En Sıcak Konular

Esas hesaplaşma...

4 Nisan 2012 17:41 tsi
Esas hesaplaşma... Numan Kurtulmuş: 12 Eylül ile gerçek hesaplaşma, yeni anayasa ile olur

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül darbecilerinin hakim karşısına çıkarılmasının demokrasi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. "Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın apoletleri sökülmeli." diyen Kurtulmuş, 12 Eylül ile gerçek hesaplaşmanın, yeni bir anayasa çıkarmakla olacağını belirtti.

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Şehir Üniversitesi'nde 'Medeniyet Krizi ve Çıkış Yolları' konulu konferansa katıldı. Konferans öncesi Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Numan Kurtulmuş, 12 Eylül darbecilerinin hakim karşısına çıkmasının tarihi ve önemli bir adım olduğunu söyledi. 10 sene, 20 sene önce darbelerle hesaplaşma günü geleceğinin hayal bile edilemeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, "Bundan sonra mahkeme nasıl seyreder, sonucu ne olur, verilecek cezalar, mürur-u zaman, Evren ve Şahinkaya'nın yaşları, yaş hadleri bütün bunlar ne olur bunu bilemem. Bunlar işin teknik teferruatlarıdır. Bunlarla ilgilenmem de. Bu mahkemeyle birlikte 12 Eylül darbesinin üzerindeki bütün o karanlık örtünün kaldırılması ve işin hakikatinin ortaya çıkarılması lazım." dedi.

"Mahkeme sonucunda kesinlikle Evren ve Şahinkaya'nın apoletleri sökülmeli." diyen Kurtulmuş, darbecilerin apoletleri sökülerek rütbesiz hale getirilmesinin aslında milletin 12 Eyül'den hesap sorması anlamında önemli bir mesaj içerdiğini dile getirdi. Kurtulmuş, mahkemenin neticesinin en azından bu noktaya gelmesi gerektiğini vurguladı.

12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Mayıs gibi darbelerle ilgili bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebini yineleyen Kurtulmuş, "Acilen bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı. Meclis Araştırma Komisyonu mahkeme sürecine katkı sunabilecek bir işlevi görmesi gerekiyor. Olumlu sevindirici bir adımdır ancak 12 Eylül darbecilerinin hakim karşısına çıkarılması her şey demek değildir." diye konuştu.

'TÜRKİYE, 12 EYLÜL KAYIĞINDAN İNMELİDİR'

12 Eylül ile gerçek hesaplaşmanın ancak yeni bir anayasa çıkararak olabileceğini dile getiren Kurtulmuş, yeni Anayasa talebini "Türkiye 12 Eylül kayığından inmek zorundadır." şeklinde açıkladı. Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü: "12 Eylül'ün anayasası, siyasi partiler yasası, seçim yasası, meclis iç tüzüğü böyle durduğu sürece. O anayasa içinde Milli Güvenlik Kurulu ve Yüksek Askeri Şura bu şekliyle durduğu sürece bütün bu anayasal düzenekler devam ettiği sürece zaten bu memlekette millet egemenliği sağlanamaz. Millet egemenliği kağıt üzerinde olur. Seçimden seçime bir gösteriden ibaret olur. 12 Eylül'le hesaplaşmak demek 12 Eylül sistemini değiştirmek demektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de emir komuta zinciri içinde yapılan en önemli darbesinin 12 Eylül olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, darbenin sadece iç dinamiklerle değil uluslararası güçler tarafından da desteklendiğini belitti. Evren ve Şahinkaya'nın yargılanmasının "Kimi arkana alırsan al, hangi büyük güçlerle işbirliği yaparsan yap. Bu milletin iradesi darbecilerden gün gelir hesap sorar." mesajını net bir şekilde vereceğini belirtti. Kurtulmuş, "Türkiye'de 5 defa demokrasinin önü kesilmiş ve bunu yapanların yanına kar kalmış. Hayır 90 yaşına da gelsen bu yanına kar kalmayacaktır. Bu Kenan Paşa'nın Tahsin Şahinkaya'nın şahsıyla ilgili değildir. Bu şu demektir: 'Bundan sonra kimse bir daha aklının ucundan ihtilal yapmayı geçirmesin. Andıç yazmak, olağanüstü dönemlerin hazırlığına yapmak gayreti içinde olmasın.'" dedi.

'MİLLETİN İKLİMİ MEVCUT, PARLAMENTO İKLİMİNİ MİLLETE GÖRE AYARLAMALI'

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in "Anayasa için iklim mevcut görünmüyor" sözlerini hatırlatan Kurtulmuş, kendisinin ise aksine iklimin mevcut olduğunu düşündüğünü söyledi. Kamuoyunda ve millet nezdinde anayasa değişikliği talebinin bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, "Millet yanlış giden, kötü giden bu antidemokratik bir sürü işlerin çözümü yeni Anayasadadır. Bu iklim milletin içinde var. İklimi müsait olmayan parlamentodur. Parlamentonun kendi iklimini millete göre ayarlaması lazım. Bu anayasa yapma sorumluluğunu savsaklamaması, tehir etmemesi gerekiyor. Eğer parlamento anayasa yapma meselesini savsaklarsa çok açık söylüyorum,bu parlamentonun millet nezdinde meşruiyeti kalmız." diye konuştu.

'MUHALEFET REFERANDUMDAKİ HATASINI GÖRDÜ'

12 Eylül referandumuna 'Hayır' diyen CHP ve MHP'nin 12 Eylül davasına müdahil olma talebini değerlendiren Kurtulmuş, muhalefetin hatasından dönüş yaptığını belirtti. Kurtulmuş, "Olumlu bir adım atmışlar. Keşke geçen anayasa değişikliği sırasında CHP ve MHP olumlu bir tavır takınmış ve keşke daha kapsamlı bir anayasa değişikliği yapılmış olsaydı. Biz o zaman hep şunu söyledik; 'bu anayasa değişikliği her şey değil, bir takım rötuşlardan ibarettir, doğrudur, olumludur. 12 Eylül 2010'da Evet diyeceğiz ama 13 Eylül 2010'da yeni bir anayasa talebini tekrar dile getireceğiz.' MHP ve CHP iki sene evvel yaptığı yanlışı şimdi düzeltiyorlar. Doğrudur çünkü mahşeri vicdan dediğimiz, kamuoyu böyle düşünüyor ve sadece rötuş değil topyekün bir anayasa istiyor." ifadesini kullandı. 

Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,269 µs