En Sıcak Konular

Kenan Evren için kader günü

4 Nisan 2012 08:07 tsi
Kenan Evren için kader günü
Bugün Türk demokrasi açısından önemli bir dava başlıyor.

12 Eylül Askeri Darbesi'nin hayatta kalan iki mimarı Evren ve Şahinkaya, sandalyesine oturacak.
 
12 Eylül 2010’daki referandumda 1982 Anayasası’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla dokunulmazlıkları kalkan ve haklarında suçlama yağan 12 Eylül Darbesi'nin hayatta kalan iki mimarı Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına bugün başlanıyor.
 
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya sanık sandalyesine oturacak. Meşru hükümeti feshederek Meclis'i ortadan kaldırmakla suçlanan Evren ve Şahinkaya için müebbet hapis cezası isteniyor.
 
Türkiye ilk kez askeri bir darbenin fiilen yargılanmasına şahitlik ederken, davaya müdahillik talepleri dün de sürdü. Her kesimden vatandaşların yanı sıra TBMM ve Hükümet de davaya müdahil olmak için başvurdu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in imzasıyla mahkemeye gönderilen yazıda, "Sanıkların gerçekleştirdiği askeri müdahale ile kaynağını anayasadan olmayan yetkiler kullanılarak TBMM'ye ait yasama yetkisi, zor ve güç kullanılarak elinden alınmış, Anayasal görevi yapması engellenmiştir. Bu nedenle TBMM, sanıklara isnat edilen suçun birinci derece mağdurudur. Davaya müdahil olarak katılınması gerekmektedir" denildi. Hükemet adına başvuruyu Başbakanlık 1. Hukuk Müşaviri yaptı.
 
‘Hayırcılar’ da müdahil
 
Anayasa'nın geçici 15. maddesinin referandumunda değiştirilmesine "Zaman aşımı var. Darbeciler yargılanamaz" diyerek karşı çıkan CHP ve MHP de müdahillik talebinde bulundu. Mahkemeye dilekçelerini veren partiler, darbe sürecinde partilerinin kapatıldığını ve demokrasinin sekteye uğratıldığını belirttiler. Davaya 9 siyasi parti ve 238'i bireysel 99'u avukatı aracılığıyla 337 kişi ve birçok sivil toplum örgütü müdahil olma talebinde bulundu.
 
KOLUNU KIRDI
 
Sağlık gerekçeleriyle duruşmaya katılıp katılmayacağı tartışılan Kenan Evren'in 2 gün önce kolunun kırıldığı ortaya çıktı.
 
Mehmet dede de müdahil oldu
 

12 Eylül davasına müdahil olmak için Kahramanmaraş’tan Ankara’ya giden 91 yaşındaki Mehmet Yemşen, 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müdahillik dilekçesini verdi. Sıkıyönetim döneminde mahalle muhtarlığı yaparken Evren’in Kahramanmaraş ziyareti sırasında slogan attığı iddiasıyla tutuklandığını ve idamla yargılandığını söyleyen Yemşen, yaşlı olduğu için kendisine işkence yapılmadığını ancak arkadaşlarının her türlü işkenceye maruz kaldığını anlattı.
 
“ACILARIM BİTSİN”

Yemşen “Ben her şeyimi kaybettim. Beni fuzuli 11 sene yatıran darbecilerden davacıyım” dedi. Elindeki bastonuna rağmen ayakta durmakta zorlanan Yemşen, kendisine bu zulmü yapanlardan hesap sorulmasını istedi. Adliyeden ayrılırken merdivenleri inmekte zorlanan Yemşen, “Sağlık sorunlarım nedeniyle duruşmaya gelemeyeceğim. Ancak talebim kabul edilirse yaşadığım acılar biraz olsun dinecek” diye konuştu.

bugün
 


Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,389 µs