En Sıcak Konular

Lavrov'dan İran senaryoları

4 Nisan 2012 14:47 tsi
Lavrov'dan İran senaryoları Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan temaslarının ardından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geçti.

Azeri mevkidaşı Elmar Mammadyarov'la görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Hazar Denizi'nin statüsü konusunda üçüncü ülkeleri kıyıdaş ülkelerin ortak kararları konusunda uyardı ve Azerbaycan'da bulunan Gebele radar üssünün ABD ya da diğer NATO ülkeleri ile ortaklaşa kullanılabileceğini söyledi. Lavrov Yukarı Karabağ sorununun çözümünde duraklama dönemi olunduğunu kabul etti, ancak sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

Yukarı Karabağ sorununda çözüm çalışmalarının yavaş ilerlediğini kabul eden bakan, Libya senaryosunun bir başka krizin çözümünde hayata geçirilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da kabul edilen Lavrov, üst düzey Azeri yetkililerle de ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

TRANS-HAZAR PETROL BORU HATTINA RET

Aliyev görüşme öncesi yaptığı açıklamada Rusya ile 20 yılı dolduran diplomatik ilişkilerden duyduğu memnuniyeti ifade etti ve iki ülke arasında ekonomik, siyasi ve insani alanlarda ilişkilerin gelişmesinin önemine değindi. Lavrov da ikili ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesinde olduğunu hatırlattı.

Lavrov Azeri mevkidaşı Mammadyarov'la ortak basın toplantısında ise Hazar Denizi'nin transit geçilerek Türkmen ve Azeri doğalgazlarının Avrupa'ya ulaştırılması çalışmalarının Hazar'a kıyıdaş ülkelerin ortak yaklaşımına aykırı olduğunu söyledi. Hazar'ın statüsü ile ilgili sorunun çözümünün hızlandırılması gerektiğini kaydeden Lavrov, Avrupa Birliği'nden kıyıdaş ülkelerin pozisyonlarına saygılı olmasını talep etti. Trans-Hazar boru hattı Türkiye üzerinden Avrupa'ya uzanacak Nabucco doğalgaz boru hattına bağlanması planlanıyor.

YUKARI KARABAĞ'DA SABIR TAVSİYESİ

Libya'da yaşananların BM Güvenlik Konseyi kararının kötüye kullanılması olduğunu ifade eden Lavrov, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde de sabırlı olunmasını istedi. Filistin ve Kıbrıs gibi daha uzun süredir çözüm bekleyen sorunların olduğunu hatırlatan Rus Bakan, "Bölgede maalesef son dönemde tansiyon yükseliyor." dedi.

Lavrov Erivan'da yaptığı açıklamalarda da Azerbaycan ve Ermenistan'ın bundan etkileneceğini, İran'dan bölgeye büyük bir göç dalgası yaşanabileceği uyarısı yaptı. Sonuçların tahmin edilmesinin güç olduğuna değinen Rus bakana göre, "Çok ciddi olumsuz bir durum ortaya çıkabilir"

İran'a herhangi bir saldırı olması durumunda Ermenistan'ın dünya ile bağlantısının kesilme riski yüksek. Erivan'a göre muhtemel bir saldırı sırasında Azerbaycan da Yukarı Karabağ'ı ele geçirmek için harekete geçebilir. Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, Kommersant'a yaptığı açıklamada muhtemel senaryolara hazırlıklı olduklarını söyledi.

LAVROV'DAN ABD'YE GEBELE'Yİ ORTAK KULLANALIM TEKLİFİ

Azerbaycan'da bulunan Gebele radar üssü ile ilgili de değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı, "Bu teklifi George W. Bush başkanken yapmıştık. Ancak Washington'ın füze kalkanı kurma planlarını etkilemedi... İsterlerse ortak çözüm tekliflerimiz devam ediyor. Burada önemli olan güvenlik sorununun birlikte çözülmesi." hatırlatmasında bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,833 µs