En Sıcak Konular

Orta Asya'da doğalgaz pazarlığı

3 Nisan 2012 17:08 tsi
Tacikistan gazını kesen Özbekistan ile doğalgaz pazarlığı için masaya oturdu.

Özbekistan, 1 Nisan'da Tacikistan'a sevk ettiği doğalgazı kesti. Bunun üzerine harekete geçen Tacikistan, Özbekistan ile doğalgaz pazarlığı için masaya oturdu.
Tacik 'Asia Plus' ajansının haberine göre, Taciktransgaz şirketi, Taşkent'te Özbekistan'ın yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyor. Görüşmelerden, olumlu sonuç beklenmediği kaydedildi. Ancak Tacik yetkililer, Özbek tarafı ile anlaşmak için sıkı pazarlık yaptığı belirtildi.

Taciktransgaz şirketinden konuyla ilgili yapılan açıklamada; "Görüşmeler şirketler seviyesinde sürdürülüyor. Bu konu Tacik hükümetinin de gündeminde. Gerekirse, Ocak ayında olduğu gibi hükümet bu konuya ele atacak."denildi.

Taciktransgaz şirketi başkanı Saidmahmad Şarofiddinov, Mart ayının sonuna kadar görüşmelerin yazılı olarak yapıldığını kaydederek; "Görüşmelerimiz devam ediyor. O kadar umutlu değiliz. Ancak, sorunun çözülmesi için çaba göstereceğiz" diye konuştu.

Türkmenistan doğalgazının Tacikistan'a sevkiyatı konusuna değinen Şarofiddinov, bu konuda da Özbekistan ile transit anlaşması sağlanması gerektiğini belirtti. Tacik yetkili, Türkmen gazının alımıyla ilgili de Türkmenistan tarafına mektup gönderdiklerini belirterek, Türkmenistan ile anlaşmalarının olmadığını, ilk önce transit sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bu arada, Özbekistan 1 Nisan'dan itibaren Çin'e doğalgaz satmaya başladığı gerekçesiyle Tacikistan'ın doğalgazını kesti. Uztransgaz şirketinin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, 5 Ocak'ta iki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Özbekistan'ın sadece 2012 yılın ilk çeyreğinde Tacikistan'a 45 milyon metreküp doğalgaz sevketme taahhüdünde bulunduğu kaydedildi.

Ocak ayındaki görüşmelerde, Özbekistan sadece yılın ilk çeyreği için 45 milyon metreküp doğalgazın bin metreküpünü 300 dolardan satma konusunda taahhütte bulunmuştu. Tacikistan, komşusundan bu sene 200 milyon metreküp doğalgaz satın almayı planlıyordu. Geçen sene Tacikistan, Özbekistan'dan 48 milyon dolar tutarında 180 milyon metreküp doğalgaz satın almıştı.

Özbek gazı, Pekin'e 2009 yılında faaliyete giren Çin-Orta Asya hattıyla ulaştırılıyor. Çin, bu hatla bugüne kadar sadece Türkmen gazını satın alıyordu.

Tacikistan Sanayi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Özbekistan'ın Çin'e doğalgaz sevkiyatını başlatmasına rağmen, Tacikistan'a doğalgaz satımını gerçekleştirecek kapasitede olduğu belirtildi. Tacikistan'ın Çin ile kıyaslandığında çok az miktarda doğalgaz tükettiği kaydedilen açıklamada, Özbekistan'ın günlük doğalgaz üretiminin 170 milyon metreküp olduğunu ve Tacikistan'ın yıllık tüketiminin 200 milyon metreküp denk olduğuna dikkat çekildi.

Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,060 µs