En Sıcak Konular

'Balyoz Planı'nda 89. duruşma başladı

5 Nisan 2012 11:50 tsi
Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanları emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Güney Deniz Saha Komut

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 200 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 4 sanık katıldı.

Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Delillerin değerlendirilmeden savcının esas hakkındaki görüşünü açıklamasını protesto eden sanık avukatları da duruşmaya katılmadı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, dosyaya gelen evrakları okudu. Adli Tıp Kurumu'ndan gelen yazıda, beynindeki kist nedeniyle ameliyat olan tutuklu sanık Levent Kerim Uça'ın hastane şartlarında infazına devam edilmesinin uygun olduğunun bildirildiğini kaydetti.

Diken, emekli Orgeneral Ergin Saygun ile diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devam kararına yapılan itirazın da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildiği belirterek, dosyaya dilekçe veren bazı avukatların emekli orgeneraller Aytaç Yalman ve Hilmi Özkök'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin tanık olarak dinlenilmesi ve dijital veriler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması yönünde talepte bulunduklarını aktardı.

Diken'in, taleplere ilişkin savcılığın, dinlenen tanıkların yeterli olması ve dosyadaki bilirkişi raporlarının aydınlatacak mahiyette olduğundan bu yöndeki taleplerin kabul edilmemesi yönünde mütalaa verdiğini söylemesinin ardından mahkemenin bu yönde alınan kararı açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, CMK'ya göre bu yöndeki taleplerin mahkemeye 5 gün önceden verilmesi gerektiğini belirterek, aynı yönde daha önceden yapılan taleplerin kabul edilmediğini kaydetti.

Mahkeme, bu gerekçelerle CMK'da bu şekilde bir düzenleme olmadığından, sanık ve avukatların tanık dinletilmesi ve dosyadaki dijital veriler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması yönündeki taleplerini reddetti.

-Mahkeme Başkanı Diken'in açıklaması-

Kararın açıklanmasının ardından konuşan Diken, sanık avukatlarının cübbelerini masalarının üzerine bırakarak duruşmaya katılmadıklarını belirterek, ''Anlaşılan mahkemeyi protesto ediyorlar'' dedi.

Diken, ''Mahkemeyi sizin, bizim beğenmemiz gerekmiyor. Mahkeme CMK'ya göre uygun bir yargılama yapıyor. Duruşmaların uzatıldığı ya da çabuk bitirilmediği yönünde tepkileriniz oldu. Bunlar bize de yansıdı. Mahkeme 26 Aralık 2010'dan itibaren sadece bu davalara bakarak, yeterli aralar vererek, savunmaları tamamlayıp mütalaa aşamasına geldi. CMK'ya göre müdafiler davanın zorunlu süjeleridirler. Onlar olmadığı sürece deliller hakkında değerlendirmeler, esas hakkındaki savunmalar alınamaz. Sizin beyanlarınızı almamız mümkün değil. Bu durumda ne yapacağız'' şeklinde konuştu.

Sanıkların tepki seslerinin yükselmesi üzerine Diken, ''Müdafilerinizin gelmemesi, savunmaların hazırlanmaması nedeniyle mi, yoksa protesto amacıyla mı?'' diye sordu.

Diken, ardından sanıkların konuşmak istemesi üzerine tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan'a söz verdi.

Duruşma sanıkların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

Bu arada CHP'li milletvekilleri İlhan Cihaner, Tolga Çandar, Ali Özgündüz ve Nur Serter de duruşmayı izledi.

aa


Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,325 µs