En Sıcak Konular

O kitleler lider bulamadı!

28 Haziran 2007 15:29 tsi
O kitleler lider bulamadı! Geçtiğimiz aylarda yapılan ve milyonlarca vatandaşın katıldığı mitingler sonrasında meydanlara gözle görülür bir sesizlik hakim olmuş durumda. O milyonlar nerde? Bu sorunun yanıtını Oray Eğin veriyor...

Oray Eğin'in yazısı:

AKP ne demek? 

Sıcak hava yüzünden sokaklarda hiç kimse yok, yaz mevsiminde de seçim hiç kimsenin umurunda değil. Bugünlerde herkes sıcakları konuşuyor. Roberto Carlos’tan Galatasaray’ın Lincoln’üne kadar çok daha fazla sohbet konusu var sokaklarda. Hatta Deniz’le Hüsnü’nün durumu bile daha çok merak ediliyor; “aşk şişmanı” var ya o...

Peki seçim neden yok?

Hatırlayın, Türkiye bundan kısa bir süre önce Cumhuriyet Mitingleri’ni konuşuyordu. Gündemin birinci maddesiydi. Peki sonra ne oldu? Meclis’te seçim kararı çıktı. Milyonlarca insan sokaklara döküldüğü bir dönemde çok dinamik bir seçim olmasını bekliyorduk, ama olmuyor.

Olmamasının sebebi sadece sıcaklar değil!

İşte tam da önemli soru bu: Niye olmuyor? Herkes Cumhurbaşkanlığı yüzünden bu meselenin olduğunu düşünüyor, ama AKP çok zekice bir manevrayla seçim kararı aldı. Partisiz milyonlarca insan sokaklarda Türk bayraklarıyla değişim talebini dile getirirken karşılarına sevmedikleri liderler çıktı. Çok da onaylanmayan liderler. Bu kitlenin siyasal olmasına rağmen partilerden de uzak olduğu ortaya çıkıyor. Dikkat ettiniz mi, kimse bu mitinglerde seçim talep etmiyordu, en ufak bir erken seçim vurgusu yoktu.

Dahası, AKP’ye karşı büyük bir dalga geliyordu, bunu fark ettiler ve önünü kesecek en zekice hamleyi yaptılar. Ne Kuzey Irak operasyonu, ne Cumhurbaşkanlığı seçimi... Asıl mesele bu büyük dalganın önünü kesmekti. Burada bilinçli veya bilinçsiz alınan seçim kararıyla bu dalga durdu.

Öte yandan, insanlar siyasetçilere kızgın. Çünkü hiç kimse bu sıcakta sandığa gitmek istemiyor. Bunun sorumlusu olarak da siyasileri görüyorlar.

Türkiye’nin hangi ilinde caddelerde dolaşırsanız dolaşın seçimin “yaşandığını” da göremiyorsunuz zaten. YSK çok doğru bir karar vererek çevre kirliliğine karşı afiş ve bayrakları yasakladı. Belki bu da seçimin coşkusunun azalmasına sebep olmuş olabilir ama insanlar da seçimi hayatlarına sokmak istemiyorlar.

Türkbükü’nden İstanbul’a seçim için gidebilir birkaç imtiyazlı Beyaz Türk. Ama büyük kitle seçimden mahrum kalacak.

Dün, bir otelin sahibiyle konuşuyordum. Turizm sektöründe Doğu’dan Batı’ya ciddi bir göç oluyor her sene. Bu insanların çalıştıkları yerlerden izin almaları imkansız. Pek çok kişi zaten oy vereceğine bir günlük daha çalışmayı, o günün de parasını kazanmayı tercih eder. Güneydoğu’dan Bodrum’a çalışmaya gelen kaç kişi uğraşıp başvurur da Bodrum’da oy vermenin yollarını bulur?

Bu durumda turizm sektörünün sesi sandığa yansımamış olacak. Bunlar ayrıntı, ama siyasl tarihimize baktığınız zaman Türkiye işin özünde hiçbir seçime bu kadar soluksuz, cansız ve renksiz girmedi.

Sadece medya seçimle ilgileniyor. Medyanın da siyasetçiler kadar halktan kopuk olduğu yeni öğrendiğimiz bir şey değil. Zaten medya da seçimi muhabir bazında izliyor. Ağır toplar, büyük isimler seçimle ilgilenmiyor, izlenimleri daha çok muhabirlerden okuyabiliyoruz.

Düşünün, Ertuğrul Özkök bile günlerdir 17 yaşındaki Alman çocuğun İngiliz kıza tacizini yazıyor.

Not: Bazı okurlarım AKP’nin açılımının “Allah Kur’an Peygamber” mi olduğunu soruyor. Hayır, Adalet ve Kalkınma Partisi!

Akşam



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,149 µs