En Sıcak Konular

Bilim ateşelikleri geliyor

4 Nisan 2012 16:40 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yurt dışında Bilim ve Teknoloji Müşavirleri atanacağını, gönüllü Bilim ve Teknoloji Temsilcileri görevlendirileceğini bildirerek, ''İlk olarak ABD'de San Francisco ve Boston'da, Japonya Tokyo'da ve Alman

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı toplantı salonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ''Bilim Diplomasisi'' protokolü imza töreni öncesinde konuşma yapan Ergün, protokolün amacının bakanlıkların ortak görev alanına giren konularda etkin bir işbirliği sağlamak ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yurt dışında yürüteceği bilim diplomasisi faaliyetlerini geliştirmek olduğunu söyledi.

2023 yılında, yıllık 500 milyar dolar ihracat yapma ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmak için bilime ve teknolojiye önem verilmesi, bilgi üretilmesi, ürettiği bilgiyi ticarileştirmesi, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3 seviyesine çıkarılması ve dünyaca kabul edilmiş küresel markalar oluşturulması gerektiğini dile getiren Ergün, bakanlığın uygulayacağı politikaların, bu hedeflere ulaşmada kilit rol oynayacağını bildirdi.

Bilim ve teknolojiyle ilgili çalışmaların diğer ülkelerle entegre bir anlayış içinde sürdürülmesi, dünyadaki gelişmelerin, yurt dışındaki bilim insanlarının çalışmalarının yakından takip edilmesi gerektiğini dile getiren Ergün, ''Dünya ülkeleriyle, karşılıklı menfaat teminine ve kazan-kazan anlayışına dayalı ilişkiler kurmak istiyoruz. Dünya genelinde, askeri ve emperyal araçlarla değil, 'yumuşak güç' diye tarif edilen ticari, diplomatik, kültürel ve bilimsel çalışmalarla söz sahibi olmak istiyoruz'' diye konuştu.

Dünyada gerçekleşen bilimsel gelişmeleri yakından izleyen, bu çalışmalara katkı sağlayan, yön veren, özgün düşünce ve teknolojik yenilikler için cazibe merkezi olan bir Türkiye hayaliyle çalıştıklarını belirten Ergün, bu nedenle, dost ve müttefik ülkelerle diplomasiye, bilim ve teknoloji kanalının da eklenmesi gerektiğini kaydetti.

Bilim diplomasisinin, bilimin insanlık lehine sonuçlar üretmesi için önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Ergün, bilim diplomasisinin ilgi alanına giren gıda, su ve enerji güvenliği, fakirlik ve hastalıklarla mücadele, iklim değişikliği ve nükleer silahsızlanma gibi küresel sorunların, bu konunun önemini gösterdiğini söyledi.

-''Güçlü bir zemin''-

Bugün imzalanan protokolle, Türkiye'nin yeni başlayacağı bilim diplomasisi faaliyetleri için güçlü bir zemin oluşturulacağına dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:

''Böylece yurt dışında Bilim ve Teknoloji Müşavirlikleri oluşturup, atayabileceğiz, gönüllü Bilim ve Teknoloji Temsilcileri de görevlendirilecek. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takibi ve raporlanması, ilgili ülke ile Türkiye arasında geliştirilebilecek potansiyel işbirliği alanlarının tespiti, Türk ve yabancı akademisyen, işadamları için tanışma ve çalışma toplantıları düzenlemek gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Bilim ve teknoloji temsilcileri, bulundukları bölgede ve üniversitelerde teknoloji yatırımcılarına yönelik temsil, tanıtma ve network ilişkilerini geliştirmek amacıyla gönüllülük esasına göre çalışacaklar.''

-''Bilim ve Teknoloji Konseyi kurulacak''-

Teknogirişim sermayesinden yararlanan kişilerin bazılarını, bir süreliğine ABD'de Silikon Vadisi'ndeki kuluçka merkezlerine göndereceklerini bildiren Ergün, ''Başta Harvard Üniversitesi olmak üzere yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi başta olmak üzere işbirliği alanlarını geliştirmek istiyoruz. Türkiye'deki ve yurt dışındaki sivil ve kamusal güçleri bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetleri zemininde bir araya getirmek amacıyla, Bilim ve Teknoloji Konseyi oluşturuyoruz. Her yıl, dünyadaki Türk bilim insanlarını ülkemizde buluşturan toplantılar düzenleyeceğiz. Bunların ilkini Temmuz ayında İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Böylece yurt dışındaki akademisyenler, teknoloji yoğun sektörde çalışan vatandaşlarımız ile bakanlığımız ve üniversitelerimiz arasında network kurmuş olacağız. Yurt dışı bilim temsilcilerinin kuruluş ve örgütlenmesinde, ilk etapta bilim ve teknoloji potansiyeli yüksek, Türk bilim insanları ve girişimcilerinin yoğun olarak yaşadığı ülke ve şehirler seçilecek'' diye konuştu.

İlk olarak ABD'de San Francisco ve Boston'da, Japonya Tokyo'da ve Almanya Berlin'de başlatılacak bu faaliyetleri, daha sonra Los Angeles, Londra, Pekin, Seul, Moskova ve Hindistan'da yaygınlaştırmayı planladıklarını kaydeden Ergün, imzalanan protokolle Dışişleri Bakanlığı'nın, kadro, ofis ve fiziki mekan tahsisi konusunda, uzun vadede ihdas edilmesi planlanan yurt dışı teşkilatların kuruluş çalışmalarında, uluslararası kuruluşlarla ve yabancı ülkelerle yürütülecek çalışmalarda destek vereceğini söyledi.

Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,607 µs