü’nden lisansı bulunuyor. Fiili olarak 1974 yılında Müslüman Kar¬deşlere katıldı. 70’li yılların başlarında İskenderiye Üniversitesi’nde İslami Eylem grubunun kuruluşunu yaptı. Dört kez hapse mahkûm edildi. Hüsnü Mübarek devrildikten sonra serbest bırakıldı. Şimdi ise Mayıs ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Müslüman Kardeşlerin adayıdır.



Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs