En Sıcak Konular

12 Eylül'ün ilk celselerine alınacaklar belirlendi

3 Nisan 2012 17:52 tsi
12 Eylül darbesine ilişkin davada müdahillik talebinde bulunanlardan, duruşmanın ilk celselerine alınacaklar belirlendi.



Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma salonunun kapasitesini göz önüne alarak, iddianamede ismi geçen ''mağdur-müdahil'' 22 kişi, müdahillik talebinde bulunanlardan isimleri belirlenen 40 kişi ve yine müdahillik talebinde bulunan tüzel kişilerin temsilcileri duruşma salonuna alınacak. Belirlenen gerçek ve tüzel kişilerin birer avukatı da duruşma salonuna girecek.

İddianamede ismi geçen ''mağdur-müdahil'' kişiler Nimet Tanrıkulu, Namık Kemal Zeybek, İbrahim Ünal, Yaşar Yıldırım, Celalettin Can, Yaşar Okuyan, Mustafa Yalçıner, Mahir Kadir Damatlar, Oğuzhan Müftüoğlu, Yılma Durak, Selim Dindar, Orhan Miroğlu, Abdurrahman Yücel, Mustafa Kahya, Yılmaz Kızılırmak, Yener Turan, Reşat Keskin, Metin Terzi, Cumhur Yavuz, Osman Başer, Ökkeş Şendiller ve Nükhet İzet.

Duruşmaya alınacak tüzel kişiler ise TBMM Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Devrimci 78'liler Federasyonu, 78'liler Derneği Federasyonu, Yeşiltepe Eğitim Derneği, İnsan Hakları Derneği, Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği, 68'liler Dayanışma Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, Barış ve Demokrasi Partisi, Büyük Birlik Partisi, Milliyetçi Türkiye Partisi, Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER), Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı.

''Müdahillik'' talebinde bulunanlardan duruşmaya alınacak gerçek kişiler ise şunlar:

Ahmet Cihan, Ali Çetin, Alime Mitap İçöz, Arif Ali Cangı, Bektaş Tufan Güneş, Bilal Bahar, Caner Erdinç ve Yusuf Uzun (değişmeli olarak), Çağlar Çukur, Emine Yalçın, Ender Can Ceylan, Ender İmrek, Erkan Uğur Eren ve Gökhan Eren (değişmeli olarak), Eyüp Duman, Eyüp Kaplan, Faik İçmeli, Hatice Baykal, Hayati Bölükbaş, Mehmet Kaya ve Cevat Böke (değişmeli olarak), Meryem Turan, Mesut Bağcı, Musa Kılıç, Müfide Işık, Osman Esendağ, Mümtazer Türköne, Sezen Öz (Doğan Öz'ün eşi), Süleyman Eryılmaz, Şahin Camcı ve Yunus Özbey (değişmeli olarak), Yavuz Binbay ve Hülya Binbay (değişmeli olarak), Ahmet Fehmi Işıklar, Osman Tüfekçi, Mehmet Uygun, Adnan Demirci, Hasan Aras, Şenel Aşkın, Selçuk Özdağ, Şükrü Bütün, Azimet Köylüoğlu, Hüseyin Doğan, Ali Kurumahmutoğlu ve Naci Sönmez.

''Değişmeli'' olarak yazılan çiftlerden, aynı anda yalnız biri duruşma salonuna alınacak.

Mahkeme ayrıca Mehmet Kılıç, Ali Yılmaz, Mustafa Aksoy, Ali Kurt, Halil Alakoç, Halis Özdemir, Yavuz Harun, Ahmet Yalav, Yonüs Bircan, Aziz Uslu, Eyüp Özmen, Faruk Yerli, Hüseyin Özmen, Meryem Gülbudak, Nevin Aytekin ve Fahrettin Öztürk'ü de ''yedek'' olarak seçti.

Müdahillik talebinde bulunanlardan duruşmaya katılmayan olması durumunda, yedek listeden belirlenen isim mahkeme salonuna alınacak.

Duruşmayı izlemek üzere 36 basın kuruluşundan 50 kadar gazeteci de ismini mahkemeye bildirdi.

-Müdahillik talepleri sürüyor-

Davada müdahil olabilmek için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müdahillik başvuruları devam etti.

Fahrettin Öztürk, kardeşi Nurettin Öztürk ile ilgili olarak davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Öztürk, başvurusunda, kardeşinin 12 Eylül sonrasında Ankara'da gözaltına alındığını ve ''kaybedildiğini'' bildirdi.

Nurettin Öztürk'ün gözaltı sürecinde işkencede öldürüldüğüne ilişkin bazı kişilerin beyanlarını içeren haberlerden alıntılara yer veren Fahrettin Öztürk, ''Sanıklarla birlikte, işkence sonucu kardeşinin ölümüne sebebiyet verenlerin cezalandırılmasına ve müdahil olarak davaya kabulüne'' karar verilmesini istedi.

Kahramanmaraş'ta 1978'de meydana gelen olayların ardından gözaltına alınarak yargılanan eski muhtar Mehmet Yemşen de müdahillik talebinde bulundu.

Yemşen, AA muhabirine, 1978-1989 arasında cezaevinde kaldığını, idam istemiyle yargılandığını ve beraat ettiğini anlatarak, ''Niçin 11 sene cezaevinde kaldım? Evren ve Şahinkaya'dan davacıyım'' dedi.

Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,421 µs