En Sıcak Konular

Evren ve Şahinkaya'ya tutuklama talebi

4 Nisan 2012 14:25 tsi
Evren ve Şahinkaya, duruşmaya sağlık durumlarını gerekçe göstererek katılmazken, avukatları hazır bulundu. Dava izdiham nedeniyle geç başladı.

12 Eylül darbesiyle ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davada müdahillik talebinde bulunanlar ve avukatları, sanıkların mutlaka duruşmada hazır edilmesini istedi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki görülmeye başlanan ve sanıkların hazır bulunmadığı duruşmaya sanık avukatları Bülent Hayri Acar, Mithat Burak Başkale ve Sezin Duygu Tuncer, iddianamede ismi geçen ''müşteki-mağdur''lar, davaya katılma talebinde bulunan gerçek kişiler, katılma talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri ve avukatlar katıldı.

Müdahillik talebinde bulunanlar arasında babası Diyarbakır Cezaevi'nde gördüğü işkence nedeniyle ölen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk, ''DİSK Davası'' sanığı CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, öldürülen Savcı Doğan Öz'ün kızı Bengi Heval Öz ile Yılma Durak, Oğuzhan Müftüoğlu, Yılmaz Kızılırmak, ''Terzi Fikri''nin oğlu Naci Sönmez, Azimet Köylüoğlu, ''Ülkü Ocakları davası''ndan yargılanan Kadir Mahir Damatlar, BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır dikkati çekti.

Müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerden ise TBMM'yi temsilen TBMM Hukuk Hizmetleri Başkanı Yıldız Bezginli, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne izafeten Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Yıldırım, BDP tüzel kişiliği adına Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Milliyetçi Türkiye Partisi Genel Başkanı Ahmet Yılmaz Büyükekmekçi, TÖB-DER Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yalçınkaya, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Ankara 68'liler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Koç, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye Barolar Birliği adına Ali Sarıgül, EDP Genel Saymanı Abdullah Çiftçi'nin arasında bulunduğu birçok kişi duruşmada hazır bulundu.

Ahmet Türk, ismi tutanağa geçirilirken, ''Diyarbakır zindanlarının tanığı ve sanığı Ahmet Türk'' dedi.

Sanık avukatlarının taleplerinin alınması ve bu talebin reddine ilişkin kararın açıklanmasının ardından müdahale talebinde bulunanlar ve avukatları söz alarak, iddianame okunmadan önce sanıkların duruşmada mutlaka hazır edilmesini istedi.

Bazı avukatlar ise Evren ve Şahinkaya'nın tutuklanmasını talep etti.

BDP tüzel kişiliği adına duruşmaya katılan partinin Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, sanıkların mağdur ettiği yüz binlerce insan olduğunu anlatarak, ''Sanıklarla aynı sevk maddelerinden yargılanan birçok kişi tutuklu yargılanıyor. Sanıklar da tutuklansın'' dedi.

Avukat Ömer Kavili ise çok önemli bir duruşmanın görüldüğünü belirterek, duruşmada yedek hakimin hazır edilmesini talep etti. Sanıkların duruşmaya katılamayacaklarına ilişkin Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın raporunun duruşmaya bugün gelmesini eleştiren Kavili, mahkemenin, usulü işlemleri tamamladıktan sonra duruşmaya başlaması gerektiğini ifade etti. Kavili, yüz yüzelik ilkesi gereği sanıkların duruşmada hazır edilmesini istedi.

Avukat İmdat Balkoca ise ''Sanıklar tutuklanarak, en azından cezaevinde yaşamanın zorluğunu anlamalıdırlar'' dedi.

Avukat Hasan İlter de sanıkların duruşmaya getirilmesini talep ederken, Avukat Rasim Öz, ise Ankara Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Sanıkların avukatı Acar ise müvekkillerinin sağlık nedeniyle duruşma salonuna gelemeyeceklerini belirterek, telekonferans yöntemiyle savunmalarının alınması talebini tekrarladığını bildirdi. Müvekkilleri hakkındaki tutuklama talebinin reddini isteyen Acar, iddianamenin okunmasına geçilmesinin kendileri açısından sakıncası olmadığını söyledi.

Mahkeme, taleplerle ilgili karar vermek üzere saat 14.00'e kadar duruşmaya ara verdi.

Duruşmanın başında, salondaki avukatlardan bir kısmının ayakta kalması üzerine mahkeme başkanı, ''Ben utanıyorum teklif etmeye ama, sanık yeri boş'' dedi. Avukatlar, ''Boş kalsın'' cevabını verirken, mahkeme başkanı, ''Bazı avukatların o yönde talebi olmuştu, o yüzden'' ifadesini kullandı.

Ancak duruşmanın ilerleyen saatlerinde bazı avukatlar sanık bölümüne oturdu.

Mahkeme başkanı, duruşma salonunda fotoğraf çekilmesi durumunda suç duyurusunda bulunulacağını belirtti.

Duruşmayı, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in de arasında bulunduğu bazı milletvekilleri de izledi.

--------------------------------------------------------------------------

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın sanık olduğu 12 Eylül davası Ankara 12. Ceza Mahkemesi'nde sürüyor.

Duruşmaya saat 14.00'te 12 Eyül İddianamenin sanıklarının yüzüne okunup okunmayacağına karar vermek üzere ara verildi. 12 Eylül 2010'da yapılan referandumla 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerin yargılanma yolu açılmıştı.

Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,896 µs