En Sıcak Konular

Bağış: Köpekler istedi diye atlar ölmez

4 Nisan 2012 16:09 tsi
İki günlük ziyaret için Bükreş'te bulunan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bugün ilk olarak Romen mevkidaşı Leonard Orban ile AB konularında işbirliği mutabakat muhtırası imzaladı.



İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Orban, Bağış'ı Romanya'da görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Romen Bakan, Türkiye'yi AB yolunda her zaman desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini söyledi.

İmzaladıkları mutabakat muhtırası ile ilgili bilgi veren Orban, "Bugün bu anlaşma iki ülke arasındaki somut işbirliğinin bir göstergesidir. Biz AB yolundaki tecrübelerimizi Türkiye ile her zaman paylaşmaya hazırız." dedi.

Muhtıra, iki ülke arasında AB konusunda uzman değişimi, kurs ve eğitim faaliyetleri ile ortak programları kapsıyor.

Orban'a, gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Bağış ise Türkiye'nin Romanya pek çok ortak yönleri bulunduğunu bu ortak yönlerin başında futbola gösterilen ilginin geldiğini belirtti.

AB içinde Türkiye'nin en güçlü savunucularının başında Romanya'nın geldiğini belirten Bağış, imzaladıkları muhtıra için, "AB içinde Türkiye'ye 90 dakika defans uygulamaya çalışanlar için en az Hagi'nin golleri kadar güzel bir gol oldu." benzetmesini yaptı.

İki ülke tarihlerinde çok sıkıntılı dönemler olduğunu ancak AB reformlarının her iki ülkenin daha çağdaş olmasını sağladığını vurgulayan Bağış, "134 yıllık ilişkimiz var. Bu ilişkileri daha da güçlendireceğiz." diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ AB'DE BAZI SİYASİLER ENGELLİYOR"

Bağış, bir gazetecinin Türkiye'nin AB üyeliğini engellemeye çalışan bazı ülkelerle ilgili sorusuna şu cevabı verdi: "AB içinde Türkiye'yi engelleyebilecek bir ülke yok, engellemeye çalışan bazı siyasiler var. O siyasilerin de asıl amaçlarının ne kendi ülkelerinin ne de Avrupa'nın çıkarlarıyla alakalı olmadığını, yaklaşan seçimlerle ilgili olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Türkiye müzakere tarihi almak için bile 45 yıl beklemiş sabırlı bir ülkedir. Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacı her geçen gün azalırken, AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Herkes her şeyin farkına varacaktır. Bu ilişkinin bir kazan kazan platformu üzerine olduğunu görecektir. Romanya'nın çok güzel bir atasözü var. Köpekler istiyor diye atlar ölmez."

Aynı atasözünü daha önce Romen Teknik Direktörü Mircea Lucescu, Türkiye'deki bir basın toplantısı sırasında zikretmişti.

Türkiye'nin son zamanlarda AB konusunda "agresif" hale geldiği şeklindeki bir başka soruyu ise Bağış şöyle cevapladı: "Türkiye'nin AB'ye sağlayacağı katkılar çok büyük. Buna rağmen AB ile müzakere yapan ülkeler içerisinde vatandaşları vize sırasında bekleyen tek ülke maalesef Türkiye. Gümrük Birliği üyesi olmasına rağmen mamulleri serbest dolaşırken işadamları serbest dolaşamayan tek ülke de Türkiye. Kıbrıs sorunu Kıbrıs'ın üyeliğine engel teşkil etmezken, Türkiye'nin üyeliği için bir ön koşulmuş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bulgaristan ve Romanya ile birlikte aday ülkeyken Konsey toplantıları davet edilen Türkiye, son 5 yıldır hiçbir AB zirvesine davet edilmemiş. Halkının çoğunluğu bu tavırlar karşısında sabırlı ve anlayışlı tutum içindeyken, o ülkenin bakanı bu sabrı temsil ediyor ama bunu agresiflik olarak algılarsanız ben de üzülürüm." dedi.

Bağış, bir başka gazetecinin meclisten geçen eğitim yasası ile birlikte "10 yaşından büyük çocukların dini eğitim alacağı" yönündeki sorusu üzerine bunun doğru olmadığını belirti yasanın eğitim sistemini AB standartlarına getirdiğine dikkat çekti.

Romen Bakan Leonard Orban ise bir soru ile ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin vize konusunda bazı talepleri olduğunu vurgulayarak, vize konusunda özellikle Türk işadamları ile ilgili bazı kolaylaştırıcı formüller üzerinde durduklarını kaydetti. Orban, "AB refahı ve güvenliği konusunda Türkiye'nin oynadığı rolün bilincindeyiz. Eminim Türkiye'nin başlattığı müzakere süreci de başarılı olacaktır." diye konuştu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, daha sonra Orban'ın, onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Bu sabah Romanya ziyaretine; Atatürk anıtı ve Türk şehitliğini ziyaret ederek başlayan Bakan Bağış, bugün öğleden sonra Romanya Dışişleri Bakanı Cristian Diaconescu ile görüşme gerçekleştirdi. Bağış, Romanya Başbakanı Mihai Razvan Ungureanu tarafından da kabul edilecek.

(CİHAN)

Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,104 µs