En Sıcak Konular

Rusya: Muhalifler silahlandırılmamalı

4 Nisan 2012 17:50 tsi
Rusya: Muhalifler silahlandırılmamalı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki muhaliflerin silahlandırılmaması uyarısında bulunarak, aksi durumun bölgedeki gerginliği daha da artıracağını söyledi.

Temaslarda bulunmak için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye giden Lavrov, buradaki Moskova Lomonosov Üniversitesi'ne ait fakültede yaptığı konuşmada, Suriye'deki muhalefetin dışarıdan sağlanan silahlara rağmen hükümet güçlerini mağlup edemeyeceğini savunarak, Suriye'ye yönelik olası dış müdahalenin çok daha kötü sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Suriye muhaliflerinden 2 grubun önümüzdeki günlerde Moskova'ya geleceğini söyleyen Lavrov, ''Biz şu anda Suriye'deki muhaliflerden Ulusal Koordinasyon Komitesi'nden temsilcileri ağırlıyoruz. Birkaç gün içinde başka bir muhalif grubun daha temsilcisi gelecek'' diye konuştu.

Lavrov, Suriye'deki tüm taraflarla çalışmanın yararlı olacağına inandıklarını belirterek, ''Onları Suriyelilerin sorunlarını kendi aralarında çözmelerine teşvik etmek için yardımcı olmak istiyoruz'' dedi.

Suriye'deki muhalifler arasında bir birlik olmadığını kaydeden Lavrov, ''Libya muhalefetinin birleşmesi çok uzun sürmemişti. Ancak Suriye muhalifleri arasında birlik yok. Hem Suriye içinde hem Suriye dışında muhalifler var. Hepsiyle görüşüyoruz. Ancak batı bunları diyalog konusunda caydırmaya çalışıyor. Bu da onların güç kullanma temelinde bir çözüm istedikleri anlamına geliyor'' ifadesini kullandı.

''Muhalefet baştan sona silahlandırılsa bile düzenli orduyu yenmeyi başaramaz'' diye konuşan Lavrov, ''Sadece uzun yıllar boyunca kan akacak. Hava saldırıları düzenlemek ise provokasyon anlamına gelir ve sonuçları gerçekten de son derece kötü olur'' dedi.

Lavrov, Suriye Halkının Dostları Grubu'nun Şam'a karşı yeni planlarının Suriye özel Temsilcisi Kofi Annan'ın çözüm çabalarının altını dinamitleyeceğini belirterek, ''Kofi Annan'ın çözüm planını herkes destekledi. Ama Suriye'nin Dostları Konferansı'nda muhalefetin silahlandırılmasının hızlandırılması ve yeni yaptırımlar uygulanması yönünde alınan kararlar Annan'ın çabalarının altını dinamitler'' diye konuştu.

Batının Libya'yı bugün bir anlamda devletsiz bırakarak BM Güvenlik Konseyi'nin verdiği yetkiyi suistimal ettiğini söyleyen Lavrov, ''BM Güvenlik Konseyi görevini suistimal edenler çok sayıda Libyalı sivili öldürdü. Bu soruşturulmalı. Libya'yı hiç kimsenin devlet diyemeyeceği bir şekilde bıraktılar'' dedi.

AA


Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,822 µs