En Sıcak Konular

Türkiye'nin sert çıkışı

4 Nisan 2012 07:59 tsi
Türkiye'nin sert çıkışı "Başbakan'ın kızgınlığını anlamak zor değil"

Körfez ülkelerine kalsa, hemen yarın bir askeri müdahale yapılmalı. Bu müdahaleyi yapacak gücün Arap Birliği içinden çıkabileceğini savunuyorlar. Bu projeye Türkiye’nin itirazı var; zira Arapların yapacağı askeri bir müdahale “cerahat saçılması” olarak tarif edilebilecek bir saçılma ihtimali taşıyor, etnik ve/veya mezhepsel ayrışmanın artma olasılığı var.

Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarından anlaşıldığı kadarıyla, Türkiye’nin en büyük kızgınlığı, seksen kadar ülkenin bir araya gelip elle tutulur bir çare üretme konusunda düştükleri acizlik. Başbakan, her devletin başka devletlerle olan dengelerini gözetmelerinden, Suriye’de ölen insanlara bakmaya fazla fırsat bulamadıkları eleştirisi yaptı denebilir. Üstelik bu arada, hiçbir devletin elini taşın altına koymak istemediği ama herkesin de kibarca, “önden siz buyurun” tavrı sürdürdüğünü ima ediyor. Anlaşılan o ki en fazla da bu müdahale “Türkiye’ye yakışır” denmiş.

Başbakan’la birlikte Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun açıklamaları bir arada düşünüldüğünde ise, Türkiye’nin müdahale etmekten çekinmeyeceği, ancak bunun uluslararası hukuka uygun olmak kaydıyla gerçekleşebileceği yolunda yanıt verdiği. Dolayısıyla Türkiye, büyük güçlere BM Güvenlik Konseyi’nden karar çıkarmak için daha ne kadar pazarlık yapacaklarını da sormuş oluyor. Sonuçta, bir uluslararası güvence almadıkça, Türkiye’nin hataya sürüklenmeye razı olmayacağı söylenebilir.

...

Ayrıca, BM’den karar çıkmaz ve iş sürüncemede kalır ise, ön cephede yer alan Türkiye’nin biraz yalnız kalması da olasılıklar dahilinde. Üstelik Suriye Ulusal Konseyi’nin sürgünde hükümet gibi İstanbul’da bulunması yalnız kalması halinde epeyce sıkıntı verebilecek bir duruma yol açabilir.

Başbakan’ın kızgınlığını anlamak zor değil; Suriye’yi bu denli kirletenler, bugün temizliği başkalarının yapmasını istiyor gibiler.

Beril Dedeoğlu / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,749 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs